Filmek + Muzsika + Tehén = muuuvi nemzetközi rövidfilmfesztivál

Gyergyószárhegy, 2008. augusztus 1–3.

Az egyre szaporodó fesztiválkínálatban nehéz megtalálni a rendezvények azon sajátosságát, amiért megéri részt venni rajtuk. A muuuvi nemzetközi rövidfilmfesztivál fő ismertetőjele különleges kabalaállata, a tehén. További fontos tulajdonságai: a gyergyószárhegyi Lázár-kastélyban kerül megrendezésre, minden évben más művész tervezi meg a fesztivál díjait és a fődíjat, a Vértehenet pedig a legeredetibb karaktert felmutató film nyeri el.

Aki nem ismeri közelebbről nagyjából ennyit tudhat arról, hogy mitől lehet érdekes, viszont aki már tavaly is részt vett rajta, az valószínűleg a kellemes hangulatért ment el az idén is (ezért számíthatnak rá jövőre is a szervezők).

A fesztivál rövid, épp egy hosszabb hétvégét fed le és nem büszkélkedhet (több)évtizedes múlttal, viszont minden évben kicsit jobban sikerül, kicsit többet tud nyújtani. Valószínűleg épp fiatalsága és a tér leszűkítettsége teszi olyan családiassá a hangulatot, a csapattagok és a közönség így könnyebben összeforr a rövid időtartam ellenére is. Hagyományosan a „fesztiváltehén” kastélyudvarra való bevonulásával nyílt meg a rendezvény; idén nem tért vissza köreinkbe Viola, helyette Boglárka vette át a tisztséget. Amíg ő békésen legelt kint, bent a lovagteremben gyűltek össze a szervezők, zsűritagok, meghívottak és érdeklődők, hogy meghallgassák Felméri Péter humorista (itt konferanszié) felvezetését.

A filmes felhozatal ugyan szűkebb volt mint tavaly, összesen 54 film szerepelt a versenyprogramban és hat gyergyói film egy külön versenykategóriában. Cserébe viszont idén már nem egyetemek és filmes alapítványok DVD-csomagjai duzzasztották a listát, hanem egyénileg elküldött alkotások – ami azt mutatja, hogy a muuuvi híre kezdett elterjedni. Ráadásul az idei évvel kezdődően minden évben közelebbről is bemutatnak a közönségnek egy-egy karaktert; a sort a belga Tintin újságíró, nyomozó kezdte. Novotny Anna mutatta be a szereplők alakulását és vicces jellemzőiket, majd igazi Tintin-rajongóként elvegyült a filmnéző közönséggel, hogy órákig figyelje a belga rajzfilmfigura kalandjait.

Háromtagú zsűri döntött a filmek és a Mayer Éva által készített csodaszép rézkarcok/díjak sorsáról: Ştefan Tiron művészetkritikus, az Omagiu kortárs művészeti lap szerkesztője, Maria Popistaşu filmszínésznő és Mihai Fulger filmkritikus. Gyakran hallottam őket felnevetni vicces jelenetek vetítése közben, és az esti bulik alkalmával ők is együtt ették Pizza Joe egytálételeit a többi látogatóval. Selyem András fesztiváligazgató vagy valahol a kastély vetítőtermeiben intézkedett, vagy a The Laziest Muthafuckaz in the showbiz-zal keverte a zenét – igen ő a göndörhajú srác tehénmintás kötényben. Balázs Áron művészeti igazgató és Jánossy Alíz sajtóreferens pedig állandóan interjút adtak vagy jelen levő filmeseket hívták interjúkra.

Este már nehéz volt megkülönböztetni az embereket, összedobta őket a kastély udvarában ígérkező buli, a zene, amiért DJ Vasile, Ali Bishop, Dj Master and Angel B, majd utolsó este a sZempöl felelt. Csak épp addig tartottak a bulik amíg volt ki táncoljon, tehát legkésőbb reggel nyolc utánig. Ennek az „órarendnek” megfelelően jelentek meg a nézők is másnap: egyesek csak déltájban kerültek elő, mások meg két-három kávé után komoly erőfészítéseknek köszönhetően már reggel tíz órára beértek. Végső soron a muuuvi éjjel-nappal tartott: három napnyi film és három éjszakányi zene. Nemzetközibben: three days of muuuvies and three nights of muuusic.

A 2008-as muuuvi rövidfilmfesztivál nyertesei

  • Bloody Cow: Muto – r. Blu-Andrea Martignoni
  • Best Animation: Életvonal (Life Line) – r. Ducki Tomek
  • Best Script: Nyomtávváltás (Track Change) – r. Zomborácz Virág
  • Best Experimental: Drift – r. Max Hattler
  • Muuuvi Camera: Csapás (Hit) – r. Declan Hannigan
  • Muuuvi Director: A hangya és a tücsök – r. Csáki László
  • Muuuvi Character: GOD – Obsession – r. Anton Slisko
  • Best Gheorgheni: Kinda Lázár és a csíki traktor – r. Berszán Árus György
  • Best Student: Manifeste Urbain (Urban Manifest) – r. Koszti Cristina, Celălalt (The Other One) – r. Dorin Moldoveanu
  • Special Mention: Easy Life – r. Török Tihamér

További fényképek a fesztiválról

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.Kapcsolódó