A csúcs előtt

Beszélgetés Géczy Dáviddal

A 80-as évek elején született fiatal filmes generáció egyik legambíciózusabb tagjaként az utóbbi években rendre nyerte az amatőr rövidfilmfesztiválokat. A zombifilmtől a kelet-európai westernenparódiáig számos műfajban kipróbálta magát, tucatnyi tematikus és kortárs filmklubot vezetett. 2006 óta televíziós műsort és reklámfilmeket is rendez. Tavasztól Tibetben forgat. Ő Géczy Dávid.

A Hangár című rövidfilmeddel először szerepeltél a filmszemlén. Visszagondolva korábbi munkáidra, mennyire tartod törvényszerűnek vagy tudatosnak, hogy éppen egy gengszterfilmmel nyiss a profi mezőnyben?

Szerintem nagyon fontos, hogy egy alkotó mivel jelentkezik először. Azért választottam a gengszterfilmet, mert gyerekkorom kedvenc filmjei ebbe a zsánerbe tartoztak, így azt lehet mondani, hogy ez a film a gyerekkoromról szól. Ilyen szempontból akár személyesnek is nevezhető. John Cassavetesben, illetve Hajdu Szabolcsban is azt tisztelem a legjobban, hogy állandó színészgárdával dolgoznak és nem unják meg a színészeik mimikáját, jól tudják őket használni más-más karakterekben, szeretnek együtt dolgozni a barátaikkal. Nekem nagyon fontos, hogy barátokkal legyek, és inkább úgy fogom fel, hogy mindig új tagok csatlakoznak hozzánk. Sokszor a környezetemben lévő figurákra írom a szerepeket.

Tarantinohoz hasonlóan egy ideig videokölcsönzőben dolgoztál. Mit profitáltál a tékázásból?

A videotékában lehetőségem volt arra, hogy a klasszikus filmek mellett megismerkedjem minden olyan filmmel, amit az ember otthagy porosodni a hátsó polcokon. Ezekből elég sokat merítettem.

És Tarantino filmjeiből?

Tarantinonak talán abban van igaza, hogy az energia sokszor alulról jön. Ahogy Mozart is gondolkodott: nem muszáj antik hősről megmintázni egy karaktert, lehet, hogy elég alámerülni egy szerájban.

Műsorrendezés, filmklubvezetés, operatőrködés – hogyan tudod mindezt összhangba hozni a rendezéssel?

Itthon a rendezésből nagyon kevesen élnek meg. Mindenképpen olyan dolgokkal akartam foglalkozni, amiket szívből tudok csinálni, és ezeknek mind a filmhez van köze. Az Odeon moziban április 24-én Tim Burton-filmklubot fogok indítani, operatőrködöm kereskedelmi tévéknek, voltam már külföldi televíziónak is operatőre, de egyre többet hívnak rendezni reklámfilmekbe, televízióba. A Magyar Televízió kettes csatornáján fut egy sorozat, a Vigyázz, kész, rajt! – ezeknek a részeknek a 60–70 százalékát rendezem és Megyeri Sára szerkeszti. Pályakezdő fiatal tehetségeket mutatunk be a hegymászótól a kéményseprőig. A műsorok hozzáférhetők az interneten keresztül, a Magyar Televízióban pedig minden szerdán délután 3-kor sugározzák és gyakran ismétlik őket. Persze a saját agyszüleményeim a legkedvesebbek számomra. Az egyik terv egy hegymászásról szóló dokumentumfilm, Palack nélkül az Everesten címmel. Ezt szeretném majd a filmszemlére, illetve sok más fesztiválra nevezni, ha visszajövök a hegyekből…

Kikkel készíted a filmet?

Klein Dávid fiatal filozófus, kalandor és Várkonyi László hegymászó vezeti a csapatunkat a Himalája tracking-túrán. Jéghideg hegyi patakokon át, elefántháton, sziklahasadékokon keresztül, majd a jakkaravánok segítségével érünk 5000 m fölé. Az a cél, hogy Dávid feljusson 8800 méter magasra hegymászótársával, Várkonyi Lászlóval, és ők legyenek az elsők Magyarországról, akik oxigénpalack nélkül mászták meg az Everestet. A filmet több producer, Klein Dávid cége, az Edge 8000, Nagy András és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem támogatja. Vida Sándor filmes kollégám készíti a hangot. Én fényképezem a filmet, de alapvetően rendezem és írom is. Láthatók lesznek részletek a kereskedelmi televíziókban, de az egész filmet csak ősszel mutatjuk be a szakmának, reményeink szerint az Odeon moziban.

Akkor Stallone-nal ellentétben még nem vagy Túl a csúcson. Mikorra várható első nagyjátékfilmed?

A teljes forgatókönyv elkészítése még folyamatban van, jelenleg a treatment-fázisnál tartunk. Szerepelt már a FADE IN versenyben, ahol a zsűri szerint az egyik legjobb forgatókönyv volt, de persze sokat kell még fejleszteni rajta. Ebbe a munkába szeretném bevonni többek között Orosz Dénest és Pálfi Györgyöt. Már a kezdetektől Dörner György személyében gondolkoztam, ő lesz a főszereplő, a hírszerzésből kiöregedett behajtó. A film címe Merülés az éjszakába.Kapcsolódó

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.