Nekünk a honlap lesz a szép


Hét és fél évesek vagyunk. Hetvenhat lapszám, több mint ötezer oldal, több mint hetvenezer eladott példány. Ezek csak számok. Kalandos kezdés, könnyebb s nehezebb esztendők, egy rövid kényszerű leállás, majd egy díj és újraindulás. Ezek csak szavak, kívülállónak nem sokat jelentenek, de ez lehetne a Filmtett elmúlt hét éve címkékben.

Másfél éve érezzük, hogy fordulóponthoz közeledünk. Tudtuk, hogy változtatni kell, de nem láttuk pontosan hogy mit, merre. Végül a következőkre jutottunk: a Filmtettben eddig megjelent anyagokat két nagy csoportba lehet sorolni. Egyfelől a híreket, filmkritikákat, fesztiválbeszámolókat, interjúkat tartalmazó zsurnalisztikai részbe, ahol a legfontosabb frissnek, naprakésznek lenni.

Amikor elindult a Filmtett elsősorban a nyomtatott sajtóval, a havonta megjelenő szaklapokkal kellett versenyeznünk. Akkoriban nagy örömet jelentett, ha egy neves magyarországi lap csak áprilisban, mi viszont már márciusban tudósíthattunk egy fontos filmes eseményről. Ma, az elsődleges tájékozódási forrás az internet. Órákkal, vagy akár a percekkel az esemény után már minden információ „fenn van a neten". Így mi is csak akkor tudunk versenyképesek lenni, ha ugyanolyan médiumként jelenünk meg.

Félreértés ne essék, nem az eddigi folyóiratot pakoljuk fel a netre. Valami egészen új kezdődik: a Filmtett – Erdélyi Filmes Portál. De mi az amiben mások, jobbak tudunk lenni, mint például magyarországi filmes portál-társaink? Egyfelől épp azt szeretnénk jobban kiaknázni amiben otthon vagyunk: az erdélyi filmes életet. A cikkek mellett most elindítjuk az erdélyi filmtárat, egy folyamatosan fejlődő erdélyi filmes adatbázist, egyelőre a kilencvenes évektől napjainkig elkészült dokumentumfilmekkel. De nem csak erdélyi pályán szeretnénk dobbantani. A magyar anyanyelvű filmes szakemberek számára egy egyedülálló nemzetközi filmfesztivál- és pályázati adatbázist hoztunk létre. A megszokott rovatok mellett pedig naponta új hírekkel és filmkritikákkal fogunk jelentkezni, és ami a legfontosabb: bárki számára, bárhonnan ingyen elérhetővé válik.

Persze mi is nagyon szeretjük a papír és a nyomdafesték illatát. Nehéz lemondani a havonta megjelenő, friss nyomdaszagot árasztó folyóiratról. Épp ezért azt szeretnénk, hogy az eddigi Filmtett másik része, a sokkal időt állóbb, tanulmányokat, filmtörténeti, filmelméleti írásokat, cikksorozatokat tartalmazó filmtudományi rész papíron éljen tovább: Filmtett-könyvek és Filmtett-évkönyvek formájában.

A következőkben álljon itt egy néhány kép és ismertető szöveg a február 1-én éjfélkor induló Filmtett Erdélyi Filmes Portálról.

Kedves olvasó, leendő látogatónk és további olvasónk: Rád továbbra is változatlanul számítunk!

Zágoni Balázs

A Filmtett Erdélyi Filmes Portál február elsején indul a jól ismert címen. Fő célja az erdélyi – és nem csak erdélyi – filmes újdonságokról naprakészen tájékoztatni, ugyanakkor továbbvinni a Filmtett című mozgóképes havilap céljait: hosszabb írásokat közölni filmes érdekességekről, jelenségekről. A régi-új Filmtett friss és fiatalos arculattal jelentkező internetes változatában szeretne még több olvasóhoz eljutni.

Az új Filmtett-weboldal egyik legnagyobb erőssége az aktualitása lesz. Az a mindössze egy-két oldal terjedelmű hírrovat, amelyet eddig lapunk végén találhattál meg, most naponta frissülő hírözönné alakul, amelyet könnyen elérhetsz a főmenüből. Ezen kívül szembeszökő helyre emeljük ki az általunk legfontosabbnak érzett néhány hírt.

Szintén kiemeljük a Filmtett saját rendezvényeihez kapcsolódó információkat, a Frisstett doboz célja például eszedbe juttatni, hogy sietned kell a filmterved véglegesítésével, mert már csak néhány nap maradt hátra a tábori jelentkezés határidejéig, vagy tudatni veled, hogy kik lesznek a közelgő Filmtettfeszt díszvendégei, vagy hogy a következő hétvégén valamelyik erdélyi városban magyar filmes vetítést szervezünk.

Pályázati figyelőnk a hírekhez hasonlóan naprakészen, aktívan fog működni. Elénk színekkel fog figyelmeztetni a közelgő határidejű pályázatokra, de visszakereshetőek lesznek a már lejárt kiírások is. Külön-külön csoportosítjuk a filmkészítési, filmforgalmazási, forgatókönyvírási, ösztöndíj-, rendezvény- és kiadványpályázatokat.

Újdonság az Erdélyi Filmes Portálon a gazdag Filmtár. Az egyes írásokhoz kapcsolódó filmek adatai egyetlen kattintással elérhetők lesznek a weboldalon belül is. Az ezen belül létrehozott egyedülálló erdélyi dokumentumfilmes adatbázisban induláskor mintegy kétszázötven film fog szerepelni – a szám folyamatosan növekszik, és reméljük, hogy 2008 végéig megduplázódik. Maga az adatbázis egy nagyobb projekt része. Igyekszünk beszerezni minél több dokumentumfilmet, amelyeket a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kolozsvári fotó-film-média szakának könyvtárába, valamint a Jakabffy Elemér Alapítvány könyvtárába juttatunk el, ahol meg lehet nézni őket. A Dunatáj Alapítvánnyal, a Duna Műhellyel és a Film.dok román-magyar dokumentumfilmes fesztivál szervezőivel dolgozunk együtt.

Hamarosan elkészül még egy jókora adatgyűjtemény a világ filmfesztiváljairól – ez a beszédes nevű Fesztiválok menü alatt lesz elérhető. Létrehozásának ötlete abból a hiányérzetből származott, amelyet már számos – nem csak pályakezdő – filmes érezhetett: nem létezik átfogó adatbázis, amelyből megtudhatnák, hogy a filmjüknek megfelelő típusú fesztiválokat a világ melyik zugaiban rendezik meg, mikor járnak le a benyújtási határidők, egyáltalán hogyan kell összeállítaniuk a jelentkezési dossziéjukat stb. Mennyivel egyszerűbb lenne, ha gombnyomásra eléjük ugrana például az összes létező magyarországi kisjátékfilmes versenyfesztivál! Ugyanígy sajtós kollegáinknak is segíteni szeretnénk: kereshető lesz az összes fesztivál, amelynek a sajtóakkreditációs határideje közeleg.

A fesztivál-adatbázis összeállításában nagy segítséget jelentettek és jelentenek azok a kollegák, akik maguk is részt vettek az egyes rendezvénysorozatokon, és a tények felsorolása mellett élményszerűen is beszámolnak egy-egy részletről, illetve értékelik – pontozzák – az általuk bemutatott rendezvényeket.

A Filmtett rovatszerkezete alapjában véve megmarad. A főoldal Cikkek menüjében továbbra is megtalálhatod összes rovatunkat a DVD- és a Könyvajánlótól a Nemzeti filmgyártásokig és az Álomgyártól a Prima matériáig, bennük újabb és újabb írásokkal – jegyzetekkel, interjúkkal, riportokkal, esszékkel, tanulmányokkal –, ahogy azt a buszon vagy a fürdőkádban is olvasható régi lapból megszokhattad. A tematikus rovat sem felejtődik el, csak ezután Dosszié névvel fog megjelenni. Egyes „dossziék" éveken keresztül nyitva maradnak, mások rövidebb idő alatt egészülnek ki újabb és újabb írásokkal. A cikkek a weboldalon „lapozhatók", de nyomtathatók is lesznek azok számára, akik továbbra is az olvasás hagyományos formáját részesítik előnyben.

A weboldal hozzád igazodik, kedves olvasónk. Saját felhasználónevet és jelszavat regisztrálhatsz (természetesen ez csupán néhány percedbe fog kerülni), ami által számos előnyt szerezhetsz a nem regisztrált olvasóinkkal szemben. Például az egyes írásokhoz fűzheted a saját véleményed, feleselhetsz a gonosz kritikaíróval, aki a kedvenc filmed szidja fennebb, vagy újabb információkkal egészítheted ki a cikkekbe foglaltakat.

A Filmtett is kommunikálni fog veled: rövid időn belül válaszol a hozzászólásaidra, kritikáidra, javaslataidra. Ráadásul amint belépsz a portálra a felhasználóneveddel, azonnal „szól", hogy hány új hír, új pályázati felhívás, új írás került a weblapra, amióta legutóbb erre navigáltál.

A Szavazógép közvetlen és gyors visszajelzést tesz lehetővé. A többinél kicsit játékosabb kommunikációs eszköz. Rákérdez majd mozis és fesztiválújdonságokkal, filmgyártással kapcsolatos rendeletekkel, alkotókkal vagy éppen a Filmtett portállal kapcsolatos véleményedre és még egy csomó más dologra. Használata gyors és egyszerű, és magad is megtekintheted az aktuális szavazás (addigi) eredményeit, illetve a korábbi szavazások grafikonjait. Az Erdélyi Filmes Portálra felkerülnek a Filmtett rendezvényei is. A főmenü alatti keskenyebb sorban kapnak helyet elsősorban a Filmtett-Duna Műhely Alkotótábor és a Filmtettfeszt linkjei, de ugyaninnen lesznek elérhetők ritkábban szervezett rendezvényeink is, a Magyar Film Napja, a Filmvető nevű középiskolás vetélkedő, a filmtettes forgatókönyvíró-pályázatok archívuma, valamint a következő események újdonságai is. Két másik menüpont is kerül ebbe a sorba: a Filmtett Egyesület és más intézmények által működtetett Filmklubok műsorát fogjuk még itt közzétenni, illetve külön menüpontban bemutatjuk az egyesületünk által megjelentetendő Kiadványokat is.

A lábléc a Filmtett Egyesület történetét, szerzőink és szerkesztőink elérhetőségeit, illetve egy hasznos linktárt fog tartalmazni. Új weboldalunkon lesznek még további meglepetések is – de hadd ne rántsuk le most a leplet minden apró részletről.

A Filmtett tehát újjászületik 2008. február 1-jén. További kellemes olvasgatást kívánunk hozzá!

Buzogány KláraKapcsolódó

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.