Buzogány Klára

/ / /

· írta

Szerb Antal nyomában

Novobáczky Sándor, Erdőss Pál: Utas és holdvilág

Kritika

Szerb Antal szerint Velence csak részben valóságos: nagyrészt költészet és nosztalgia ötvözete. Velencéhez hasonlíthatjuk azokat az olasz városokat is, amelyek Novobáczky Sándor és Erdőss Pál Utas és holdvilág – a regénnyel azonos – című kreatív dokumentumfilmjében megjelennek.

Valóság, költészet és a romantikus Szerb Antal világa iránti nosztalgia keveredik magában a filmben is, amely érdekes műfajötvözet. Az adaptáció egyrészt ismeretterjesztő filmek eszköztárát felvonultató útifilm, hiszen a stáb láthatóan ugyanazokat a helyszíneket eleveníti fel, amelyeken a regény főszereplője megfordul, Firenzétől Toscanáig és Assisiig. Janus-arcúan sejlenek fel az egyes városok: ahogy a regényben, itt is megjelenik sötét romantikus képük, ellentétben a turistaparadicsomok hamisságával, így a film is más lesz, mint a hagyományos turistautak kamerával írt naplójegyzetei. Az Utas és a holdvilág ugyanakkor mozgóképes műelemzés és életrajzi film is: szakértők kutatják a regény motívumrendszerét, valamint azokat a jelzéseket, amelyek életrajziaknak tűnnek vagy tűnhetnek. Történészi, irodalomtörténet-írói, tanári, ugyanakkor egyszerű olvasói szemszöget ismertetnek meg az interjúk, regényrészleteket a narráció.

A – kissé közhelyes – operatőri munka, valamint a kézikamera gyakori használata a jelenbe vonzza a Szerb Antal-féle, illetve a regényhős által megélt múltat, érzékelhető valósággá alakítja a regényt és az olasz városokat övező költészetet. A zene erős hangulatkeltő hatással bír, használata romantikus idézetként működik.

Mindezáltal az Utas és holdvilág filmként, akárcsak a regényben, sokrétű utazás: térben is, és lélekben is messzire jut, a néző számára pedig egy nemzetközi színtéren csak az utóbbi években ismertté váló regényíró személyiségének rejtelmeibe vezet el.

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.

Kapcsolódó film

Utas és holdvilág (Irodalmi utazás Szerb Antallal) (Journey by Moonlight (A Trip Into Literature With Antal Szerb))

Utas és holdvilág (Irodalmi utazás Szerb Antallal) (Journey by Moonlight (A Trip Into Literature With Antal Szerb))

Magyar ismeretterjesztő, 2006. Rendező: Novobáczky Sándor, Erdőss Pál.

  • A látogatók szerint
    1/10 · 1 értékelés
  • Szerinted?

Kapcsolódó fesztivál

Magyar Filmszemle

Magyar Filmszemle

Budapest (Uránia Nemzeti Filmszínház, a Corvin és Puskin mozi, Erzsébet téri Kulturális Központ és Park), Magyarország

Címkék

, , , , , , , , , , cikk, filmkritika, magyarul, film