Farkas István

/ / /

· írta

Oscarütközés(ek)

Paul Haggis: Crash / Ütközések

Kritika

A dán filozófus-teológus, Søren Kierkegaard a Vagy-vagy című művében ír arról a művészetben jelen levő sorsszerűségről, mely bizonyos témákat eljuttat egyes alkotókhoz, jelentős műalkotásokat „szülve” ezáltal.

Paul Haggis: Crash / Ütközések

Ilyen véletlen folytán találkozott például Goethe a Faust-legendával vagy Mozart Don Juan mítoszával. Filmes vizekre evezve, Paul Haggis rendező életében is egy ilyen sorsszerűséggel találkozunk – pár éve Los Angelesben elrabolták az autóját –, mely a Crash megírására, illetve megrendezésére késztette. E nélkül a sorsszerűség nélkül, az Oscar-díjas film témája önmagában elkallódott volna, s ezáltal bizony – mondjuk ki nyíltan – a négykilós szobrocska meg nem érdemelt tulajdon tárgyát képezné Ang Lee kezében.

Paul Haggis: Crash / Ütközések (2)

Az Ütközések / Crash címet a(z alapos filmes műveltséggel rendelkező) befogadó a véletlen, vagy pedig a perverz vágy metaforájaként értelmezi, ami nem csoda, mert Gadamer Igazság és módszere óta tudjuk, hogy előítéleteink – mint gondolkodás- és viselkedésbeli sztereotípiák – az emberi együttélés nélkülözhetetlen kellékei. A kezdeti képsorok után azonban az, Iñárritu- (21 gramm) illetve Cronenberg- (Karambol) alkotásokon művelődött rétegnek csalódnia kell előítéleteiben, ugyanis jelen filmben az ütközés nem más, mint az emberi közeledés egyetlen lehetséges módja. Ebben a filmben autók helyett emberi sorsok ütköznek, szélvédők helyett lelkek törnek, a bőrkárpit helyett pedig hús-vér szívek szakadnak meg. Az alapgondolat igen egyszerű: a „poszt-modernkori” rohanás – és az ebből fakadó elidegenedés – következtében nem ismerjük egymást, és ezen tulajdonságunk fel nem ismerése szüli legkülönbözőbb előítéleteinket, koccanásainkat.

Paul Haggis: Crash / Ütközések (3)

A vázolt gondolat ábrázolására a rendező, a nem csak Los Angelesben dívó rasszizmus jelenségét választotta, olyan konfliktusokra mutatva rá, melyeket az embertárs nem ismerése, illetve a tőle való félelem táplálta sztereotípiák hoznak létre. A mindennapi életünk részét képező autók, az elszigeteltség filmbéli szimbólumaiként foghatók fel, a rasszizmus pedig ennek az izolációnak a legszélsőségesebb megjelenési formája.

Paul Haggis: Crash / Ütközések (4)

Az Ütközések cselekménye egyszerre nyolc szálon fut, és ilyen értelemben nagyvárosi életképek kollázsaként is felfogható, és bár a történetet egyszerűen lehetetlen szavakkal érzékeltetni, mégsem kérhetünk számon a filmen – a fent kijelentettek fényében – semmiféle összeszedettséget. Ebben a „kollázsadagban”, metonimikus szinten, utalást találunk egy olyan társadalomra, melyben a félelem és a belőle fakadó gyűlölet jelenti az élet két végpontját. És emellett, burkoltan ugyan, de Fritz Lang Metropoliszának disztópiája is említést nyer, kimondva, hogy ha az amerikai társadalom továbbra is a kitaposott ösvényen halad, akkor a Szabadság-szobor fémjelezte „tartomány” hamarosan már csak álmainkban köszön vissza.

Paul Haggis: Crash / Ütközések (5)

A film sem megnyugtató erkölcsi igazsággal, sem pedig „hepienddel” szolgál. A vége főcím előtti, lassú, szentimentális hatású képsorok kapcsolatainkról való töprengésre késztetnek, ráébresztve arra, hogy (faji) előítéleteinket pillanatnyi érzelmeink szülik – melyek mögött a mindennapok gondjai, frusztrációi állnak. E felismerés mellett még a Los Angeles-i hóhullás is eltörpül valamelyest.

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.

Kapcsolódó film

Ütközések (Crash)

Ütközések (Crash)

Amerikai–német bűnügyi, filmdráma, 2004. Rendező: Paul Haggis. Szereplők: Art Chudabala, Brendan Fraser, Dato Bakhtadze, Don Cheadle, Eddie J. Fernandez, Jennifer Esposito, Karina Arroyave, Keith David, Loretta Devine, Ludacris, Matt Dillon, Ryan Phillippe, Sandra Bullock, Terrence Howard, Thandie Newton, Tony Danza, William Fichtner.

Előzetes a Filmtetten

  • A Filmtett szerint
    9/10
  • A látogatók szerint
    9 · 10 értékelés
  • Szerinted?

Címkék

, , , , , , , , , , , cikk, filmkritika, magyarul, film