Oláh-Badi Levente

/ / /

· írta

Újra a fedélzeten Megnéztem a Titanicot 3D-ben Publicisztika

Emlékszem, hogy Sepsiszentgyörgyön az eredeti Titanic-premier után több mint egy évig  a Lux mozi szinte minden héten újra meg újra műsorára tűzte a film vetítését, és nem hiszem, hogy ez egyedi eset, jónéhány (fapados és nemcsak) mozi egész jól éldegélt annak idején a Titanicból. Végülis csöppet sem meglepő, hogy az avataros Cameron, aki a legmenőbb 3D-s mozinévnek számít, egykori sikerfilmjét újrafelpofozta, s csiribi-csiribá, 3D-ssé varázsolta. Nem mellékesen épp 100 éve süllyedt el a luxushajó. Elő a pénztárcákkal.

Nem akartam egyedül menni a filmre, így azzal érveltem a még gyanútlan Anitának, hogy ha majd unokája utánanéz, hóttzicher, hogy rákérdez: „voltál kétezertizenkettőben a Titanic 3D-n?”, akkor mit fog majd mondani? Úgy hogy itt van ez a film, s ha nem jön velem az meg már milyen? Uzsgyi tehát el a filmre, hogy jól kiviselhessük magunkat. Ja, és egyébként is ütött a plázamoziba járók órája, a kollektív élmény végett extra popkornt meg fél liter kólát is vásárolunk, hogy legyen mit csámcsogni, szürcsölni, s közben vihogni, dumálni, mert már régóta fenem a fogam egy jó kis vendettára mindazért a sok moziélményért, ami a sötétben ülők nélkül nem lehetett volna teljes.

Újra a fedélzeten – Megnéztem a Titanicot 3D-ben

A kábaságból aztán nem lett semmi, és útközben az is eszembe jutott, hogy lehet, nem is lesz senki ezen a filmen. Úgy vettem észre, hogy manapság nem annyira vagány, ha valaki szereti, vagy neadjisten a kedvenc filmje a Titanic. A film utáni hisztéria valahogy lankadt, aki kíváncsi volt, és szerette a filmet, annak minden bizonnyal unos-untig volt alkalma újra s újra megnézni, aki meg nem állhatta, az is találkozott éppen elégszer a jelenséggel, ezért is sokakban még él az akkori hisztéria által kiváltott rettenetes ellenszenv a film iránt. Jó, az igaz, hogy nekem sem lesz a kedvenc filmjeim listáján soha, de az tény, hogy a 90-es évek legnagyobb hatású, legnépszerűbb mozijáról van szó, aminek ugyanakkor roppant okos története van, mesterien kivitelezve. Óriási volt azt a csavargó-festő szépfiút felhozni a hajóra, aki aztán a dúsgazdagság elől öngyilkosságra készülő lányt egy Rómeó-Júliás erkélyjelenet után szerelembe tukmálja az élet és önmaga iránt, minekutána szinte azonnal összeroppan alattuk a hajó, és a lány küzd az életéért meg a fiúért, aki végül meghal, de a lány visszaküzdi magát az életbe, és máris több mint 100 éves... Mekkora sztori.

Újra a fedélzeten – Megnéztem a Titanicot 3D-ben (2)

Azt viszont már nem tudom szavakba önteni, hogy mekkora pofátlanság volt erről még egy bőrt lehúzni, vagy még egy dimenziót „rátenni”. Hatalmas üzleti fogás, persze, de minősíthetetlen. A film elején még tényleg volt valami csel, míg a víz alatt keresgél a tengeralattjáró a roncsok után, úgy jól is mutat, de amint a néni visszaemlékezései megelevenednek – ami lényegében a film –, a szemüveget jó nyugodtan le lehetett volna venni. Szó szerint parasztvakítás, de nem is nagyon számítottam egyébre, hogy őszinte legyek. Ezenkívül sincs semmi extra, plusz jelenet, bármi: befizettél, s megnézted moziban. Megint. Ennyi. Kate Winslet, a kis huncut kijelentette, hogy a saját melleit nem lesz hajlandó megnézni háromdimenziósan, inkább azalatt megiszik egy kávét, s az interneten is terjeng egy ehhez kapcsolódó kép, ahogy a meztelen jelenet alatt a közönségből a férfiak maguk elé nyúlkálnak. Ügyes trükk, jó reklám, mindenesetre én azalatt levettem a szemüveget, hogy jobban lássak. S jobban láttam... Inkább megvárom a 3D-pornómozi-láncot. Addig is mindenki nyugodtan mehet mostantól a Titanic 3D-re, mert én többször nem megyek, úgyhogy garantáltan zavartalan lesz a filmélmény. Rajtunk kívül tényleg egy pisszenés sem volt a sötétben.

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.

Kapcsolódó film

Titanic

Titanic

Amerikai filmdráma, romantikus, 1997. Rendező: James Cameron. Szereplők: Leonardo DiCaprio, Kate Winslet, Bill Paxton, Gloria Stuart, Frances Fisher, Billy Zane, Bernard Hill, Suzy Amis, Kathy Bates.

Előzetes a Filmtetten

  • A Filmtett szerint
    8/10
  • A látogatók szerint
    10 · 83 értékelés
  • Szerinted?

Címkék

, , , , , , , , , , , cikk