Nagy Boglárka

/ / /

· írta

Párizs, a mini-óvszerek és előítéletek városa

Julie Delpy: 2 Days In Paris / 2 nap Párizsban

Kritika

Az általános érvényű közhelytár szerint Párizs a szerelmesek városa. Ez igaz lehet azokra a párokra, akik még az „elvakultan szerelmes” kategóriába tartoznak és kézen fogva andalognak a Montmartre-on. Marion és Jack viszont nem ilyen szerencsések... Julie Delpy groteszk és mégis realista új filmje.

Pontosabban Jack (Adam Goldberg) nem az: amerikai létére olyan városba érkezik, ahol a taxisok rasszisták, egy titokzatos gyorsétterem-gyújtogató az aktuális terrorista és minden sarkon barátnője volt szeretőibe botlik. Ha ez nem volna elég ahhoz, hogy eltántorítsa Mariontól (Julie Delpy), még beszáll a játékba a nő családja is, amely természetesen elviselhetetlen, arrogáns és semmibe veszi a pár intimitáshoz való jogát.

Julie Delpy: 2 Days In Paris / 2 nap Párizsban

Ezidáig a történet magja azonos bármelyik amerikai romantikus vígjátékkal, amelyben a család arra vállalkozik, hogy az idegösszeroppanás szélére sodorja a vőjelöltet. Standard amerikai vígjátékban a lány megpróbálná megnyugtatni a kedélyeket, közvetíteni a két fél között – de ez francia vígjáték és ráadásul Julie Delpy-féle: itt kiderül a lányról, hogy őrültebb mint az apja, aki összekarcolja a járdára parkolt autókat és szexuális témájú képeket gyűjtő galériát vezet; bolondabb és szabadosabb mint az anyja, aki fiatalkorában hippi volt, rövid viszonya is volt Jim Morrisonnal és kész bármikor sírva fakadni, hogy minden helyzetet a javára fordítson. Ráadásul sokszor nagyobbakat lódít, mint húga, aki meg pszichés problémákkal küszködő gyerekeket nevel, miközben ő maga válik idegbeteggé.

Julie Delpy: 2 Days In Paris / 2 nap Párizsban (2)

Marion őrületbe kergeti Jacket azzal, hogy képes minden egyes taxissal összeveszni, hogy állandóan megpróbál az ágyban fölül lenni, és hogy fenékben használatos hőmérőt tart a szobájában – ráadásul összevissza hazudozik volt szeretőivel kapcsolatosan és igyekszik minden helyzetet a javára fordítani (tagadhatatlanul az anyja lánya). Válaszként Jack azzal őrjíti meg kedvesét, hogy kötözködik: az európai óvszer túl kicsi neki, az emberek perverzek, a metró és a busz lehetséges terrorista-akciók színhelye, mindeközben százezer fölösleges fotót készít.

Nem csoda hát, hogy a két párizsi nap romantika helyett veszekedéssel, sikertelen szeretkezési kísérletekkel és egyéb borzalmakkal telik. Mindezt viszont annyi iróniával mutatják be, hogy muszáj harsogva és mégis sírva nevetni egyes helyzeteken.

Julie Delpy: 2 Days In Paris / 2 nap Párizsban (3)

Nem tiniknek írta és rendezte Julie Delpy ezt a szerelmes filmet (el is nyerte a Coup de Coeur-díjat a Monsi Szerelmes Filmek Fesztiválján). Sokszorosan az ő filmje: ő írta, rendezte, főszereplője és egyben mesélője a történetnek, a filmbeli szülei a saját szülei és még a standfotók egy részét is ő készítette (feltételezem, hogy nem azokat, amelyeken ő is rajta van), mégis annyira más az eddigi Julie Delpy-filmekhez képest. Messze áll a Before Sunset (Richard Linklater, 2004) nosztalgiásan kedves hangulatától, legalább olyan messze, mint a Meet the Parents-féle amerikai vígjátékok kézenfekvő poénjaitól. A 2 nap Párizsban sokkal groteszkebb, ugyanakkor sokkal valósabb. Megerősíti ezt a képi világ is: dokumentumfilmes stílus, rengeteg kézikamerás felvétel, s ezt erősen ellenpontozzák az elképzelt jelenetek és emlékképek. Az a legkülönösebb, amikor a kettő összemosódik – például „realista stílusban” van filmezve az a jelenet, amikor Jack találkozik a „tündérrel” (aki, mielőtt felgyújtaná egy gyorsétterem konyháját, tanácsokkal látja el az elkeseredett amerikai férfit és arra bátorítja, hogy keresse meg a barátnőjét). Tipikusan romantikus filmbéli üzenetet hoz ez a szereplő, de a film kontextusában furcsán hangzik az, hogy „ha most nem mész érte, életed végén magányosan arra fogsz gondolni, hogy volt valaki, akit igazán szerettél és mégis elhagytál”.

Julie Delpy: 2 Days In Paris / 2 nap Párizsban (4)

Már-már erőltetett, ám Marion hangja az utolsó jelenetben mégis hitelesíti ezt a kijelentést. Elmondja, hogyan és miről veszekedtek aznap este a párjával, elmondja önámítós szerelmei történetét, elmondja, hogy milyen kényszert érez sokszor, hogy meneküljön, de azt is, hogy annak ellenére, hogy 60%-ban nem képes elviselni a párját, mégis azt választja, hogy mellette marad. Nem ígér „boldogan éltek, míg meg nem haltak”-szerelmet, hanem ragaszkodást és egyfajta nyugalmat.

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.

Kapcsolódó film

2 nap Párizsban (2 Days in Paris)

2 nap Párizsban (2 Days in Paris)

Francia–német vígjáték, filmdráma, romantikus, 2007. Rendező: Julie Delpy. Szereplők: Julie Delpy, Adam Goldberg, Daniel Brühl, Marie Pillet, Albert Delpy, Aleksia Landeau, Alexandre Nahon.

Előzetes a Filmtetten

  • A Filmtett szerint
    7/10
  • Szerinted?

Címkék

, , , , , , , , , , , cikk, filmkritika, magyarul, film