Váró Kata Anna

/ / /

· írta

Majd ha fagy, nyár elején hó lesz nagy...

Thomas Vinterberg: It's All About Love / A végső megoldás: szerelem

Kritika

Bár lehetetlennek tűnik, mégis bekövetkezik, hogy a nyári napsütést hóesés váltja fel, és hamarosan vastag hótakaró borítja a földet. Emberek esnek össze az utcákon, és a járókelők közönyösen lépnek át felettük. Ráadásul már a tehetség sem egyedi adottság, hiszen mindenki pótolható, anélkül, hogy bárki észrevenné a cserét.

Apokaliptikus látomás a világról, egy nem is olyan távoli jövőben. Röviden ennyiben lehetne összefoglalni Thomas Vinterberg filmjét, amelynek cselekménye természetesen jóval összetettebb, mondanivalója viszont annál egyszerűbb és örökérvényűbb: minden a szeretetről szól... Ez az alfája és ómegája az egésznek, ez az, ami a világot mozgatja. Énelkül az emberek elpusztulnak, a kapcsolatok kihűlnek csakúgy, mint maga a Föld.

Thomas Vinterberg: It's All About Love / A végső megoldás: szerelem

Thomas Vinterberg az orosz íróval, Mogens Rukovval vitte vászonra vízióját a világról. „Az én szememben a világot a feleségem jelenti és a két lányom rózsaszín ruhában és korcsolyával a lábukon. A világot újságcikkek jelentik, amelyek szerint vaskos jégdarabok hullanak az égből. A világ szeptember 11., áradások Közép-Európában, emberek, akik az utcákon hevernek. De persze itt vannak még a repterek, a barátságos asszisztensek, az emberek, akik szerelmesek és az emberek, akik mobiltelefonálnak. Az It’s all about love New Yorkban játszódik a nem is olyan távoli jövőben. Szerintem, ha a jövőről csinálok filmet, könnyebb leírni a jelent, segít bemutatni a modern élet iránt érzett csodálatunkat és ugyanakkor az attól való félelmeinket..."

Thomas Vinterberg: It's All About Love / A végső megoldás: szerelem (2)

Vinterberg, aki a Dogma 95 egyik alapítója és egyben egyik emblematikus filmjének, a Születésnapnak az alkotója, legújabb filmjében jelentősen eltávolodott a Dogma hagyományaitól. A filmben még csak nyomaiban sem lelhetők fel a manifesztum elemei, ha lehet azt mondani, minden úgy van elrendezve, hogy homlokegyenest ellentmondjon annak. Vinterberg saját bevallása szerint ennek leginkább a művészi kockázatvállalás az oka, illetve az óvakodás önmaga ismétlésétől. Ennek a változásnak különösen állandó operatőre, Anthony Dod Mantle örült, akinek így végre lehetősége nyílt megmutatni, hogy valóban mesteri módon képes használni a technikát. Az igazi, nagy költségvetésű, romantikus világvégethriller olyan sztárokat vonultat fel, mint Joaquin Phoenix, Claire Danes vagy az azóta Oscar-díjas Sean Penn.

Thomas Vinterberg: It's All About Love / A végső megoldás: szerelem (3)

A film narrátora, John (Phoenix) azért érkezik New Yorkba, hogy aláírja a válási papírokat, és elbúcsúzzon világhíres korcsolyabajnok feleségétől, Elenától (Danes). Valami azonban nagyon nincs rendben. Az még csak hagyján, hogy emberek esnek össze és halnak meg az utcán, de a felesége körül is szaporodnak a baljós jelek. A bemutatón remeg a lába és gyengének látszik, ráadásul egyre különösebben viselkedik, mintha nem is ő lenne az. Gyanúja hamarosan beigazolódni látszik, és válás helyett John inkább menteni próbálja Elenát. Menekülésük során azonban nem csak az összeesküvés résztvevőivel kell számolniuk, hanem azzal a világméretű katasztrófával is, amelynek során az emberek sorra halnak bele a szeretethiányba és a közönyösségbe, és a Földet hatalmába keríti az örök tél és hó birodalma. A film mondanivalóját John bátyja, Marciello (Penn) önti szavakba, aki egy repülőgépen kering a föld felett, és a nagy hó miatt képtelen leszállni. Marciello utolsó kapcsolata a világgal és testvérével a mobiltelefon, amely napjaink és a jövő talán legfontosabb kommunikációs eszköze.

Thomas Vinterberg: It's All About Love / A végső megoldás: szerelem (4)

Hol izgalmas, hol melankolikus, bölcselkedő és nem utolsósorban pesszimista alkotás, amely a különböző műfajok elemeinek egész sorát ötvözi. Egyszerre klasszikus katasztrófafilm, misztikus thriller, romantikus szerelmi történet és keserű utópia. A forgatókönyvíró, Mogens „álomnak" nevezte a műfaját. „Tudom, hogy az álom nem műfaj, de valóban tekinthetünk úgy a filmre, mint egy álomra. Szerintem az It's All About Love egy tündérmese, egy tündérmese az életről, ahogyan én látom azt." – nyilatkozta filmjével kapcsolatban Thomas Vinterberg.

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.

Kapcsolódó film

A végső megoldás: szerelem (It's All About Love)

A végső megoldás: szerelem (It's All About Love)

Amerikai–japán–svéd–brit–dán–német–holland filmdráma, romantikus, thriller, sci-fi, 2003. Rendező: Thomas Vinterberg. Szereplők: Joaquin Phoenix, Claire Danes, Sean Penn, Mark Strong, Douglas Henshall, Alun Armstrong, Margo Martindale, Thomas Bo Larsen, Harry Ditson, Geoffrey Hutchings.

  • A Filmtett szerint
    6/10
  • A látogatók szerint
    8 · 4 értékelés
  • Szerinted?

Címkék

, , , , , , , , , , , cikk, filmkritika, magyarul, film