Kárpáti György

/ / /

· írta

München után – Oscar előtt

Steven Spielberg: Munich / München

Kritika

Steven Spielberg a nyolcvanas évek közepétől törekedett arra, hogy a kasszasiker blockbusterei mellett komoly rendezései révén a szakma is elismerje. A szakmai elismerés utáni vágyakozás kezdetben nem volt túl gyümölcsöző, miután mind a déli fekete társadalomról szóló Bíborszínt, mind a második világháború távol-keleti frontján játszódó A nap birodalmát mellőzte az Akadémia az Oscar-gálán.

Steven Spielberg: Munich / München

1993-ban aztán a Schindler listájával végleg bejelentette nagykorúságát a szakma és a közönség felé. A Schindler listájával és a Jurassic Parkkal kicsúcsosodó érdekes kettősség azóta is jellemzi pályafutását. A Schindler óta nagyjából felváltva készít közönségfilmet és Oscarra ácsingózó művészibb alkotást – utóbbit kisebb (Amistad) nagyobb (Ryan közlegény megmentése) sikerrel.

Steven Spielberg: Munich / München (2)

Utóbbi kategóriába sorolható a megtörtént eseményeket feldolgozó München is. A Müncheni Olimpia idején 1972. szeptember 5-én a Fekete Szeptember nevű arab terrorista csoport behatolt az olimpiai faluba, s ott túszul ejtett 11 izraeli sportolót. A nyolcfős terrorbrigád két ellenállót azonnal megölt, a többieket pedig túszul ejtette, és 234 Izraelben bebörtönzött palesztin szabadon bocsátását követelte. Az események során valamennyi túsz, egy német rendőr és öt terrorista életét vesztette.

Steven Spielberg: Munich / München (3)

Spielberg filmje nem a túszdrámát helyezte középpontba: a hangsúly azon a(z izraeli kormány által hivatalosan soha el nem ismert) hadjáraton van, melyet a Moszad hirdetett meg a tizenegy feltételezett előkészítő és szellemi kiötlő ellen. Éppen ezért maga az olimpiai terrorakció a mozi elején csak röviden, s később további két flashback formájában kerül megidézésre. Az első kockákon remek párhuzamos montázsban láthatjuk, amint egyrészt a tévé egyenként mutatja az áldozatok képeit, másrészről a halállistára felkerülő palesztinok fényképeit dobja egy kéz az asztalra. Kiváló és egyben abszurd a nyitójelenet, melyben amerikai sportolók tartanak bakot a kerítésen átmászni szándékozó terroristáknak, akik tévedésből azt hiszik, kerítésen kívül rekedt sporttársakról van szó. Spielberg nem szépít: az izraeli leszámolások nem kevésbé brutálisak, mint a palesztin vérengzés. A rendező nem démonizálja egyik felet sem, pedig a kísértés – különösen napjainkban – igen nagy. Az izraeliek tette ugyanúgy elfogadhatatlan, mint a palesztinoké.

Steven Spielberg: Munich / München (4)

A film két és fél órájában egyértelmű koncepció megvalósítása látható, ám a néha már szinte sterilen objektív beszámoló mellett Spielbergből kitör a mohóság, s nyilvánvalóvá válik az újabb Oscar-díj utáni vágya. Míg a Schindler listája és a Ryan közlegény megmentése megható, de nem érzelgős, némiképp szentimentális, de nem giccses, addig itt a főhős magánéletének a leszámolásokkal való párhuzamba állítása elég gyanús. Mert hogyan illik a vásznon egy jelenetbe a férfi feleségével való szeretkezése, s közben a gondolatainak kivetítődéseként az izraeli sportolók meggyilkolásának a képsorai? És miközben a montázs alatt fájdalmasan sír a zene, a néző nem elérzékenyül, hanem inkább zavarba jön az asszociáció kapcsán. A téma kétségtelenül megrázó, tiszteletet parancsoló, ám a kivitelezés végül csak elfogódottá vált – ráadásul egy, a rendező számára nemesebb cél (az Oscar-díj) érdekében. Kár érte.

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.

Kapcsolódó film

München (Munich)

München (Munich)

Amerikai–francia–kanadai filmdráma, thriller, történelmi, 2005. Rendező: Steven Spielberg. Szereplők: Ami Weinberg, Ayelet Zurer, Ciarán Hinds, Daniel Craig, Eric Bana, Geoffrey Rush, Gila Almagor, Hanns Zischler, Lynn Cohen, Mathieu Amalric, Mathieu Kassovitz, Meret Becker, Michael Lonsdale, Moritz Bleibtreu, Yvan Attal.

Előzetes a Filmtetten

  • A Filmtett szerint
    6/10
  • A látogatók szerint
    8 · 3 értékelés
  • Szerinted?

Címkék

, , , , , , , , , , cikk, filmkritika, magyarul, film