Farkas Péter

/ / /

· írta

A meleg srác és a Magyar Ugar

Császi Ádám: Viharsarok

Kritika

Ahhoz képest, hogy milyen nehéz kérdéseket tesz fel, meglepően könnyed, légies atmoszféra és az intim téma ellenére kevés testiség tölti meg Császi Ádám bemutatkozó nagyjátékfilmjét.

A magyar közönség már akkor várakozó álláspontra helyezkedett, amikor még csupán a hír röppent fel, hogy elkészült az első igazi magyar melegfilm (a Coming Out felett ezúttal udvariasan hunyjunk szemet). Az izgalmakat tovább fokozta, amikor a Viharsarok prímán szerepelt a Berlinalén, mi pedig alig vártuk, hogy eldördüljön a startpisztoly, és rávethessük magunkat a friss húsra.

Viharsarok

Az első megkönnyebbülést jelző sóhaj akkor töltheti meg a mozitermet, amikor eltelik öt perc, majd tíz és húsz, és látjuk, hogy tényleg működik a film, tényleg jó, nem túloztak Berlinben. A második megkönnyebbülés még nagyobb: nem Mundruczó Deltája köszön vissza, pedig az alapsztori ijesztően alkalmas lenne rá. Egy húszéves srác a főszereplő, aki egy német csapatban focizik, de nem szereti túlzottan, és egyébként is összeverekszik a zuhanyzóban az egyik csapattársával, szóval úgy dönt, hogy neki márpedig vidéken a helye. Fogja hát a cókmókját, és elindul vissza a természetbe. Milyen romantikus. Pedig szerencsére nem! Ez az a pont, ahol Császi ügyesen kikerüli a Mundruczó-féle torkolatokat, és nem kezd el természet és ember erőinek kölcsönhatásáról, az emberi természet sötétségéről filozofálgatni. A Viharsarok Szabija egyszerűen csak besokall, pénze úgyis van elég, hát miért is ne tehetne jót neki a környezetváltozás. Pont örökölt egy öreg viskót is valahol az isten háta mögött, csak fel kell újítani, és kész. Még egy segédje is akad egy Áron nevű, hasonló korú srác személyében.

Viharsarok (2)

A magyar filmszínészeket gyakran éri a hiteltelenség és a papírízűség vádja. Sajnos ez jelen esetben is felróható az alakításoknak, a két főszereplő (Sütő András Miklós és Varga Ádám) mégis dicséretet érdemel, hiszen azon áll vagy bukik tulajdonképpen az egész történet, hogy a néző elhiszi-e a kettejük közt pillanatok alatt fellobbanó szikrát. Én elhittem, és azok a percek, amikor se Szabi, se Áron nem beszél, kiválóak. Egyébként sem a beszédek filmje ez, kitölti az időt a ház renoválása, illetve az előbb említett, fokozatosan kibontakozó kémia. A rendezés ebből a tekintetből is ügyes: nem hajt szenzációra, nem henceg a meztelenséggel, de azért nem is finomkodik, és ami történik, azt megmutatja, díszítés nélkül, kendőzetlenül. A filmet ezáltal meglepően légies atmoszféra lengi körbe, kevés a szöveg, kevés a zene, és eleinte még a történés is kevés. Ez a része – a hangulatteremtés és a feszültségfokozás – nagyszerű.

Akkor kezd el rezegni a léc, amikor jönnek a fordulatok. Áron ugyanis nem hajlandó felvállalni a szülőfaluja előtt a Szabihoz fűződő kapcsolatát. Aztán a forgatókönyv egyik legkidolgozatlanabb pontjaként megjelenik Szabi egyik német focistatársa is, hogy gyorsan tovább bonyolítsa a helyzetet egy szerelmi háromszöggé. A szülőkről pedig még nem is beszéltünk. A Viharsarok hirtelen csap át melodrámába, amivel valószínűleg az idill elkerülhetetlen szétzúzását akarta érzékeltetni, de inkább csak ügyetlen és elnagyolt fordulatokkal próbált nagy és fontos művé válni. Pedig a túlságosan elamerikaiasodó befejezés ellenére is nagy és fontos dolog Császi munkája.

Viharsarok (3)

Egyrészről nehéz nem örülni annak, hogy a Viharsarok elkészülhetett. Az egy dolog, hogy egyébként is jó film. De kisebbséget választ főtémának, egy szélesebb közönségnek igyekszik bemutatni az életüket és a problémáikat, méghozzá aprólékosan, őszintén. Ez pedig bátor dolog mifelénk, botrányértékű, mint nemrég a Csak a szél is volt. És az, hogy a film készítői vették a bátorságot, még akkor is példaértékű lenne, ha amúgy gyenge végeredmény született volna belőle.

Van azonban mindennek egy olyan olvasata is, hogy kicsit mégis csak szomorú, ha ma, 2014-ben egy melegfilm elkészítésének a puszta ténye is szenzáció lehet. Ebből a szemszögből pedig Császi sem ringatja magát hiú álmokba. Névtelen falujában azt boncolgatja, vajon mit kezd egy meleg fiúval és egy meleg párkapcsolattal a Magyar Ugar. És hát sejthetjük.

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.

Kapcsolódó film

Viharsarok (Land of Storms)

Viharsarok (Land of Storms)

Magyar filmdráma, 2014. Rendező: Császi Ádám. Szereplők: Sütő András, Sebastian Urzendowsky, Varga Ádám, Horvát Lajos Ottó, Téby Zita, Börcsök Enikő, Uwe Lauer, Fábián Szabolcs.

Előzetes a Filmtetten

  • A Filmtett szerint
    8/10
  • A látogatók szerint
    7 · 7 értékelés
  • Szerinted?

Kapcsolódó fesztivál

Címkék

, , , , , , , , , cikk, filmkritika, magyarul, film