Búzás Anna

/ / /

· írta

Túlságosan zajos magány

Charlie Kaufman, Duke Johnson: Anomalisa

Kritika

Felfoghatatlan, hogy Kaufmannak hogyan sikerült egy bábanimációba rejteni a világ leghumánusabb történetét.

Az Oscar-díjas amerikai rendező-forgatókönyvíró 2012-ben indította el a Kickstarteren az Anomalisa projektjét, melyet közösségi finanszírozással tervezett megvalósítani, mert a hollywoodi stúdióktól függetlenül akart dolgozni. A kiírt minimum összeg egy hét alatt összegyűlt, innentől kezdve biztos volt, hogy elkészülhet az animáció. A film főszereplőjéről eleinte csak annyit lehetett tudni, hogy megbénítja az élet „földisége". És így is történik: Michael elutazik Cincinnati városába, kikerül a hétköznapok rutinjából és bár néhány órára úgy tűnik, hogy kiszabadulhat saját és a világ ketrecéből, végül szembesülnie kell ennek lehetetlenségével.

Charlie Kaufman, Duke Johnson: Anomalisa

A történet legfontosabb helyszíne a Fregoli Hotel, itt száll meg Michael és itt találkozik a címadó Lisával is. A hotel neve egy ismert pszichés betegségre utal, a Fregoli-szindrómára, amely során a beteg azt hiszi, hogy rokonait, ismerőseit egyetlen, folyamatosan átváltozó személy helyettesíti. Áttételesen ez hang formájában jelenik meg az animációban, ugyanis Lisát kivéve mindenkinek ugyanaz a férfihangja van: Michael feleségének és gyerekének, Lisa barátnőjének, a hotel dolgozóinak stb. A főszereplő és az összes többi szereplő hangját Tom Noonan „alakítja”, Lisáét pedig Jennifer Jason Leigh. Noonan minden egyes bábfigurát egyedivé tesz a hangjával, ugyanakkor érzékelteti, hogy ezek valahogyan egyformák, Jennifer Jason Leigh pedig finoman, lágyan, szégyenlősen beszél, jól esik hallgatni.

Charlie Kaufman, Duke Johnson: Anomalisa (2)

Az Anomalisát nehéz egyszerűen meghatározni: egyszerre szívszorongató egzisztenciális komédia, ugyanakkor bábanimációs kamaradráma és édes-keserű románc is. Michael átlagos családapa, egy vevőszolgálat kitűnő munkatársa, aki már könyvet is írt a szakma rejtelmeiről. Elutazik Cincinnatiba, hogy előadást tartson egy konferencián, a hotelben azonban valami kizökkenti: találkozik Lisával, akinek gyönyörű női hangja van. Ami ezután következik, az megfoghatatlan: Lisa és Michael között elkezd szövődni egy nagyon érzékeny kapcsolat, aminek az eredménye egy olyan esetlen és valódi szeretkezés, amilyent talán még élőszereplős filmben sem láthattunk soha.

Charlie Kaufman, Duke Johnson: Anomalisa (3)

Technikailag kifogástalan a stop motion bábanimáció, ami nem is meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy a stáb majdnem három éven keresztül napi 2 másodpercet vett fel. A bábok valószerűek, de mégsem tűnnek teljesen valódinak: az arcuk és a bőrük finoman szemcsésre van csiszolva, a ruháik átlagosak, a szemük magasságában az acukat vékony csík osztja ketté vízszintesen, ami folyamatosan mozog, ha ők is mozognak. Ezt a csíkot akár el is tüntethették volna digitális utómunkában, ugyanis a csík a szájmozgás és mimika következtében válik láthatóvá, a különböző szájtartásokhoz és arckifejezésekhez állandóan cserélték a bábok alsó és felső arcrészét. Ám ha eltüntetik, akkor nincs ez a furcsa érzésünk, hogy olyan, mintha mindenki maszkot viselne, miközben a történet teljesen életszagú.

Charlie Kaufman, Duke Johnson: Anomalisa (4)

Mélyen emberi történet az Anomalisa, amelyben a fájdalom, a szomorúság, a magány, a boldogság, az esetlenség és értelmetlenség érzéseit egyszerre tapasztalhatjuk meg, és mégsem érezzük túlzásnak, hanem sokkal inkább valószerűnek.

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.

Kapcsolódó film

Anomalisa

Anomalisa

Amerikai animációs film, vígjáték, filmdráma, filmszatíra, 2015. Rendező: Duke Johnson, Charlie Kaufman. Szereplők: Jennifer Jason Leigh, David Thewlis, Tom Noonan, Joe Passarelli, Garret Elkins.

Előzetes a Filmtetten

  • A Filmtett szerint
    10/10
  • A látogatók szerint
    9 · 5 értékelés
  • Szerinted?

Címkék

, , , , , , , , , , cikk, filmkritika, magyarul, film