Vince Gilligan: Breaking Bad / Totál szívás Vince Gilligan: Breaking Bad / Totál szívás

Pedagógiai pszichoaktivitás

Vince Gilligan: Breaking Bad / Totál szívás

ÉRTÉKELD A FILMET!
Totál szívás
2008

A Filmtett szerint: 10 10 1

10

A látogatók szerint: 9.5 (2)

9.5
(2)

Szerinted?

0

Annak ellenére, hogy egy ideje már nem kell meglepődnünk a magyar címfordításokon, ha előbb látom e sorozat hazai megnevezését, nem valószínű, hogy akár csak az első epizódnak is nekivágok, így az sem túl esedékes, hogy a kedvenc sorozatommá válik – mint ahogy mégis történt. A gagyi magyar címadást kihasználva már most megelőlegezném: totál szívás kihagyni ezt a sorozatot!

Vince Gilligan ötlete az AMC-nél kelt életre 2008 januárjában, eddig négy évadot ért meg, amelyet majd egy ötödik, egyben utolsó szezon fog zárni 2013 második felében. A feszes és izgalomdús történetvezetésnek köszönhetően hosszú idők óta a Breaking Bad az első olyan sorozat, mely kifogástalanul eleget tesz minden olyan mennyiségi és minőségi kritériumnak, melynek teljesülnie kellene egy igazán zseniális tévés produkció legelső percétől kezdve a legutolsóig. Lássuk ezeket a kritériumokat, melyek toronymagasan kiemelik a többi sorozat középszerű választékából.

Kép a Breaking Bad - Totál szívás című tévésorozatból

A Breaking Bad sztoriját mindennek lehet nevezni, csak hétköznapinak nem, a filmbeli megoldások mégis arra utalnak, hogy akár még velünk is megtörténhetne. Reszkessetek, kémiatanárok! Walter White (Bryan Cranston) egy kis szürke egér kémiatanár-bőrben, az új-mexikói Albuquerque városában dolgozik és él szerényen feleségével, Skylerrel (Anna Gunn), valamint fiukkal, Walter Jr.-ral, aki agyi bénulás miatt beszéd- és mozgáskorlátozott, így csak mankók segítségével képes járni. Már az első évad legelején előrehaladott állapotú tüdőrákot állapítanak meg Walternál, aki pánikba esés helyett a leghiggadtabb fejjel, és a legnagyobb titokban azon kezd fáradozni, hogy hátralevő idejében előteremtse családja számára azt a pénzmennyiséget, mely mellett soha nem kell majd nélkülözzenek halála után. A tanári fizetés nem a legmegfelelőbb erre a célra, így egykori diákjával, Jesse Pinkmannel (Aaron Paul) kieszelik a tökéletes bizniszt, melyben mindketten azt csinálják, amihez a legjobban értenek: Walter előállítja a legtisztább metamfetamint, amit csak el lehet képzelni, Jesse pedig profi drogdílerként megszervezi a cucc lepasszolását. Persze az alvilági üzekedés nem kis mennyiségű meglepetést tartalmaz, így a legveszélyesebb mexikói arcok felvonultatása mellett az igazságügyi szervek is szagot fognak, így a Heisenberg álnéven elhíresült Walter után a saját sógora kezd nyomozni, akit nem olyan egyszerű úgy átvágni, hogy a család élete ne keserülje meg ezeket az akciókat.

Kép a Breaking Bad - Totál szívás című tévésorozatból

Eddig (csupán egyetlen epizód kivételével) egy részben sem hátráltatták a cselekményt, minden pompásan és dinamikusan haladt a maga útján, a rajongók pedig abban reménykednek, hogy ez alól az utolsó szezon sem lesz kivétel. Tudván, hogy Gilligan úgy tervelte ki a sorozat egészét, hogy már az elején tudta, mi lesz a végkifejlet, ez megkímélhet minket attól a megszokott forgatókönyv-menettől, melyben csak kínosan húzzák-nyúzzák a sztorivonalat, hogy kitöltsék valamivel az epizódokat, majd egy siralmas véget biggyesszenek neki. A sorozat eddig hat Emmy-díjat nyert, melyből három egymást követő évben Bryan Cranston kapta a legjobb színésznek járó díjat (drámasorozat), egyet pedig Aaron Paul kapott a legjobb mellékszereplő kategóriában, ugyancsak a drámai műfajokban.

Bármennyire is laza és kétélű a Breaking Bad hangulata, a háttérben komoly morális kérdéseket feszeget. A drogkartellek lázadó, törvényeket nem ismerő világa találkozik a hétköznapi szürke ember, Walter világával, aki a sorozat haladtával látszólag egyáltalán nem lesz különb a taco-zabáló bűnözőknél. Felmerül a kérdés, hogy mi az, hogy „rossz”. A rosszba bele lehet születni, örökölni lehet, élvezni is lehet, vagy csupán rákényszerülni. Van-e különbség azok között, akik velejükig rosszak és akik csupán belekényszerültek a bűnözésbe, mint Walter? Nemesíti-e a cél az eszközt?

Kép a Breaking Bad - Totál szívás című tévésorozatból

A Breaking Bad karakterei elképzelhetetlenül széles skálán mozognak, az alkotók láthatóan hatalmas energiát fektettek abba, hogy amellett, hogy részletesen kidolgozzták a személyiségeket, még a legmegfelelőbb szereplőt is megtalálják az illető bőrébe. Az alvilágban elég hamar hullanak a figurák, az alapos kidolgozottság miatt viszont már-már szimpatizálunk velük, és sajnáljuk távozásukat. Hank Schrader (Dean Norris) a Kábítószer-ellenes Hivatal kitűnő nyomozója (fizikuma és heves megnyilvánulásai miatt a The Shield Vic Mackey-jére emlékeztet) és egyben Hank sógora – talán ő a sorozat legangyalibb karaktere, aki minden hátsó szándék nélkül próbál igazságot teremteni, nem is tudván, hogy sógora áll a hírhedt Heisenberg álnév mögött. Saul Goodman (Bob Odenkirk) első ránézésre egy ügyefogyottnak tűnő, ám valójában ravasz ügyvéd, aki mindig hatalmas összegeket képes kicsiholni ügyfeleiből – akik ezúttal Walt és Jesse, akik nem aprópénzekkel játszanak. Goodman eredetni neve McGill, de az amerikaiakat ismerve azon a látásmódon van, hogy a nép sokkal jobban bízik egy zsidó nevű ügyvédben.

A legnagyobb és legemlékezetesebb arc mindenképp Gustavo Fring (Giancarlo Esposito), aki külön laboratóriumot állít össze Walternak, hogy minden adott legyen a legtisztább anyag kikristályosítására. Gus hihetetlenül álszent pókerarccal, mindig kifogástalan öltönyben jelenik meg, a város egyik legjobb barátja, drogellenes célokra adakozik, gyakran mutatkozik pozitív fényben a rendőrségen is, közben pedig ő a legrettegettebb metamfetamin-terjesztő az egész államban, és még a határon túl is. És akkor még nem is beszéltünk Mike-ről, aki Gus után tisztogatja a hullákat, a Salamanca-fivérekről, akik szavak helyett a kemény tettek emberei, vagy Bogdanról, a román bolttulajdonosról, aki összenőtt szemöldökével már az első részben külön kényeztetést nyújt a kelet-európai nézőknek.

Kép a Breaking Bad - Totál szívás című tévésorozatból

Útravalóul még csak annyit, hogy aki eddig nem rajongott túlzottan az underground hip-hop zenéért, az ezentúl bizonyára más fülekkel figyel rá, aki pedig netán telefonos üzenetet kapna „POLLOS” szöveggel, az rohanjon, amilyen messze csak tud!

Támogass egy kávé árával!
 
Totál szívás

Totál szívás

Színes bűnügyi, filmdráma, tévésorozat, 45 perc, 2008

Szereplők: , , , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

10

A látogatók szerint:

9.5 (2)

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat