4. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál – 2005. május 27–június 5. 4. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál – 2005. május 27–június 5.

Amikor a kolozsvári Harry Potter E.T.-vel találkozik

4. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál – 2005. május 27–június 5.

Mioritikus táj, pásztor és nyája fölött, erős hátszéllel a holdkorong előtt elbicikliző, Harry Potter-alakú gyerek, bringája kosarában E. T. helyett egy báránykával – kedves olvasónk, bizonyára most is mosolyogsz, ha felismerted az előbbi cirkalmas leírásban a negyedik Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál minden bemutatott alkotása előtti képsort.

A Kolozsvár három mozijában levetített több mint kilencven nagyjátékfilmet, és a több blokkban bemutatott mintegy negyven kisjátékfilmet harmincháromezren nézték meg. A díszvendégek között megjelent Todd Solondz, Lukas Moodysson és Cristi Puiu filmrendező, illetve Annie Girardot francia színésznő, akit életműdíjjal tüntettek ki a szervezők. Lapunk teljes terjedelme kevés volna az erős filmválaszték teljes és alapos bemutatására, éppen ezért a következő oldalak ízelítőt nyújtanak a legekből. A bemutatandó szekciókon kívül láttunk többek közt 3x3-as csoportosítású filmeket (három rendező három-három alkotása), „rockumentumokat", részt vettünk a román film napjain. Let's go digital! címmel animációs filmek műhelyén vehettek részt középiskolás diákok, és természetesen a kétes sikerű bulik sem hiányozhattak.

A vetítésekre beözönlők markába száz önkéntes nyomott kitöltendő lapocskákat szavazz a filmre, és nyerhetsz jelszóval. A nyertes szavazó neve valahogy elsikkadt a forgatag zárónapjaiban, de a győztes film címét szétkürtölték: a közönségpálmát Cristi Puiu Moartea domnului Lăzărescu (Lăzărescu úr halála) című alkotása nyerte el. A fesztiválhangulat, a TIFF bulirésze ugyan elég csorba volt, a mozikban viszont megérte elüldögélni: valószínűleg minden ellátogató legalább egy igazi élményt elkönyvelhetett.

A 4. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál dijai

  • A fesztivál legjobb versenyfilmnek járó fődíja – megosztva: llya Khrjanovsky - 4, Juan Pablo Rebello és Pablo Stoll – Whisky
  • A legjobb rendező dija: Cristi Puiu – Moartea domnului Lăzărescu
  • A legjobb színészi alakítás díja: Ion Fiscuteanu – Moartea domnului Lăzărescu, Luminiţa Gheorghiu – Moartea domnului Lăzărescu
  • A legjobb operatőr díja: Alisher Khamidkhodzhaev, Aleksander Illkhovsky, Sándor Berkesi – 4
  • A zsűri különdíja: Saverio Costanzo – Private
  • Életműdíj: Annie Girardot színésznő, Gheorghe Dinică színész
  • Közönségdíj: Cristi Puiu – Moartea domnului Lăzărescu.
Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat