Jakab-Benke Nándor

/ / /

· írta

F, mint felesleges

Tony Scott: The Taking of Pelham 1 2 3 / Hajsza a föld alatt

Kritika

Tony Scott az egyik legmegbízhatóbb iparos az amerikai akciófilmes porondon. Ha beülsz egy Tony Scott-filmre, nem fognak nagy csalódások érni, de nagy meglepetések sem. Ez a filmje is ilyen – csak éppenhogy ugyanebből a regényből készült már egy hasonló című film, ami legalább ugyanilyen jó volt, ha nem jobb. Akkor meg minek?

Képzeljük el, hogy van egy tökéletesen funkcionális bükkfaasztalunk a konyhában, amit nagyapánk csinált 1974-ben. Nem a Facsavar- és Fűrészporakadémia fődíjas asztala, de van rajta egy kis ornamentika, amitől a sajátunknak érezzük. Megbízható, nem dülöngél, a festék sem kopik róla túlzottan. És akkor jön a testvérünk vőlegénye 2009-ben és melldöngetve ugyanabból a bükkfából összekalapál egy új asztalt, hogy mutassa meg, mit tanult az inasiskolában. Leülünk mellé ujjongva megenni a vasárnapi tyúkhúslevest: mert új, mert finom lakkillatú, mert az új gyerek csinálta és még csillog. Nagyon jó kis asztal: nem dülöngél, robosztus, szép. De tudjuk, hogy pár év alatt elmegy a fénye, megrozsdáznak a csavarok, kopni kezd a lakkja. És ott vagyunk az amúgy is kicsi konyhában két darab hatalmas bükkfaasztallal. Minek?

Tony Scott: The Taking of Pelham 1 2 3 / Hajsza a föld alatt

A bükkfát, amiből mindkét asztal – pardon, film – készült, John Godey író vágta ki és első ízben Joseph Sargent rendező kalapálta össze asztallá. Az eredeti asztal ornamentikáját Walter Matthaunak hívták, lazaságot és hanyag cinizmust kölcsönzött a tőle szokatlan szerepnek (rendőr), s ezért kezdett nagyszerűen működni a film.

New York tömegközlekedésében vagyunk: négy darab gyanús bácsi lecsatol egy metrószerelvényt, 18 túszt ejtenek és tízmillió dollárt követelnek értük (az eredetiben egymilliót – ekkora lenne az infláció?) egy órán belül, ha nem jön meg a pénz, akkor kezdik kinyírni a túszokat. Az idegbeteg ex-bróker bandafőnök (John Travolta) komolyan gondolja a dolgot, le is puffant pár embert bizonyítéknak. A felszínen, a kontrollszobában Walter Garber (Denzel Washington) felügyeli a forgalmat egy hatalmas panelen, ő kommunikál a földalatti gengszterrel. Bejön még az amúgy szimpatikus John Turturro is, aki a túszügyekben illetékes főnök és úgy néz ki, mint Kramer a Seinfeldből, valamint a gyanúsan szuszogó polgármester (James Gandolfini, aki forgatás helyett bár inkább polipműtétre ment volna).

Tony Scott: The Taking of Pelham 1 2 3 / Hajsza a föld alatt (2)

Tony Scott új, csillogó bükkfafilmjével amúgy az égvilágon semmi baj nincs, sőt, gyanúsan rendben van. Jól megcsinált film. A színészek is korrektek. Denzel Washington, a hős, egy idétlen szemüvegben próbálja húzni az időt, John Travolta erre nagyon fenyegetően ordibál a vólkitólkiba (de lehet, hogy csak a tetkóitól tűnik gonoszabbak). Brian Helgeland forgatókönyvíró még az újraadaptálás feleslegességén kérődzőknek is megpróbálta kihúzni a méregfogát: a cselekmény egyik érdekes, de nem létfontosságú eleme az internet, a Travolta-gengszter ezen ellenőrzi a tőzsdeingadozást, és a streaming videónak hála a nyájas közönség élőben végignézheti az egész túszhelyzetet (vö. 9/11). Denzel annyira, de annyira jó ember, akkora hős, hogy muszáj volt kitaláljanak neki egy kis kenőpénzes fekete pacát a közelmúltjába (nem segít, mindenki könnyezik).

Tony Scott: The Taking of Pelham 1 2 3 / Hajsza a föld alatt (3)

Az operatőr természetesen a Seres István Állványnélküli Kamera Főiskola diplomása, de legalább a cselekmény valamennyire indokolja a döntéseit; a film nagyon átlátszó módon merevedik ki időnként kockára, vált át lassúba, de legalább a fények és a színek rendben vannak; a vágó természetesen szeret megdolgozni a pénzéért, de legalább a filmzene nem türemkedik előre gusztustalanul. A túszok és többi gengszter alig léteznek, a metróból szinte végig csak Travoltát látni, de Denzel körül hálistennek tényleg hús-vér emberek vannak. És a legelszomorítóbb dramaturgiai döntése a filmnek a befejezése, főleg a 35 évvel ezelőtti frappáns Matthau-snittet ismerve.

Tony Scott: The Taking of Pelham 1 2 3 / Hajsza a föld alatt (4)

Jó iramú, feszes, izgalmas film, lesmirglizve, szép lakkozással, tényleg jó minőségű facsavarokkal és tipnikkel, az aracsetezés* sem látszik rajta. Jó mestermunka. Csak minek?


* aracset: polivinilacetát alapú bútorragasztó.

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.

Kapcsolódó film

Hajsza a föld alatt (The Taking of Pelham 1 2 3)

Hajsza a föld alatt (The Taking of Pelham 1 2 3)

Amerikai–brit bűnügyi, filmdráma, thriller, 2009. Rendező: Tony Scott. Szereplők: Alex Kaluzhsky, Denzel Washington, Gbenga Akinnagbe, James Gandolfini, John Benjamin Hickey, John Travolta, John Turturro, Katherine Sigismund, Luis Guzmán, Michael Rispoli, Ramon Rodriguez, Saidah Arrika Ekulona, Victor Gojcaj.

Előzetes a Filmtetten

  • A Filmtett szerint
    6/10
  • A látogatók szerint
    7 · 3 értékelés
  • Szerinted?

Címkék

, , , , , , , , , , , , , , , cikk, filmkritika, magyarul, film