Szabó R. Ádám

/ / /

· írta

Élőzenés hazatérés

Kertész Mihály: A tolonc

Beszámoló

Egy szervezési baki miatt, a(z egyik) meghirdetett időpont után egy órával később kezdődött el a 14. TIFF egyik legfontosabb különleges eseménye, Kertész Mihály 1914-es A toloncának a Kolozsvári Magyar Opera szimfonikus zenekara által kísért díszvetítése, a hazatért némafilm élménye azonban láthatólag kárpótolta az operába látogatókat, álló vastapssal ünnepelték a vetítés után a filmet és az azt kísérő zenekart.

Kertész Mihály: A tolonc

A fesztiváligazgató, Tudor Giurgiu, a Magyar Állami Opera igazgatója, Szép Gyula, valamint a film tekercseit megtaláló és azokat Amerikából hazaszármaztató Cselényi László három nyelven köszöntötte a nem mindennapi vetítés nézőit. Szép Gyula kultúrtörténeti eseménynek nevezte, hogy 101 év után Kertész filmjét az egykori Janovics Jenő vezette filmgyár helyén mutathatják be a kolozsvári közönségnek, és kiemelte, büszke arra, hogy „az első szép magyar filmet” ünnepélyes keretek között, ide tudták hazahozni és bemutatni.

Tudor Giurgiu a zsúfolásig megtelt Opera nézőközönségének elmondta: fontosnak tartja, hogy a kolozsvári filmgyártás atyja, Janovics Jenő produceri tevékenységével készült alkotás visszatért gyökereihez. A fesztiválalapító külön köszönetet mondott Zágoni Bálint Janovics-kutatónak is, majd felkonferálta a „becsületes megtalálót”, Cselényi Lászlót.

A kolozsvári származású, több mint három évtizede Magyarországon élő filmes röviden összefoglalta A tolonc megtalálásának történetét: New Yorkban bukkant rá a rozsdás fémtokokban tartott tekercsekre, amikor egy ott élő magyar emigráns néni megkérte, vizsgálja meg a pincéjében pihenő 16 doboznyi filmet, hátha valami érdekesre bukkan.

Fotó: Farkas Ildikó

Cselényi mesélt a kópia Budapestre érkezésének 8–9 hónapos, kalandos útjáról is: először egy tengerjáró hajó mosodáját (a hajó legnedvesebb pontján volt biztonságos fuvarozni a szupergyúlékony anyagot), majd Lisszabont és Madridot is megjárta, mire Pestre érkezett, s csak ezután kezdődhetett a több évet tartó helyreállítási munkafolyamat. „Szimbolikusnak tartom, hogy egy kolozsvári találta meg New Yorkban ezt a filmet, és most ott tudjuk bemutatni, ahol az leforgott” – zárta beszédét Cselényi.

A négy felvonásos, az 1880-as években játszódó némafilm egy órája nagyon hamar elröppent, s bár nehéz megmondani, hogy 100 évvel ezelőtt a közönség ugyanazon nevetett-e, mint mi 2015-ben, de Kertész filmjének kétségkívül most is volt hatása, a tökéletesen képekre és a történetre komponált élőzene pedig felejthetetlen élménnyel gazdagította a TIFF közönségét.

Angyal Pál, a főszereplő Liszka nevelőapja a halálos ágyán vallja meg, hogy ő igazából Liszka nagybátyja, halottnak hitt anyja pedig a börtönben ül apja meggyilkolásáért. A lány elindul szolgálni a városba, ahol egy gazdag családhoz áll szolgálólánynak, anyja (a legendás Jászai Mari alakít nagyot a szerepben), Sára eközben 15 éves börtönbüntetését letöltve hazatér kis falujába. A lányra eközben szemet vet a ház fiatal ura, ezt pedig Kontra néni nem nézi jó szemmel, majd el is kergeti Liszkát a háztól. Ráadásul egy csavargó meglovasítja a család értéktárgyait, s a gyanú szintén az ártatlan lányra terelődik. A film vége nem egyértelmű hepiend, de azért egy jó kalotaszegi esküvői hejehuja még belefér.

Kertész Mihály: A tolonc (2)

A színészek természetesen túljátszanak mindent, de ezt roppant szórakoztatóan teszik, a bonyodalmakat okozó csavargót alakító Szentgyörgyi István bajuszpödrései és pukkedlizése, a sármőr Várkonyi Mihály díszmagyarban folytatott mulatozásai, a Kontra házaspár civakodásai egykor és ma is le tudják kötni a közönséget. A állótaps az est végén pedig éppen úgy szólt a hazatért mozgóképnek, mint az ezt hangossá tevő zenekarnak.

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.

Kapcsolódó film

A tolonc

A tolonc

Magyar filmdráma, 1914. Rendező: Michael Curtiz (Kertész Mihály). Szereplők: Mészáros Alajos, Berky Kató, Nagy Gyula, Simon Mariska, Várkonyi Mihály, Szakács Andor, Jászai Mari, Berky Lili, Szentgyörgyi István, Hetényi Elemér, Gálosi István, Kertész Endre, Erdős Fülöp, Nagy Adorján, Fekete Mihály, Berky József.

  • A látogatók szerint
    8/10 · 11 értékelés
  • Szerinted?

Kapcsolódó fesztivál

Címkék

, , , , , , , cikk