Margitházi Beja

/ / /

· írta

Hölgyeim és uraim, tálalva!

Dömötör Tamás: Czukor Show

Kritika

Talán a gazdaságira önkéntelenül rezonáló alkotói önkorlátozás tette, de az idei szemle minden második filmjének rendezője be- vagy elvonult szereplőivel valami szűk szobába, vitorlásra, presszóba, luxuslakásba vagy panzióba, netán épülő bunkerbe, hogy ott forrósítsa a kedélyeket, vetkőztesse a lelkeket és rángassa le az utolsó leplet is a gondosan őrzött takargatnivalókról. Ebbe a kamarafilm-szemlei trendbe illik a Czukor Show is, de itt a tét kettős.

Czukor Show

A Halálkeringő, Szélcsend, Presszó 10 év, Köntörfalak, Látogatás, Team Building, A vágyakozás napjai és Bunkerember mellett Dömötör Tamás filmjében ugyanis nem csupán a végzetes fordulatba torkolló familiáris dráma, hanem ezen keresztül a családtagokból mint friss húsból táplálkozó médiagépezet is célkeresztbe kerül. A bonyolult mutatványt a másodfilmes, évekig tévében dolgozó Dömötör olyan jó arány- és kritikai érzékkel, pontos gesztusokkal vezényli le, hogy a cikitől a tragikusig vezető úton üresjáratok és fennakadások nélkül úgy csusszanunk végig, mint egy jól megépített, kanyargós strandcsúszdán. Teszi ezt azzal együtt is, hogy egy olyan médiaműfajban lokalizálja a drámát, amelyről könnyen lehet az az érzésünk, hogy nem sok újat mondhatni róla, hisz a kibeszélőshow épp annyi ideje borzolja már a nézői és médiaelemzői kedélyeket, hogy az egyik legalaposabban kivesézett műfajnak tekintethetjük úgy világviszonylatban, mint Magyaroszágon. Legyen azonban bármennyire is körberágott és túlbeszélt a téma, honi egészestést még senki nem áldozott médiakritikára, ha előkerült is játékfilmben az aktuális tévéműfaj, ott kulisszaként csupán ugyanazon iparág újabb termékét (re)prezentálta (Casting minden).

Czukor Show (2)

Az olajozottság valószínűleg sokat köszönhet a produkció előzetes bejáratásának: a Dömötör által már eredetileg is filmre írt és rendezett Czukor Show először − játékfilmes büdzsé hiányában − többszörösen díjnyertes színházi előadásként futott be az elmúlt években, vázát pedig Füst Milán azon Boldogtalanok című drámája képezi, melyet anno a Nyugatos szerző maga is egy korabeli bulvárlap újsághíre alapján göngyölített fel. Ezt az alapot Dömötör ironikus gesztussal épp azzal a tévés bulvárműfajjal variálja össze, amely a fizikai, pszichikai és anyagi nyomor „élvezeti cikké” konvertálásából tartja fenn magát. „Mi csak nagyítót tartunk arra, ami egyébként is létezik” − magyarázkodik a producer a tragédia után, és anélkül, hogy tudná, ráhibázott: a baj tényleg nagyobb lesz, ha megmutatják.

Czukor Show (3)

A színházi előadás klausztrofób légkörén túllépve a Czukor Show filmként úgy rekonstruálja a színfalak előtti és mögötti történéseket, hogy a talk-show képi világában és a színészi játékban is visszafogott imitációt alkalmaz: szabályosan bevilágított, hamis rendet sugalló, pasztellszínű, steril stúdióképek váltakoznak a külvilág, illetve a vezérlő sötét, acélszürkés, remegő, kézikamerás felvételeivel (operatőr: Tóth Widamon Máté). A Ma rendbehozom a családom című adásba jelentkező bizarr családi kvintettet megszemélyesítő színészek pedig ripacskodásmentes visszafogottsággal, mégis kellő drámai erővel hozzák az anyát gondozó lánytestvér (Péter Kata), a családot elhagyó, két másik nő vonzáskörében élő báty (Anger Zsolt), az élettárs (Vasvári Emese), a fiatal szerető (Csonka Szilvia), és a bumfordi udvarló (Szabados Mihály) figuráit. Kár, hogy ebben a felállásban, ahol a producer (l. Árpa Attila) és az adásrendező (l. Dömötör Tamás) alakja is áthallásos, éppen a műsorvezető − akinek csak a neve (Czukor) „rezonál” − karaktere, és tán ezért alakítása (Czukor Balázs) is a többieknél jóval erőtlenebb, már-már érdektelenül vérszegényre sikerült. A másik meglepetés pedig (az életben hasonló státuszban dolgozó) Simicz Sándor adásrendezője, aki a legfolyékonyabban hozza a hivatásos közönségtréner minden profizmusát és manírját.

Czukor Show (4)

A Czukor Show igazi értékei tehát a kritikai hangnem felvállalása mellett a tálalásban és a jól működő összhatásban vannak. Kényszerű − támogatások elmaradásán múló − időzítése talán nem a legszerencsésebb, mert legyen a probléma bármennyire is aktuális, tárgyalása mégis kicsit megkésett, játékfilmként igazán nagyot néhány évvel korábban durranhatott volna. És ugyan a médiával, főleg a kibeszélő show-kkal könnyű kritikusnak lenni, ennél százszor nehezebb a kritika okos megfilmesítése. Márpedig ez itt és most sikerült, ami csak tovább fokozza a várakozást Dömötör Tamás következő filmterve iránt.

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.

Kapcsolódó film

Czukor Show

Czukor Show

Magyar filmdráma, vígjáték, 2010. Rendező: Dömötör Tamás. Szereplők: Anger Zsolt, Árpa Attila, Csonka Szilvia, Czukor Balázs, Simicz Sándor.

  • A Filmtett szerint
    8/10
  • A látogatók szerint
    6 · 19 értékelés
  • Szerinted?

Kapcsolódó fesztivál

Magyar Filmszemle

Magyar Filmszemle

Budapest (Uránia Nemzeti Filmszínház, a Corvin és Puskin mozi, Erzsébet téri Kulturális Központ és Park), Magyarország

Címkék

, , , , , , , , , , , , cikk, filmkritika, magyarul, film