Jakab-Benke Nándor

/ / /

· írta

Viva la diva

Anna Biller: Viva

Kritika

Biztosan mindenkinek van olyan haverja, aki állandóan a társaság központja akar lenni, ugyanazokat a vicceket mondja, ráadásul hatalmasokat röhög rajtuk, a többiek meg, jobb híján, egy darabig együtt kacagnak az illetővel. Nos, a Viva című film egy ilyen haver, de ő még ráadásul a pociján levő hurkákat is szereti mutogatni. Két órán keresztül.

Egy tolakodó képzőművész magáévá teszi az elkábított Vivát

A Viva című film a Viva című nő kalandjairól szól. Anna Biller rendezte, aki egyben a főszereplő is. A hetvenes éveket idézi meg, ami nálam egy hívószó. A hetvenes évekből viszont mindössze néhány fuser bútordarabot, frizurát, ruhát és vintage Playboyt sikerült megidéznie. Persze, a film pont ettől lehetne zseniális, csak sajnos saját zsenialitásának csapdájába esik: ugyanazokat a vicceket mondogatja, röhög rajtuk, és – pont mint az előbb emlegetett haver – lökdös, hogy te is röhögjél. S a vicc az, hogy elég sokan röhögnek is.

Két elhanyagolt háziasszony, miután összevesznek férjeikkel, elindulnak újrafelfedezni a (szexuális) szabadságot. Vivának jut a rögösebb út: kurvának nézik (vajjjjjon miért), folyton penetrálni akarják, neki meg persze „időre van szüksége”. Ez alatt az idő alatt, amire szüksége volt, főleg pongyolában, vagy abban se mászkál a lakásban, iszogat és Playboyt olvasgat. Természetesen a végére mindenki megbánja butaságait és féltékenységeit, s a két nő musicalben lép fel, egy újabb művészi szintre emelkedve.

Ő a másik háziasszony

A Viva ott lő mellé, hogy a folyamatos kikacsintásokkal próbálja elnyerni a néző őszinte figyelmét. Ez sok filmmel működik, de a Viva erre még rátelepít egy másik réteget is, ami szintén kikacsintás. Egyfajta „én tudom, hogy te tudod, hogy én tudom, de azért tetszem neked, ugye?” A hetvenes éveket parodizálná valami nagyon vadul mímelt rafináltsággal, amiből csak orbitális naivság tűnik ki a végén. Hadd fordítsam le falusiasra: egy öszvér, aki lovat játszik, de közben kikacsint, hogy ő attól még öszvér – de igazából nem nagyon haragszik meg, ha lónak nézzük. Na, itt érzi azt a néző, hogy őt tették lóvá.

Mert ez a film olyan mint amikor a Faster Pussycat lányai találkoznak John Watersszel és Tinto Brass-szal és az output egy izzadtságszagú, vidáman lüktető, színes, amatőrködő, idegesítő produkció, a rájátszás rájátszásainak rájá.... értitek.

Lehet, az a bajom, hogy a film elején elárulták, hogy a rendező azonos a főszereplővel. A kettőt igazából ritkán tudom összeegyeztetni, pláne egy ilyen kényes szerepnél, ahol ugyebár saját testünket bocsátjuk áruba. A parodizálás és az önfényezés itt egyszerűen nem fér össze egymással. Pedig a „nő rendez sexploitation-filmet”-formula hihetetlenül sokat ígért.

Anna Biller: Viva

Ami jó a filmben, az a korszakra utaló harsány és ügyesen kezelt színvilág és operatőri munka, a sokszor tévés jellegű beállítások. A paródia díszlet- és jelmezszinten működik, hatásosan és gúnyosan reprodukálja a korszakot. Megkapják a magukét a hippik is (szokásához híven jó hosszan elröhécselve azon a poénon is) meg a művészek is (a rendező-főszereplő amúgy képzőművész is).

Nem húzom tovább, hogy legalább a filmről szóló szöveg legyen rövid. Az egyik tanárom szavaival zárnám, aki az én egyik filmemre mondta azt, hogy „finggal nem lehet pirostojást festeni”.

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.

Kapcsolódó film

Viva

Viva

Amerikai vígjáték, 2007. Rendező: Anna Biller. Szereplők: Anna Biller, Jared Sanford, Bridget Brno, Chad England.

Előzetes a Filmtetten

  • A Filmtett szerint
    6/10
  • Szerinted?

Kapcsolódó fesztivál

Címkék

, , , , , , , , , , , , , , cikk, filmkritika, magyarul, film