007: A James Bond-filmek – A sorozat összes darabja 007: A James Bond-filmek – A sorozat összes darabja

007: A James Bond-filmek

A sorozat összes darabja

A 2012-ben 50 éves James Bond-sorozat a világ második, leghosszabb ideig folyamatosan futó filmes szériája. 1962 óta 25 Bond-mozifilmet forgattak (ezt a teljesítményt csak egy emberfeletti figura, Godzilla tudta felülmúlni: 1954 óta 29 Godzilla-filmet forgattak a világon, és a 60. évfordulóra jön a 30). Alább az összes Bond-film története röviden, linkekkel.


Dr. No

1962

Az első James Bond-film: A 007-es egy meggyilkolt kolléga, egy másik duplanullás ügynök gyilkosai után nyomozva Jamaikába érkezik, ahol rájön, hogy a szálak egy bizonyos Dr. No-hoz vezetnek, akinek a gyilkosságon kívül úgy tűnik az amerikai űrrakétákat eltérítő titokzatos sugarakhoz is köze van.

Bond amerikai barátjával, a CIA-s Felix Leiterrel szövetkezve próbálja megállítani a gonosz tudóst.


Oroszországból szeretettel
(From Russia with Love)

1963

Bondot Isztambulba küldik azzal a megbízással, hogy a szovjet követségről lopjon el egy dekódert. Ezúttal nem a világ a tét. Csupán egy szovjet technikai csoda, egy kódfejtő szerkezet – a Lektor – amely azonban hatalmas veszélyt jelenthet a nagyhatalmakra, ha rossz kezekbe kerül. A Lektort nem csak a Brit Titkosszolgálat szeretné megkaparintani, hanem egy gátlástalan terrorista szervezet, a SPECTRE is.

Egy egykori KGB ügynöknő és egy szovjet mestersakkozó ördögi tervet eszel ki, amelynek kulcsa James Bond. A sakkozó tökéletes logikával dolgoz ki minden lépést. Tudja, hogy Bond képes megszerezni a szerkezetet, tudja, hogy a 007-es nem képes ellenállni a szép nőknek, és tudja, hogy egy csapdába csalt ügynökkel könnyen elbánik a SPECTRE „ökle”, Red Grant. Bond persze időben rájön, hogy csapdába csalták – a gyönyörű csalinak mégsem képes ellenállni...


Goldfinger

1964

A legnagyobb angol bank felfedezi, hogy valaki hatalmas mennyiségű aranyat halmoz fel, és úgy tűnik, a nemzetközi aranykereskedő, Auric Goldfinger is érintett az ügyben. A bank azt kéri, James Bond titkosügynököt küldjék nyomozni az ügyben. Bond hamarosan feldezi, hogy az arcátlanul vakmerő terv az évszázad bűnténye lenne, melynek célja teljes gazdasági káoszt kavarni a Nyugaton.

Nincs könnyű dolga, Goldfingernek ugyanis olyan segítők egyengetik rögös útját, mint Pussy Galore, a szexis pilótalány, vagy a már megjelenésével is riasztó Oddjobb, aki speciális acélpenge-karimájú kalapjával gyilkolja ellenfeleit...


Tűzgolyó (Thunderball)

1965

Az alvilági szuperbűnözőket tömörítő szervezet, a S.P.E.C.T.R.E. ismét egy világbékét fenyegető ördögi tervet eszelt ki. Elrabolják a NATO egyik atomrakétákkal felszerelt gépét és a bombákat az óceán mélyén rejtik el. Azzal fenyegetőznek, hogy felrobbantják őket, ha nem kapnak a nagyhatalmaktól százmillió font váltságdíjat. A nagyszabású terv ötlete a gátlástalan Emilio Largo fejéből pattant ki.

Largo titkos főhadiszállása valahol a Bahamákon található – onnan irányítja az akciót. A 007-es ügynöknek nincs könnyű dolga: nem csak a szárazföldön és a levegőben, de ezúttal a tenger mélyén is meg kell küzdenie a S.P.E.C.T.R.E. gyilkos zsoldosaival és a cápákkal. Largo ugyanis előszeretettel eteti kedvenc háziállatait ellenségeivel.


Csak kétszer élsz
(You Only Live Twice)

1967

A legendás 007-es ügynök ezúttal különös üggyel és különös ellenféllel találja szemben magát.

A látszólag minden hájjal megkent Blofeld egy kialudt vulkán mélyén rendezte be főhadiszállását, és innen irányítja bombabiztos konspirációját. Egy rejtélyes űrhajó teljes legénységével együtt elragad egy Föld körül keringő űrállomást.

Az eset több, mint gyanús. A szuperhatalmak nem tudják mire vélni a történteket, és felkészülnek a harmadik világháborúra. Ebben a helyzetben csupán egy ember segíthet: James Bond.


Casino Royale

1967

A 007-es ügynököt visszahívják a nyugdíjból, mert az oroszok újra támadásba lendültek. James Bond kivételesen ravasz tervet eszel ki: megsokszorozza önmagát, így nem egy, hanem sok kis 007-es ügynök száll szembe az ellenséggel.

Az Ian Fleming regényén alapuló paródiában a kor legnagyobb színészei komédiáznak.


Őfelsége titkosszolgálatában
(On Her Majesty's Secret Service)

1969

Tracy Darcy, egy maffiavezér lánya öngyilkosságot akar elkövetni, mikor Bond megmenti őt.

A papa, hogy megóvja lányát, megkéri a 007-es ügynököt, hogy vegye el Tracyt feleségül, cserébe pedig információkkal szolgálna Ernst Blofeldről, Bond régi nagy ellenségéről.

Az ügy azonban bonyolódik, mert időközben kiderül, hogy Ernst egy halálos vírussal próbálja meg elpusztítani az emberiséget, Bond pedig beleszeret a lányba...


Gyémántok az örökkévalóságnak
(Diamonds Are Forever)

1971

Az angol titkosszolgálat ásza, James Bond most a legnagyobb maffiaszervezetek által kézben tartott gyémántcsempész-hálózatot próbálja felgöngyölíteni, de úgy látszik, ezzel az üggyel alaposan meggyűlik a baja. Rájön, hogy a gyémántok holttestek belsejében érkeznek az országba, és egy krematóriumban kerülnek elő a hamvakból. Bond is „beszáll az üzletbe”. Éppen az egyik csempész koporsója mellett „gyászol”, és várja, hogy előkerüljenek a drágakövek. De amikor átvenné az urnát, valaki hátulról leüti. Szűk faládában tér magához. Kinyitja a szemét, hallja, hogy mögötte becsukódik egy nehéz vasajtó, és megérzi az égett fa szagát... Vajon tényleg így végezné egy szuperkém?


Élni és halni hagyni
(Live and Let Die)

1973

James Bond egyszerű ügyben kezd vizsgálódni, de hamarosan észreveszi, hogy rejtélyes merényletek céltáblájává vált. Ellenfelei ezúttal a fekete mágia alkalmazásától sem riadnak vissza. Lassan kiderül, hogy az egész ügy hátterében Kananga áll, akit az alvilágban csak Mister Big néven ismernek.

Mivel több tonna heroin forog kockán, a bűnöző nem ismer tréfát. Igencsak megszorongatná Bond nyakát, ha az nem lelne szövetségesre Solitaire-ben, a gyönyörű jósnőben. És nem olyan könnyű térdre kényszeríteni a 007-es ügynököt, aki holtbiztosan üt és lő, de semmi sem hozza ki sodrából. Meg sem kottyan neki néhány éhes krokodil vagy részvétel egy véres voodoo-szertartáson. Egyetlen gyengéje talán a gyengébb nem. De James Bondot nem kell félteni...


Az aranypisztolyos férfi
(The Man With The Golden Gun)

1974

A brit titkosszolgálat büszkesége végre stílusban is méltó ellenféllel áll szemben. Scaramanga elegáns, kimért és profi gyilkos. Bond Hongkong, Thaiföld és Kína egzotikus tájain nyomoz egy titokzatos napenergiával működő fegyver után és hamar eljut Scaramanga szigetére is, ahol az aranypisztolyos férfi már régóta készül arra, hogy szembeszálljon a legendás 007-es ügynökkel. A szigeten egy őrült elmével kiagyalt, tükrökkel és csapdákkal teli labirintus vár Bondra – no és Scaramanga, aki úgy gondolja, ezúttal is elég lesz csupán egyetlen arany pisztolygolyó, hogy megszabaduljon a nagy ellenféltől.

A film Ian Fleming utolsó, befejezetlen Bond-regénye alapján készült.


A kém, aki szeretett engem
(The Spy Who Loved Me)

1977

James Bond nem pihenhet: ismét rá vár a feladat, hogy megmentse a világot egy őrült elme gaztetteitől. Ezúttal egy Stromberg nevű gonosztevő veszi a fejébe, hogy kirobbantja a harmadik világháborút. Embereivel szovjet és amerikai atom-tengeralattjárókat térít el. Azt a látszatot kelti, mintha a szembenálló nagyhatalmak provokatív akcióiról lenne szó, és arra számít, hogy a feszült nemzetközi helyzetben egy szikra elég ahhoz, hogy lángra lobbantsa az indulatokat. Úgy tervezi, hogy nevető harmadikként egy tengeralatti város teljhatalmú uraként kivár majd, hogy a felszínen mindent elpusztító háború után új világot teremthessen a romokon és ő legyen ott is az egyeduralkodó.

Szerencsére Bond és egy igen csinos szovjet ügynöknő már dolgozik az ügyön, de a munka mellett a népek közötti barátság ápolására is fordítanak egy kis időt...


Holdkelte (Moonraker)

1979

Megtanultuk már: James Bond egyaránt verhetetlen földön, vízen és víz alatt. Ám jobb, ha azt sem felejtjük el, hogy mindig akad valaki, akinek gonoszsága nem ismer határokat, és szembeszáll a világgal.

Drax, az őrült multimilliomos terve meghaladja a Föld méreteit, gonoszsága pedig a Galaxis határait súrolja. Világuralmi terveiben csupán egy valami akadályozza, az Emberiség. Elhatározza hát, hogy megszabadul tőle: terve szerint csak néhány „tökéletes pár” élhetné túl a pusztítást, akik idővel újra benépesíthetnék a Bolygót, és Drax lehetne maga az Isten. Ehhez csak egy titkos űrállomásra van szükség, ahol az „ádámok és évák” átvészelhetik a Földre becsapódó vegyifegyverek pusztítását.

Bond a szuperbiztos űrállomáson is szembeszáll ellenfelével. Ám itt még ő sem lehet biztos a győzelemben...


Szigorúan bizalmas
(For Your Eyes Only)

1981

A britek egyik hajója elsüllyed a görög szigetek mellett. A hajóval együtt a tengersírba merül egy szupertitkos, high-tech eszköz, az ATAC is, amelyet szívesen megkaparintanának az oroszok is. Nem is tétlenkednek sokáig.

Mire Bond a helyszínre érkezik, már társasága is akad, akik szintén az ATAC megszerzésén munkálkodnak.


Polipka
(Octopussy)

1983

A Brit Titkosszolgálat egyik ügynöke lélekszakadva menekül Kelet-Berlinen át az Angol Nagykövetség felé. Nyomában egy utazó cirkusz késdobáló testvérpárja – profi gyilkosok. Az ügynök nem éli túl az akciót, de zsákmányát, amiért életével fizetett, még sikerül eljuttatnia a követségre. A cári Oroszország egy ritka kincséről, egy gyémánttal ékesített Faberge-tojásról van szó – pontosabban a megfizethetetlen műkincs egy tökéletes hamisítványáról. Bond feladata kideríteni, milyen nyomot talált meggyilkolt kollégája és kinek állt érdekében eltenni őt láb alól. Amikor egy aukción egy utazó cirkusz helyettes igazgatója hihetetlen áron megvásárolja a Faberge-gyűjtemény egy további darabját, a 007-es gyanút fog...


Soha ne mondd, hogy soha
(Never Say Never Again)

1983

Egy amerikai légitámaszpontról eltűnik két nukleáris rakéta. Az ügy hátterében a gátlástalan Ernst Blofeld áll, aki a bombák birtokában térdre szeretné kényszeríteni a nagyhatalmakat.

Amikor a NATO megkapja Blofeld váltságdíj-követelését, az angol titkosszolgálat James Bondot bízza meg azzal, hogy megtalálja az ellopott rakétákat, és likvidálja a gonosztevőt.


Halálvágta
(A View to a Kill)

1985

Max Zorin a komputerbáró nem elégszik meg azzal, hogy milliárdokat keressen a számítástechnikai piacon. Azt akarja, hogy cége legyen az egyetlen meghatározó erő az új iparágban. Ebben már csak a konkurencia, a kaliforniai Szilikon-völgyben virágzó high-tech üzemek akadályozzák, de talán már nem sokáig…

Zorin azt tervezi, hogy az egyébként is veszélyeztetett környéken mesterségesen idéz elő olyan nagyerejű földrengést, amely pillanatok alatt elpusztítja a Szilikon-völgyet.


Halálos rémületben
(The Living Daylights)

1987

Egy ismeretlen alvilági szervezet sorra gyilkolja a nyugati világ legjobb titkosügynökeit, megbontva ezzel a kelet és a nyugat hidegháborús, langyos egyensúlyát. Bár az akció kétségtelenül a szovjetek malmára hajtja a vizet, kivételesen nem a KGB keze van a dologban, hanem egy köpönyegforgató orosz tábornoké, akinek egykor még maga James Bond segített nyugatra szökni. A 007-es ügynöknek azonban most el kell kapnia a tábornokot, akihez csak egyetlen módon kerülhet közel: ha megtalálja egykori barátnőjét, Karát, a cseh csellistalányt. Bondnak először őt kell kiszöktetnie az országból, majd rá kell jönnie, mire is megy ki a játék. Kalandjai során ópium- és fegyvercsempészekkel hozza össze a sors és belecsöppen az afgán háború közepébe is...


A magányos ügynök
(Licence to Kill)

1989

Ezúttal nem a hazáért, nem a királyért kockáztatja életét a 007-es ügynök – a bosszúvágy hajtja. Miután legjobb barátjának, Felix Leiternek egy kegyetlen drogbáró megölette fiatal feleségét és Felix is csak komoly sérülésekkel, félholtan úszta meg a dolgot, Bond engedélyt kér a szolgálattól arra, hogy lekapcsolja a drogkereskedőt.

A titkosszolgálat nem támogatja az ügynököt, így Bond komoly lépésre szánja el magát: leadja szolgálati fegyverét és bejelenti, hogy kilép a szervezetből. Szigorúan magánemberként, a szolgálat támogatása nélkül kezdi el élete legszemélyesebb akcióját, de akadnak barátok, akik így is segítenek neki.


Aranyszem
(GoldenEye)

1995

Lehet, hogy James Bondot eddig szinte csupa zöldfülűvel hozta össze a sors, ám mostani ellenfelét tényleg kemény fából faragták.

Ez a mindenre elszánt bandita az orosz alvilággal is összeszűri a levet, csak hogy megkaparinthasson egy hétpecsétes titokként kezelt katonai helikoptert, majd megszerezze a legféltettebb és legveszélyesebb szovjet űrfegyvert is, az Aranyszemet. Ilyen arzenállal akár az egész nyugati civilizációt le lehet söpörni a föld színéről.

A 007-es ügynök éppen ezt akarja megakadályozni.


A holnap markában
(Tomorrow Never Dies)

1997

Valaki egymás torkának akarja ugrasztani a világ nagyhatalmait. A nyomok Elliott Carverhez, a nagy befolyású sajtómogulhoz vezetnek, aki hatalmas médiabirodalma segítségével könnyedén manipulál bárkit. Ha Carveren múlik, az egész világon úrrá lesz a káosz. Itt csakis egyvalaki csinálhat rendet! Bond, James Bond...

Bond először Carver szexis feleségét – korábbi barátnőjét –, Parist próbálja megkörnyékezni, majd egyesíti erőit Wai Linnel, a lélegzetelállítóan gyönyörű kínai ügynöknővel.


A világ nem elég
(The World is Not Enough)

1999

James Bondnak egy meggyilkolt olajmágnás látszólag védtelen lányát kell megvédenie a rá leselkedő veszélyektől. Egy szó szerint „agyafúrt” gonosztevővel kell felvennie a harcot: Renarddal, akiről nem tudni, hogy őrült tervei az agyában megragadt puskagolyónak köszönhetően születtek, vagy éppen őrült tervei miatt kapta a golyót. Ami biztos: a „baleset” óta még veszélyesebb, mint valaha, ugyanis azóta nem érez fájdalmat. Bondnak a mundér becsületét is védenie kell: a szolgálat főhadiszállását terrortámadás éri és a 007-es szeretett főnöke, M is a gonosztevők fogságába esik.

Kapzsiság, bosszú, világuralom az olaj hatalmán keresztül, csúcstechnikájú terrorizmus. Ez csak néhány összetevője a 007-es ügynök kalandjának, mely Spanyolországban, a bilbaói Guggenheim Múzeumban kezdődik, és a Temzén folytatódik egy látványos, őrült tempójú hajósüldözéssel, ahonnan hősünk előbb a skót Felföldre megy, majd túlél egy lavinát a Kaukázuson és egy potenciális nukleáris robbanást egy hatalmas törökországi olajvezetékben.


Halj meg máskor
(Die Another Day)

2002

Bond ezúttal az Észak- és Dél-Korea közötti acsarkodásokban vesz részt. Az északiak mindenre kapható banditája, Zao (Rick Yune) foglyul ejti. Szabadulásakor Bond bosszút esküszik ellene.

Következő megbízatása egy rejtélyes milliomos, Gustav Graves (Toby Stephens) ellen szól, akinek nagy tervei vannak a világ leigázására. Két hölgy is nehezíti Bond dolgát: Jinx (Halle Berry), a gyönyörű gyémántcsempész és a nyugtalanító Miranda Frost (Rosamund Pike). Koreába Londonon és Kubán át vezetnek vissza a szövevényes szálak.

Kritika a Filmtetten


Casino Royale
(Casino Royale)

2006

A film Ian Fleming 1953-ban megjelent első regényén alapul, és a 007-es ügynök pályafutásának kezdetéig vezeti vissza a nézőt.

M. első küldetésében James Bondot a terroristák bankárával, Le Chiffre-rel „ismerteti össze”: Montenegróban a Casino Royale-ban egy hatalmas tétekre menő pókermérkőzésen kell legyőznie a nagystílű bűnözőt. Bondot eleinte bosszantja, hogy a gyönyörű Vesper Lynd személyében felvigyázót rendelnek ki mellé. Ám miután közösen túlélik Le Chiffre és bérgyilkosainak merényletsorozatát, beleszeret a lányba, és ez olyan bonyodalmakhoz vezet, melyek örökre átformálják Bond életét. A Casino Royale-ban Montenegró mellett a szabad világ ellenségeinek legyűréséhez Bondnak helyt kell állnia Angliában, Ugandában, Madagaszkáron, Miamiban és a Bahamákon is.

Kritika a Filmtetten


A Quantum csendje
(Quantum of Solace)

2008

Miközben folytatja az előző részben megkezdett harcát, hogy felfedje az ügynökség valódi arcát, Bond és M kikérdezi Mr. White-ot, aki ráébreszti őket arra, hogy a szervezet sokkal összetettebb és veszélyesebb, mint ahogy gondolták.

Kritika a Filmtetten

 

 


Skyfall

2012

M-et sötét múltja kísérti, Bondnak pedig bizonyítania kell felé tanúsított hűségét.

Az MI6 titkosszolgálat bajban van, 007-nek fel kell kutatnia és el kell pusztítania a fenyegető veszélyt – bármi áron.

Kritika a Filmtetten

 

 


Spectre – A Fantom visszatér

2015

Egy kódolt üzenet bukkan fen James Bond múltjából, aminek hatására a kém egy újabb, rosszban sántikáló szervezet nyomába ered.

Kritika a Filmtetten

 

 


Nincs idő meghalni
No Time to Die

2021

Bond otthagyta a titkosszolgálatot és élvezi az életet Jamaicán. Nyugalmának vége szakad, amikor felbukkan régi barátja, a CIA-s Felix Leiter, és a segítségét kéri. A cél egy elrabolt tudós megmentése, ám a küldetés a vártnál sokkal kockázatosabbnak bizonyul, s a 007-es egy új, veszélyes technológia birtokában lévő, titokzatos gonosztevő nyomába ered.

Kritika a Filmtetten

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat