/ / /

· írta

A pornómozitól a tarajfrizuráig

Csapón kívül 4.: Martin Scorsese: Taxisofőr

Trivia

Idén negyven éves Martin Scorsese kultuszfilmje, a sokat vitatott, nagyhatású Taxisofőr. A Robert de Niro főszereplésével készült alkotás, bár Oscarral nem jutalmazták, a filmtörténet egyik klasszikusává érett, valószínűleg nem is kell bemutatni. Csak néhány érdekességet a kulisszák mögül.

 • A forgatókönyv alapjául egy merénylet szolgált, melyet a demokrata elnökjelölt George Wallace ellen követtek el, de a történet, illetve a mondandó jócskán túlmutat ezen, Travis (de Niro), a vietnámi háborús veterán örület és épelméjűség közt ingadozik, hősnek és gyilkosnak egyaránt tekinthető, a 70-es évek amerikai kiábrándultságát felfokozottan közvetíti.
 • Nem csak a film cselekménye alapszik egy valós merényleten, hanem a film maga is megdöbbentő tetteket váltott ki. A film bemutatása után öt évvel, 1981-ben egy John Hinckley nevű merénylő próbálta megölni Ronald Reagan amerikai elnököt, elmondása szerint azért, hogy imponáljon a filmben egy „megmentésre szoruló” prostituáltat alakító Jodie Fosternek. Hinckley még Travis tarajos frizuráját is leutánozta a filmből.
Csapón kívül 4.: Martin Scorsese: Taxisofőr
 • A történet Paul Schrader forgatókönyvíró életrajzi ihletésű alkotása, saját kiábrándultságából merítkezett.
 • A filmet eredetileg Los Angelben akarták forgatni, de végül New York jobb helynek bizonyult a taxisok éjszakai világának bemutatásához.
 • De Niro alaposan felkészült a szerepre, egy hónapon keresztül napi 15 órában dolgozott taxisofőrként, valamint a lelki és mentális betegségeket is részletesen tanulmányozta.
Csapón kívül 4.: Martin Scorsese: Taxisofőr (2)
 • A filmben a tizenkét éves prostituáltat játszó Jodie Foster valójában is csak tizenkét éves volt, ami nem tette lehetővé, hogy a szexualitás szempontjából túl explicit jelenetekben szerepeltessék. Testdublőre a tizenkilenc éves nővére, Connie volt.
 • Míg Travis szerepére Scorsese eredetileg Dustin Hoffmant kérte fel, aki visszautasította az ajánlatot, addig Iris szerepére meghallgatták többek között Kim Basingert, Geena Davist, Michelle Pfeiffert Brooke Shieldset és Debra Wingert is.

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.

Kapcsolódó film

A taxisofőr (Taxi Driver)

A taxisofőr (Taxi Driver)

Amerikai filmdráma, thriller, 1976. Rendező: Martin Scorsese. Szereplők: Robert De Niro, Jodie Foster, Albert Brooks, Harvey Keitel, Leonard Harris, Peter Boyle, Cybill Shepherd, Diahnne Abbott, Martin Scorsese.

Előzetes a Filmtetten

 • A Filmtett szerint
  10/10
 • A látogatók szerint
  10 · 38 értékelés
 • Szerinted?

Címkék

, , , , , , , , , , cikk