/ / /

· írta

Drogtérkép

Steven Soderbergh: Traffic

Kritika

Isteni mérleg: Oscar-díj a rendezőnek (Steven Soderbergh), a forgatókönyvírónak (Stephen Gaghan), a vágónak (Stephen Mirrione), és a legkarakteresebb mellékszereplőnek (Benicio Del Toro). Hollywood az elmúlt évben két filmmel is görcsösen bizonygatta, nem csak tesz, ad is a művészetre. Ang Lee Tigris és sárkánya mellett a másik a Traffic volt.

Kezdjük a legfontosabb deklarálásával: a közel két és fél órás játékidő ellenére a filmmel minden a legnagyobb rendben. Az USA drogtérképét felvázoló, tablószerű mozi elmegy kultnak és művésznek, megfelelő kampánnyal pedig kommersznek is. A megfellebezhetetlen végszóig, miszerint a drog a nagykereskedőkön kívül mindenkinek – fogyasztónak, nyomozónak, lelkiismeretes (?) politikusnak egyaránt – árt, sok szálon fut a történet, sok minden történik.

Steven Soderbergh: Traffic

Soderbergh idegesen izgő-mozgó kézikamerája előtt három sztori váltja egymást, mindhármat ugyanaz a dramaturgia mozgatja. Azt követjük nyomon, hogy miként válnak a drog világával hivatalból foglalkozó férfiak személyesen is érintetté a mindent és mindenkit behálózó harcban. Az amerikai elnök drogügyekkel megbízott bizalmasa (Michael Douglas – kimérten és unalmasan) saját lányát igyekszik kimosdatni egyre súlyosabb függőségéből, miközben személyes és politikusi felelősségén mereng.

Az FBI elkötelezett munkatársa (Don Cheadle – jellegtelenül) egy alvilági leszámolás során elveszíti legjobb barátját, majd személyes bosszút áll. A mexikói rendőr (az Oscar-díjas Benicio Del Toro – egyedül ő jut valódi játéklehetőséghez) kénytelen rádöbbenni, hogy az a hatalom, amiben addig megbízott, ugyanolyan bűnös célokat szolgál, mint azok, akiket hivatalból üldöznie kell. A női vonalon Catherine Zeta-Jones-nak bebörtönzött drogbáró férje hátrahagyott birodalmát és gyermeke életét kell megmentenie.

Steven Soderbergh: Traffic (2)

Soderbergh mozija az angol Traffic című tévés minisorozat játékfilmes átirata. Tévés eredete erősen érződik rajta, sem az epizodikus szerkezet, sem a néhol előtüremkedő didaktika nem áll igazán jól a filmnek. A rendező mintha túlértékelte volna a forgatókönyv kínálta lehetőségeket és saját, amúgy figyelemreméltó képességeit. Filmje szikár realizmusra törekszik, de helyenként alig ad többet a magukat oknyomozónak hirdető magazinok mozgóképes riport-illusztrációinál.

Steven Soderbergh: Traffic (3)

Igyekszik távol tartani magát a szereplőktől, de módszere művinek hat, ahelyett, hogy megszólítaná, bevonná a nézőt, inkább elidegeníti a vásznon történtektől. Mindezek fényében enyhe kis szomorúsággal konstatálható, hogy egy színészileg kétségkívül erős, rendezői oldalról precízen átgondolt, de összességében meglehetősen vérszegény filmecske a tavalyi moziévad legzajosabb kritikai elismerését tudhatja magáénak.

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.

Kapcsolódó film

Traffic

Traffic

Amerikai–német bűnügyi, filmdráma, thriller, 2000. Rendező: Steven Soderbergh. Szereplők: Benicio Del Toro, Jacob Vargas, Andrew Chavez, Michael Saucedo, Tomas Milian, Jose Yenque, Russell G. Jones, Michael Douglas, Catherine Zeta-Jones.

Előzetes a Filmtetten

  • A Filmtett szerint
    8/10
  • A látogatók szerint
    9 · 6 értékelés
  • Szerinted?

Címkék

, , , , , , , , , , cikk, filmkritika, magyarul, film