/ / /

· írta

Amikor Jolie Antonioni akart lenni

Angelina Jolie Pitt: By The Sea / A tengernél

Kritika

A tengernél „művészfilm” – ahogy azt Amerikában elképzelik.

Angelina Jolie tavaly az Oscar-bizniszbe kóstolt bele a Rendíthetetlennel, idén pedig az artmozikba kukucskál be az általa írt, rendezett és producerelt filmmel, amelyben férjével, Brad Pitt-tel játsszák a főszerepeket. A tengernél pont olyan, amilyennek az európai művészfilmeket Amerikában elképzelik: túlnyújtott, csendes és „fura”, van benne alkotói válság, elhidegült pár, sok kukkolás, és persze francia tengerpart, ahol bölcsre öregedett hoteltulajok okítják a náluk vörösborozó vendégeket.

Angelina Jolie Pitt: By The Sea / A tengernél

Ilyen az, amikor Angelina Jolie Antonioni akar lenni, vagy még inkább Rossellini, mert Az éjszaka (La Notte) mellett egyértelműen az Utazás Itáliába (Viaggio in Italia) új filmjének fő előképe. A hetvenes években járunk, egy dúsgazdag amerikai házaspár érkezik a sziklás partra néző hotelbe, hogy az ihlethiányos Roland (Brad Pitt) ott írja meg legújabb regényét. Mint hamar kiderül, kimondatlan tragédia, feldolgozatlan fájdalom is lappang távolságtartó viselkedésük mögött: a férfi egész nap piál, az öreg hoteltulajjal (Niels Arestrup) diskurál, a nő pedig a hasát, a hátát, a lábát sütteti az erkélyen, titokban cigarettázik, és bámulja a semmit.

Ez a semmi persze nem Sartre vagy Antonioni semmije, hanem a félresikerült amerikai filmek unalma, a tenger, a színészek, a díszletek üres szépsége. Jolie-nál egyébként is minden csak díszlet és póz, még annak sincs funkciója, hogy a hetvenes évekbe helyezték a sztorit. Maximum annyi, hogy utaljanak a korra, amikor a francia újhullám elérte Amerika partjait, és Hollywood környékén még jó „európai” művészfilmeket tudtak csinálni, olyanokat, mint az Öt könnyű darab (Five Easy Pieces), a Nashville, vagy a Wanda.

Angelina Jolie Pitt: By The Sea / A tengernél (2)

Pittéknek azért van egy jó fél órája. Felbukkan ugyanis a szomszédban egy nászutas házaspár, Vanessa (Angelina Jolie) pedig felfedezi, hogy a falon lévő lyukon keresztül lesheti őket. Míg Jolie a film többi részében kifestett körmökkel kapirgálja a felszínt, itt végre fel is foszlik valami, mikor azt pedzegeti, hogyan lehet a voyeurizmus terapeutikus hatású, és hogyan vonatkoztatják az emberek a saját életükre azt, amit a másokéból látnak. Jolie, aki egyébként a vásznon másfél órán keresztül a fájdalom patetikus pózaiban szenveleg, némi humort talál abban, ahogy a pár elkezdi froclizni a naiv és ifjú házasokat, és kontraszt feszül a fiatalok idealizmusa és az idősebbek cinizmusa közé.

Polanski ebből fergeteges pszichoszexuális komédiát forgatott volna, Jolie-nál azonban menetrendszerűen savanyodik be a szőlő. Talán arra gondolt, a humor mégsem művészet, ő pedig bevallottan azért rendezte meg ezt a filmet, hogy újra (?) művésznek érezze magát. Ha csak ennyi volt a cél, sikerült, hiszen most nem az Oscar-érdemes rendező, hanem a saját forgatókönyvét jegyző auteur szerepében tetszeleghet. Ha viszont tényleg művészetet akart létrehozni, akkor bizony kudarcos lett a próbálkozás. Rendezőként folyton vizuális közhelyekhez nyúl, a férfi és nő közti távolságot újra és újra tükröződésekkel érzékelteti, íróként pedig ügyetlenül rajzolja meg karaktereit, megelégszik az első kínálkozó közhellyel, az alkoholista íróval, a némán szenvedő feleséggel, a naiv-cserfes szőkével. Csak a dialógusokkal sikerül hatást csiholnia, mert azok a legelső mondattól kezdve („Halszagot érzek!”) röhejesen kimódoltak, életidegenek.

Angelina Jolie Pitt: By The Sea / A tengernél (3)

Egy szempontból érdekes A tengernél, ha Angelina Jolie mint sztár önkitárulkozásaként nézzük. A színésznő állítólag édesanyja halálát akarta feldolgozni a filmmel, de azzal, hogy végül magára osztotta a főszerepet, inkább a maszektómiát vállaló, nőiességét visszanyerő sztár drámáját játssza el. A tengernél központi konfliktusa is ezen a szálon mozog. Vanessa bizonyára úgy érzi, elárulta a teste, tartózkodik a szexuális érintéstől, flörtöl a szomszéddal, és ha öntudatlanul is, de azt szeretné, hogy a férje és a környezete is újra teljes értékű nőnek lássa. Jolie pedig többet meztelenkedik ebben a filmjében, mint a korábbiakban összesen, ami egyrészről nem kis teljesítmény, másrészt a filmben viccesen perverznek titulált kukkolásnál sokkal furább hatást kelt, harmadrészt pedig újfent egy közhely, hiszen a neurotikus nő sérülékenységét ábrázolja egyszer, kétszer, háromszor, négyszer ily módon.

Angelina Jolie Pitt: By The Sea / A tengernél (4)

Hiába tehát a személyes áthallás és a bátortalan tanulság arról, hogy fájdalomból mekkora fájdalmat hajlamosak egymásnak okozni az emberek, A tengernél unalmas és több ponton önparódiába hajló film marad. Egyetlen pozitív hozadéka az lehetne, ha Jolie, miután kiművészkedte magát, visszatérne végre a főállású színészethez. Hiszen ahhoz tényleg van tehetsége, még ha ezt ebben a filmben jól is titkolja.

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.

Kapcsolódó film

A tengernél (By the Sea)

A tengernél (By the Sea)

Amerikai filmdráma, romantikus, 2015. Rendező: Angelina Jolie. Szereplők: Brad Pitt, Angelina Jolie, Mélanie Laurent, Melvil Poupaud, Niels Arestrup, Richard Bohringer.

Előzetes a Filmtetten

  • A Filmtett szerint
    4/10
  • A látogatók szerint
    5 · 4 értékelés
  • Szerinted?

Címkék

, , , , , , , , , , cikk, filmkritika, magyarul, film