„Európa egysége nem képzelhető el a Balkán értékei nélkül”

E-mail interjú a Gucha! forgalmazójával, Anjou Lafayette-tel

A tegnap megjelent filmkritika nyomán az alábbiakban a nemrég mozikba került Gucha! című film magyarországi forgalmazójával, Anjou Lafayette-tel készített e-mail interjúnkat olvashatják. Érdekes színfolt a hazai piacon, mivel a figyelmét kimondottan a délszláv kultúra felé fordítja, ami külön öröm, ha az egyre szűkülő forrásból származó kínálatra gondolunk.

A magyar filmforgalmazás piacán évről évre megjelenik egy-egy délszláv film. Ön milyen perspektívát lát a Balkán felől érkező kulturális zsánerek közvetítésében?

Azt gondolom a Balkán olyan értékeket hordoz magában, melyek mellett nem szabad „elmennie” a 21. századi Európának, akárhogyan is alakult egyes régiók történelme az elmúlt évtizedekben. Ehhez próbálunk hozzájárulni, a mi szerény eszközeinkkel, hogy a Balkán színes, életvidám ugyanakkor konfliktusokkal teli és néha groteszk képét megismertessük Európa polgáraival.

Tervezi-e a közeljövőben további délszláv filmek bemutatását? Kiemelten szeretné kezelni a kultúrkört?

Igen. Terveink között szerepel a régió filmművészetének részét képező további alkotások bemutatása. Előbbi válaszomból is kitűnik talán, hogy szerintünk Európa egysége nem képzelhető el a Balkán értékei nélkül ugyanúgy, mint Hispánia, Skandinávia vagy a ködös Albion értékei nélkül sem.

Miként definiálná önmagát, mint forgalmazó? Hogyan mutatná be röviden nekünk az Anjou Lafayette-et?

Kis cég, nagy tervekkel. 2002-ben alakultunk. Sok más tevékenység folytatása mellett, a háttérben folyamatosan levő, művészetekre figyelő vonalunk kibontakozására a tavalyi, de még inkább az idei év kínált, kínál lehetőséget. Ez a filmművészethez kapcsolódik, már amennyire forgalmazóként kapcsolódhat.

Milyen indítatásból választotta épp a Gucha! forgalmazását? Milyen szempontok miatt döntött mellette?

Kapcsolatainkon keresztül, tanult kollégáink segítségével választottuk ezt az alkotást. Szerettük volna, ha ismét megjelenik a magyar közönség előtt a mindennapi konfliktusokkal teli, de ugyanakkor szórakoztató, a balkáni élet mindennapos zenés lüktetését bemutató alkotás – hisz annak idején nagy hatást gyakoroltak ránk Kusturica alkotásai (is).

Milyennek ítéli meg a Gucha! eddigi eredményeit, ill. a kultúrkör (szerb, délszláv) részvételét az itthoni közegben?

Alig pár hete van mozikban az alkotás, így nem tudok még az eredményekről nyilatkozni. A kérdés második részéről: még csak nemrég kezdtem ismerkedni a témával, így arról nem tudok érdemben nyilatkozni…

Milyennek találja a közönség érdeklődését? Mire számít? Kiket tart a Gucha! fő célközönségének?

Nyár van, meleg, foci-EB... Örömmel vesszük, hogy mégis sokan rászánják magukat egy könnyed, laza, szórakoztató mozizásra… A Gucha! célközönsége szerintünk a Balkán dolgai iránt nyitott, a Kusturica filmeket kedvelő, a balkáni etnikai konfliktusok iránt érdeklődő, a sok háború által megviselt szerb néplelket kutató, a Boban Markovic féle fúvószenét szerető, a Rómeó és Júlia feldolgozásokat faló moziba járó ember. És mindenki más…

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.Kapcsolódó