Jakab-Benke Nándor

/ / /

· írta

Filmsirató Celluloidhalál az elhagyott kolozsvári filmraktárban Publicisztika

Száz évig volt a szem legjobb barátja, a hetedik művészet vászna, papirusza és kottája, a moziterem világűrjében a nap-vetítőgép előtt táncoló felhő, ami színessé tette az éjszakát, akkor is, ha fekete-fehér volt. A művészetet biznisszé varázsoló amerikai stúdiók mai unokái megunták, leszanálták, hogy újabb, könnyebb és olcsóbb hamisítványával vágjanak a produkciós költségekből. De ők is tudják, hogy soha a büdös életben nem lesz ugyanolyan.

Miközben mindenki az újat, az olcsót, a könnyen kezelhetőt zümmögi körül, mint légyraj a szart, mindvégig azon agyalnak, hogy miképp tegyék azt filmszerűbbé. Abszurd. Anyagiságától fosztották meg a filmet anyagiasságukban, s most, amikor fáj a szemüknek a pixeltenger, megpróbálnak anyagiságot ráhazudni. Pár hollywoodi szaki dicsőíti még a celluloidot (a Christopher Nolan-Quentin Tarantino tengelyen), de már az ő szavuk is kevés: a folyamat megállíthatatlan. A DCP-re való átállást erőltetetten ünnepi hangulatban próbálják eladni, mint pozitívumot. Persze, hogy pozitívum, mindenkinek jó. A gyártóknak is jó, mert olcsóbb, a forgalmazóknak is jó, mert kisebb és könnyebb szállítani, a moziknak is jó, mert nem romlik a kópia, könnyebb kezelni, a tévéképernyőn meg divx-en koplaltatott szemű mai nézőnek pedig szinte mindegy, ő örül, ha feszül az izom, robban az autó és duvadnak a mellek. Ki a franc nézi az operatőri munkát, amikor van popkorn, művajjal? A nemrég a konkurens kolozsvári multiplexet is bekebelező plázamozi-hálózat, a Cinema City kínálatában már alig van film, a legtöbb vetítés már digitális. Ez mondjuk nem meglepő. De az éves erdélyi filmünnep, a TIFF is egyre digitalizálódik. Pár éve a Kodak még támogatójuk volt, most filmszalagjuk szépségét egyáltalán nem, vagy beszkennelve, átírva, átszínezve és pixelesítve nézhetjük meg. Még egy ideig, talán...

Az elhagyatott kolozsvári filmraktár

A román állami forgalmazónak, a RADEF-RomaniaFilmnek van egy raktára Kolozsváron, a Kerekdombon. Nemrég tűntek fel a neten fotók és videók, miszerint az épületet elhagyták, nem őrzik már, finoman szólva vandalizmus áldozata lett. Elsétáltunk odáig, s a látvány egyszerre lenyűgöző és elszomorító. A filmek kibontva, széthajigálva állnak az épületben, az udvaron, a hátsó kertben. Térdig, de akár mellkasig lehet celluloidban gázolni. Fiatalok az épület tetejéről szökdösnek bele a filmekbe. Valaha más fiataloknak okoztak örömteli perceket a sötétben, most átlényegültek, s meg is lehet fürdeni bennük. Nem mintha érdemes lenne: sárosak, mocskosak, gyűröttek. Ezekről vetítve már nem lesz soha. Ez nem az a reinkarnáció. Belerúgok egy tokba: a harmadik Gyűrűk ura-film tíz tekercséből az egyik. Ez a film alig tízéves. Pedig az egész helyszín olyan, mintha még az átkosból hagyták volna itt. Vagy mintha a harmadik világháború után lennénk. Pedig ez ma van, itt és most.

Az elhagyatott kolozsvári filmraktár (2)

Írhatnám, hogy kár érte, hogy vissza fogjuk még sírni a pixelek közt a filmet. Írhatnám, hogy hülye, idióta utókor, aki nem tud vigyázni erre az – egyaránt tárgyi és szellemi – örökségre. Írhatnám, hogy... nincs amit írni. A filmtörténetet is a győztesek írják, s a győztesek egyelőre a mogulok, akik nem szépet akarnak termelni, hanem merchandise-t. Ez van. De ők is tudják, mert gyerekkorukban még filmet néztek, hogy soha a büdös életben nem lesz ugyanolyan jó.

A filmraktár kívülről
Color by deluxe.
Gyűrűk ura 3 - A király visszatér. Ötödik tekercs a tízből.
Chuck Norris sem tudta megmenteni a filmet.
S a másik irónia: Halhatatlan szerelem Mel Gibsonnal. Forever Young. Az.
fd

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.

Kapcsolódó film

A Gyűrűk Ura – A király visszatér (The Lord of the Rings: The Return of the King)

A Gyűrűk Ura – A király visszatér (The Lord of the Rings: The Return of the King)

Amerikai–német–új-zélandi akciófilm, fantasy, kalandfilm, 2003. Rendező: Peter Jackson. Szereplők: Bernard Hill, Billy Boyd, Bret McKenzie, Bruce Hopkins, Cate Blanchett, Elijah Wood, Hugo Weaving, Ian Holm, Ian McKellen, John Noble, Karl Urban, Liv Tyler, Marton Csokas, Orlando Bloom, Sarah McLeod, Sean Astin, Sean Bean, Viggo Mortensen.

Előzetes a Filmtetten

  • A Filmtett szerint
    9/10
  • A látogatók szerint
    9 · 12 értékelés
  • Szerinted?

Címkék

, , , , , , , cikk