/ / /

· írta

Házidrónnal a túlvilágon

Gil Kenan: Poltergeist – Kopogó szellem

Kritika

Ki gondolná, hogy Spielberg egykor nemcsak vizuálisan előremutató, de jó humorú, nagyszívű, és mégis Amerika-kritikus horrorfilmet forgatott? És ki gondolná, hogy ezt a filmet vizuális ötletek, humor és Amerika-fricska nélkül forgatták újra Hollywoodban?

Egy rendező aligha tudja már a főcím lepergése előtt hátrányosabb helyzetbe hozni a filmjét, mint ha egy horror remake-jét forgatja. Mert bár a horrort mint műfajt elfogadta a mai világ, melyben a szennyfilmnek is ázsiója van, a remake továbbra is szitokszó, az ötlettelenség, az álomgyári pénzhajhászat szinonimája. Még akkor is, ha legitim nézői igény van mögötte, és akkor is, ha igenis vannak filmek, amiket érdemes újraforgatni.

Gil Kenan: Poltergeist – Kopogó szellem

A Poltergeist is ilyen. Két okból: a 80-as években még úttörőnek számító vizuális effektjei elöregedtek. A túlvilágról beköszönő kopogó szellem ma már nem félelmetes – igaz, a családi horror hibridjét kikísérletező Spielberg ezúttal sem ijesztgetni, inkább csak kellemesen borzongatni akart. Ezt pedig azáltal érte el, hogy (akkor) aktuális témákról beszélt. A Poltergeist ugyanis a tévégeneráció(k) ikonikus horrorja, melyben a televízió nyeli el az átlagamerikai család kislányát. Egyszerre természetfeletti horror és nagyon is hétköznapi metafora: a kislányt beszippantja a készülék, a tévétúlvilágról pedig nem találja a kiutat. Édesanyjának kell utánamennie egy médium segítségével, hogy aztán kiszabadítva őt onnan – Varga Zoltán frappáns értelmezésében – eljátsszák az (újjá)születés horrorját.

Mi sem lenne könnyebb tehát, mint átültetni a történetet technológiafüggő korunkba – az okostelefonok, számítógépek és tabletek világába. Hogy esetleg a feneketlen internet, vagy a korlátlan előfizetéses mobil kebelezze be a gyereket. Látszólag valami hasonló lehetett a készítők – Sam Raimi producer és Gil Kenan rendező – célja is, mikor aktualizálták a sztorit. Az anyuka a tabletet nyomogatja, a kamaszlány Skype-ol és szelleműző videókat les a neten, a kislány pedig a plazmatévét bámulja naphosszat. Ám Raimiék hiába nyomnak még egy nyamvadt házidrónt is a család kezébe, sikerült úgy újraforgatniuk a filmet, hogy ne gondoljanak semmi érdemlegeset az azóta sokkal fejlettebbé vált technológiáról. Fogták az eredetit, és szinte jelenetről jelenetre újraforgatták – több effekttel és kevesebb fantáziával.

Gil Kenan: Poltergeist – Kopogó szellem (2)

Ha csak ennyit csináltak volna, még akkor is lenne egy érdektelen, de korrekt horrorfilmünk, ami ha mást nem, legalább ingyen reklámot biztosítana a régebbi filmnek, amit 30 év távlatából is érdemes megnézni. Az új Poltergeist viszont egyáltalán nem korrekt: bár nagy részében csak ártatlanul unalmas, egészen dilettáns momentumai is akadnak. Nem is csak az a baj, hogy lendületből zsúfolják bele a ’82-esben még nem szereplő horrorkliséket, hanem hogy felborítják a Poltergeist jól működő dramaturgiáját: kidobnak az ablakon félórányi karakter- és történetalapozást, és az összes fordulatot elsietik. Spielbergnél, aki a ’82-es filmet írta, producerelte – és a rossz nyelvek szerint Tobe Hooper helyett meg is rendezte –, még lépésről lépésre bomlott ki a borzalom. Kenannél a cselekménybe gyorsan berángatott szereplők találgatnak (!), hogy mi is lehet a kísértetjárás oka – majd azt ellenőrzés nélkül elfogadva cselekszenek. Íme, a Poltergeist egyetlen korszerű húzása: a filmdramaturgiára alkalmazni egy Google-keresés gyorsaságát – és alaposságát.

Gil Kenan: Poltergeist – Kopogó szellem (3)

És akkor még a sztoriba abszolút nem passzoló, vicceskedő hangnemtörésekről, a horror-műsorvezető Frászkarikából (Fright Night) lopott karakteréről, a fantáziátlan képi világról, és úgy en bloc, a félelmetesség komplett hiányáról még nem is szóltunk. Ahogy arról sem, hogy a Poltergeist azért is különlegesnek számít Spielberg pályáján, mert humorérzéke és kritikai éle is volt. Előbbihez elég csak felidézni a záróképet, a hotelfolyosóra kidobott tévékészüléket. Utóbbihoz pedig az egyik legjobb jelenetet, amikor a szülők füvezve évődnek a hálószobában. Tisztán látható, hogy az apa a Reagan: Az ember, az elnök című könyvet olvassa. Aligha véletlen, hogy az indián törzsek vérig sértéséből hobbit csináló és a rezervátumok támogatását visszaszorító Reagan kerül elő a filmben, mely az amerikai nép kollektív lelkiismeretfurdalásával és az indiánok kiirtásával is foglalkozik. Spielberg pedig nemcsak az akkor hivatalban lévő elnököt, de az all-american famíliát is megfricskázza, hiszen a családfenntartó, ha tudtán kívül is, de közreműködik a szent indián terület meggyalázásában, mikor ingatlanügynökként dolgozik a kisvárosban.

Gil Kenan: Poltergeist – Kopogó szellem (4)

Talán mondani sem kell: az új Poltergeist tisztára suvickolja az apát – családjának semmi köze a településhez vagy az indiánokhoz. Fájó pont, mert így az egész kopogó szellem jelenség értelmét veszti, hiszen az nem helyekhez, hanem emberekhez kötődik. Még fájóbb, hogy innen nézve az a házidrón bizony piszok nagy ziccernek tűnik…

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.

Kapcsolódó film

Poltergeist - Kopogó szellem (Poltergeist)

Poltergeist - Kopogó szellem (Poltergeist)

Amerikai horror, thriller, 2015. Rendező: Gil Kenan. Szereplők: Sam Rockwell, Rosemarie DeWitt, Jared Harris, Saxon Sharbino, Kyle Catlett, Kennedi Clements, Jane Adams, Susan Heyward.

Előzetes a Filmtetten

  • A Filmtett szerint
    5/10
  • A látogatók szerint
    10 · 1 értékelés
  • Szerinted?

Címkék

, , , , , , , , , cikk, filmkritika, magyarul, film