Oláh-Badi Levente

/ / /

· írta

Nyíl-vánvaló

Kaszás Géza: A lovasíjász

Kritika

Ha elszántad magad, akkor „élj úgy, ha lepörög előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni”, de aztán ne csodálkozz. A lovasíjász például pont egy ilyen élet le- és felpörgetése. Már csak az a nagy kérdés, hogy érdemes-e végignézni.

Tegnapelőtt, március 15-én Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetést kapott Kassai Lajos, A lovasíjász című film főszereplője. Nem véletlenül, hiszen roppant érdekes karakterről van szó. Többek között a magyar lovasíjászat-sport megteremtője, aki eddig állítólag minden lovasíjászversenyt megnyert, öt Guinness-világrekordot állított fel és az biztos, hogy nem unatkozik. Nem egyszer őt hívják (nemzetközi) filmek forgatására is, ha mondjuk egy történelmi jelenetnél látványos harci jelenetet akarnak produkálni, és tanácsadóra, a színészeket betanító profira van szükség. A forgatásokra gyakran belibegő ilyen kaliberű arcra minimum, hogy előbb-utóbb lecsap egy Kaszás Géza típusú üzletrendező-hobbi-filmszakács. A recept ugye tökéletes: ebben az ingerszegény, elapátlanadott, hősietlen pannon társadalomban a hús-vér Kassai személye a magyar nemzeti hip-hop, hiszen nem csak látványos, amit (igencsak) jól csinál, nemcsak komoly küldetéstudata van és egy morális fellegvár, de tuti megmondóember is. Egy kihagyhatatlan ajánlat minden filmbányásznak.

Kaszás Géza: A lovasíjász

Kaszás Géza pedig, aki színészből producerré, majd Kassai Lajos miatt rendezővé avanzsált, három évig forgatta első filmjét, A lovasíjászt. A dokumentumfilm fényképezése kiváló, a nyersanyag érzésem szerint részletes, igényes, a főkarakter zseniális és ezért kár, hogy bedarálódik olcsó pástétomnak, Pannon Széria Marvel-filmnek. Nem átallja ezután helyi termékként népszerűsíteni, magyar dokumentumfilmként tálalni az alkotóbrigád – a piacon amúgy elég jól teljesítő film sorsát nem bízták a véletlenre, egy komoly üzleti stratégia eredménye, és semmi több.

Kaszás Géza: A lovasíjász (2)

Ami elég rossz mutató a filmmel kapcsolatban, hogy ez az algoritmus elburjánozhat, mint a rák a szervezetben, hiszen a parasztvakítás mindig a könnyebb út. A filmben ugyanis a központi alak csak ürügy, sikerei pedig csak eladhatósági szempontból relevánsak. A film hosszában-széltében alá van zenélve Karib-tenger kalózai-típusú filmzenével, hogy egy percig se maradjunk némán, szemtől szemben Kassaival. A snittek hol begyorsulnak, hol inzulinért ordító lassítások váltják ráérősen a ritmust. A dokumentum ebben az esetben kamu, ez a film teljes egészében valós személlyel forgatott valóságalapú játékfilm. Csak azért hangsúlyozom egyébként ezt, mert a wikipédiás információkon kívül Kassairól, gondolkodásáról semmi értékeset nem tudni meg – annak ellenére, hogy a filmet végignarrálja.

Kaszás Géza: A lovasíjász (3)

Az igazság az: nagy lehetőség kínálkozott arra, hogy végre megvalósuljon egy igazi „szépmagyarleventés” egész estés mozi, az anyagot pedig ezerféleképpen fel lehetett volna dolgozni. Így, hamisan viszont ez a film hősfilmnek dokumentum, dokumentumfilmnek magyar gagyi: semmit nem állít, csak szegényesen elad, a mindenkori nézőjétől megpróbál minél több szimpátiát kikunyerálni, majd csak a torkán akad. Egy dologra azért mégis jó volt A lovasíjász, tényleg kíváncsi lettem Kassai Lajosra, és még a film ellenére is tudom csodálni a pasast, az ő alakja remélhetőleg azért célba talál. S ha már úgyis mindenhez ért, kár volt nem hagyni, hogy a saját filmjét ő csinálja meg, talán méltóságteljesebben lepörgethetett volna a szemünk előtt.

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.

Kapcsolódó film

A lovasíjász

A lovasíjász

Magyar dokumentumfilm, 2016. Rendező: Kaszás Géza. Szereplők: Kassai Lajos.

  • A Filmtett szerint
    5/10
  • A látogatók szerint
    9 · 13 értékelés
  • Szerinted?

Címkék

, , , , , , , , , , , cikk, filmkritika, magyarul, film