Publicisztika | Star Wars XVIII. epizód: Disz(ney)tópia Publicisztika | Star Wars XVIII. epizód: Disz(ney)tópia

Star Wars XVIII. epizód: Disz(ney)tópia

Azt hiszed, hogy a Disney nem fogja az utolsó cseppet is kisajtolni a Csillagok háborújából még évek múltán is? Azt hiszed, hogy nyílik még a sárga rózsa? Azt hiszed, hogy nem lesz az idén a Filmtetten szilveszteri kabaré? Hát, rosszul hiszed! BÚÉK, egy messzi-messzi galaxisban, és ebben, a mienkben is!

2038-at írunk, a Földön kapitalista mega-anti-utópia van, a világot hatalmas konglomerátumok uralják. Az egyetlen médiaipari multi, a Disney hihetetlen erőre tett szert: 2015 óta megvásárolták a Marvel képregénykiadót, a Universal horrorészlegét és a Weinstein-fivérek összes cégét, így aztán a világon végleg eluralkodott a kisiskolások szintjéhez igazított, Gagyi Gagyissima-díjas médiatartalom, mozgóképen, fehérneműn és irodai felszerelésen egyaránt. A Csillagok háborúja a legjobban menő frencsájzuk, épp a tizennyolcadik epizód premierjére készülnek, aminek címe: Egy merőben új erő ébredése reményének árnyai. A 94 éves George Lucas lélegeztetőgépre szerelve vallotta be: könnyekkel küszködve várja az új részt. Mi megszereztük a film treatmentjét, s alább kivonatolva közöljük a legfontosabb fordulatokat. Figyelem: masszív spoilerveszély!

A cselekmény 125 évvel az 1977-es, első Star Wars után játszódik. A Köztársaság már megint romjaiban hever, a fenyegetés ezúttal nem a Birodalom, s nem is az Első, vagy a második Rend részéről érkezik, hanem egy vadonatúj félkatonai szemi-kapitalista diktatúra képében: a Sötétsisakosok Galaktikus Konföderációja vezetője egy homályba burkolózó, ki-tudja-honnan-felbukkant, fekete lebernyeges, magát Császárnak hívató fehér és forradásos arcú öregember, aki furamódon erősen jól ismeri az Erőt, kívülről-belülről. Az utolsó utáni utáni Jedi-lovag, Milos Skywalker (Luke Skywalker törvénytelen unokája) remeteéletet él a Pantomin nevű fekete-fehér bolygón, de a Harmadik Ellenforradalmi Ellenálók Csatársora (akik a Konföderáció esküdt ellenségei, a Köztársaságot megmenteni óhajtó lazán szervezett becses briganti-banda) tudják: csak ő mentheti meg a világot a Császártól és sötét terjeszkedésétől.

Így aztán elküldenek egy kis, anakronisztikusan édi, formatervezési szempontból teljesen logikátlan robotkát (LCD-5), hogy az vegye fel a kapcsolatot a videóhívásokra, sms-ekre, postagalambokra és csillagmorzéra nem válaszoló, ősöreg Skywalker bácsival. A robotot szállító pilótalánnyal, Micuka Kendóval találkozva a kivénhedt, utolsó utáni utáni Jedi-lovag szeme könnybe lábad: érzi a lányban az Erőt! A lány árva, legalábbis nem ismeri szüleit, de haját fonott péksüteményhez hasonló formában hordja. Milos eleinte nem áll kötélnek, de aztán a lány furamódon ismerős hangjától megilletődve elvállalja, hogy kiképez egy új adag Jedi-lovagot. Ellátogatnának az Ellenállók Csatársorának bázisára, de mire odaérnek, kiderül: szétlőtték azt! Most már nyilvánvaló: a Konföderáció épp egy új Halálcsillagot épít, amely ezúttal nem csillag, nem bolygó, hanem egyenesen galaxis méretű, és egy gombnyomással képes más galaxisokat teljesen elpusztítani! A Halálgalaxis parancsnoki hídján egy tébolyultan tétova, torz torzójú, géphangon szuszogó férfi szemléli a frissen végrehajtott rombolást: Csokán Maul a neve.

Az elkeseredett Milos és Micuka, valamint a robot a szomszédos galaxisba hajtanak, hogy újraszervezzék az Ellenállást és szavazócédulákat nyomtassanak a Köztársaság szenátusába való választáshoz. Fiatal, tehetséges gyerekekkel szervezik újra a hadsereget, de ezalatt Csokán Maul, aki természetesen Milos unokafivére, rájön, hogy Micuka Kendóban azért buzog annyira túl az Erő, mert unokatestvérek! Ami nem is lenne baj, csakhogy van egy törvénytelen, hermafrodita gyerekük (aki emígy természetesen Darth Vader ük-unokaöccs-húga), akiben annyira túlbuzog az erő, hogy három fénykardot képes egyszerre mozgatni. Sajnos, Baba, a hutt, egy galaxisokon átívelő, óriásféregre emlékeztető gengszter nagyon szeret hermafroditákat gyűjteni, így elrabolja a gyereket, aki Bibó Aladár Gyöngyike névre hallgat. Már ha hallgat. A gyereket a sötét, valamint a fehérítőzött oldal is szeretné visszakaparintani, így aztán megmentése közben csap össze Milos, Micuka és Csokán.

Csokán másodperceken belül kinyírja az öreg, utolsó utáni utáni Jedi-lovagot, így csak egy Jedi-lovag marad: az utolsó utáni utáni utáni, Micuka. Kettejük vérre menő párbaját szakítják meg ennivalóan cuki, maciszerű lények, akik egy pre-pre-prequel-történetmesélő aktusban, tábortűz mellett elmesélik, hogyan született és lett Jedi-lovag ősükből, az akkor még szőrtelen Yoda mesterből. A megidézett Yoda erejétől megittasulva Micuka leszúrja Csokánt, aki maszkját levéve megbán mindent, főleg az incesztust, mint olyant. Nem marad más hátra hát, csak legyőzni a Csokán elméjét kifacsaró, ravaszdi és gonosz Császárt. De azt majd a tizenkilencedik Star Wars-epizódban, aminek címe A jedi támadásának fia visszatér bosszú lesz, és az író-rendező Uli Boll (Uwe Boll unokája) már írja a forgatókönyvet.

[Cikkünket kedvenc, internetről összevissza klikkelt sztarvorz-paródiáinkból lopott képekkel illusztráltuk. Ha valaki kérdez valamit, akkor semmiről sem tudunk, vírusos volt a leptop, amin készült, meg különben is, melyik bolygó ez??]

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat