Libor Anita

/ / /

· írta

Egy helyes szikh fiú?

Gurinder Chadha: Bend It Like Beckham / Csavard be, mint Beckham

Kritika

A lányos tinivígjátékok látszólag egyszerű receptjét követi az angol-amerikai-német koprodukcióban készült Csavard be, mint Beckham, ám csak első ránézésre hasonlíthat tengerentúli rokonaihoz.

A szüzesség elvesztése és a másnaposság okozta problémák helyett egy némileg komolyabb kérdést feszeget a kenyai rendezőnő, Gurinder Chadha: a férfi-női szerepek leosztottságát a lehető legegyszerűbb köntösben tálalja elénk. Az „Ugyan miért is ne focizhatna egy lány a 21. században?" kérdést jóval merevebb társadalmi keretek között fogalmazza meg: egy Londonban élő ortodox szikh családban, így két legyet üt egy csapásra: a nemi sztereotípiák feszegetése mellett a kulturális különbségeket is lehetősége van bemutatni.

A két különböző kultúrát képviselő lány, Jess (Parminder K. Nagra) és Jules (Keira Knightley) egy ponton nagyon is hasonlítanak egymásra: mindketten odavannak a fociért és David Beckhamért. A nemükkel ellentétes viselkedést egyik család sem nézi jó szemmel: Jules édesanyja (Juliet Stevenson) a középosztálybeli angol értékrendet képviseli, és legszívesebben pumpálható melltartót venne fiús testalkatú lányának, miközben folyton figyelmezteti őt arra, hogy nem véletlen, hogy csak a Sporty Spice maradt pártában.

Gurinder Chadha: Bend It Like Beckham / Csavard be, mint Beckham

A szikh családban Jess feladata a punjabi konyha rejtelmeinek az elsajátítása lenne, ehelyett azonban először még csak a parkban rúgja a bőrt, majd egy női focicsapatban kezd játszani. Jess saját identitásának keresése közben válaszút elé kerül: lépjen a nővére nyomdokaiba, keressen egy helyes szikh fiút, akinek egy életen át főzheti a chapattit, vagy járja a maga útját, és merje megvalósítani a saját álmait. Jess ellenpontja ebből a szempontból legjobb barátja, Tony (Ameet Chana), aki szintén más, mint amilyennek ebben a determinált társadalomban lennie kellene: nem úgy néz David Beckhamre, mint a többi fiú. Tony meleg. Az önazonosság helyett azonban Tony a megalkuvást választja: egy életen át színlelne boldog házasságot Jess-szel, csak hogy véget vessen az állandó problémáknak.

Gurinder Chadha: Bend It Like Beckham / Csavard be, mint Beckham (2)

Az önmegvalósítás útjába azonban nemcsak a szülei és az általuk képviselt szigorú hagyományok állnak: Mr. Brahma (Anupam Kher) figyelmezteti a lányát, hogy nemcsak a női futball van hátrányos helyzetben, hanem az Angliában élő indiaiak is – a krikettcsapatban annak idején a saját bőrén tapasztalta meg. Jess-t valóban érik támadások mássága miatt, de mivel nem szociográfiát látunk a vásznon, hanem egy fikciós játékfilmet, nem éri semmiféle negatív diszkrimináció – sőt, különlegessége miatt nyeri el Edző Joe (Jonathan Rhys-Meyers) szívét, aki nem elég, hogy sérülése miatt a női futballban kénytelen babérokat aratni, de egy másik angliai kisebbséget is reprezentál a film valóságában, Joe ugyanis ír. Jess természetesen soha nem adja fel, és bár szükség van az apai szív, azaz a szikh hagyományok enyhítésére, Jess végül csak bevarrja azt a labdát a bal felső sarokba – igaz, az Államokban, hisz hol máshol lenne esélye álmainak a megvalósítására.

Gurinder Chadha: Bend It Like Beckham / Csavard be, mint Beckham (3)

A Csavard be, mint Beckham színvonalas szórakozást ígér nézőinek, nem megrázó katarzist. A két lány – egy fiú leosztásból következnek a szerelmi háromszög típusú konfliktusok, és a fiús viselkedésű lányok barátságából is egyértelmű félreértések adódhatnak. Ne várjunk tehát meghökkentő fordulatokra a történetben – hacsak nem annak számít a címszereplő focista feltűnése a zárlatban. Az előre kiszámítható cselekmény ugyan nem vádolható azzal, hogy rövidre fogná mondanivalóját, több ponton is végére érhetnénk már a bonyolításnak, aztán mégsem. Cserébe kínál nekünk gyönyörű esküvői forgatagot, ami látványában és zenéjében is hatalmas élmény – nemhiába készült erről külön film Mira Nair rendezésében Esküvő monszun idején címmel. És ha már zene: az angol filmek jellegzetessége a jól megválasztott, és jól is pozicionált, pörgős filmzene, ezúttal megfűszerezve indiai ízekkel – telitalálat.

A Csavard be, mint Beckham üdítő kivétel az ifjúsági vígjátékok divatos, ám ostoba özönében: színes, szagos, bájos történet – nemcsak lányoknak.

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.

Kapcsolódó film

Csavard be, mint Beckham (Bend It Like Beckham)

Csavard be, mint Beckham (Bend It Like Beckham)

Brit–német–amerikai vígjáték, filmdráma, romantikus, sportfilm, 2002. Rendező: Gurinder Chadha. Szereplők: Keira Knightley, Juliet Stevenson, Parminder Nagra, Jonathan Rhys Meyers, Anupam Kher, Archie Panjabi, Shaznay Lewis, Frank Harper, Shaheen Khan, Ameet Chana, Pooja Shah, Paven Virk, Preeya Kalidas, Trey Farley, Saraj Chaudhry.

Előzetes a Filmtetten

  • A Filmtett szerint
    7/10
  • A látogatók szerint
    7 · 7 értékelés
  • Szerinted?

Címkék

, , , , , , , , , , , cikk, filmkritika, magyarul, film