Jakab-Benke Nándor

/ / /

· írta

A vízbül veszi ki a zokszigént

Dan Trachtenberg: 10 Cloverfield Lane / Cloverfield Lane 10.

Kritika

A Cloverfield Lane 10.-nek alig van köze az előzményfilmhez, ennek ellenére jó. Vagy épp ezért.

A filmben az a nagyszerű, hogy a legtöbb nézői fogyasztói elvárást kielégítetlenül hagyja. Ott vannak először is a 2008-as, nagyon is decens Cloverfield című film rajongói, akik valószínűleg azt várták, hogy ez a folytatásként beharangozott film ugyanazt a blairwitch-esztétikát fogja ugyanolyan jól végrehajtott CGI-vel keresztezni, ugyanabban a godzillisztikus, de azért egy lehelletnyit mégis eredeti inváziós felállásban. Nos, hálistennek nem, ennek a filmnek vajmi kevés köze van az eredeti Cloverfieldhez, olyannyira, hogy a főszereplők maguk is a trailerből értesültek az immár véglegesített című film tematikai rokonságáról. Legfeljebb spinoff, ráadásul egy igazi mikrobüdzsé-alkotás, legalábbis a 100 perces játékidő első 90 perce: egy háromszereplős kamaradráma, és inkább klausztrofób thriller, mint sci-fi-horror.

Dan Trachtenberg: 10 Cloverfield Lane / Cloverfield Lane 10.

Aztán ott vannak a Bradley Cooper-fanok (vannak ilyenek még egyáltalán?), akik biztosan felkapták a fejüket kedvencük nevére a stáblitán. Nos, Coopernek talán 2 mondata ha van, az is offból, telefonban. Szóval miatta nem érdemes beülni a filmre, annál inkább viszont Mary Elizabeth Winstead és John Goodman miatt. Utóbbi nagyszerűen csempész humort félelmetes viselkedésébe (és fordítva), előbbi pedig nagyon jól beválik protagonistaként: Michelle épp elhagyni készül a pasiját, amikor autóbalesetet szenved, és egy ismeretlen helyen ébred fel, be- és megkötözve. Mikor már azt hinnénk, hogy a Fűrész egy random epizódja következne, kiderül, hogy gyógyítója/fogvatartója nem más, mint John Goodman, és valójában egy földalatti bunkerben vannak, mert odafönn kitört az a valami, amiről a főhősnő ugyebár semmit sem tud, de a kedves néző – mivel tudatában van, hogy elvileg ez a Cloverfield valamilyenféle folytatása kell legyen – elég jól informált. Egyébként nem kell ismerni a 2008-as filmet eme alkotás élvezetéhez, a többlet, amit a szörnyes-inváziós háttértudással kapunk, az mindössze átszínezi a szüszpansz jellegét némileg, nem tesz hozzá sokat az alkotás élvezhetőségéhez. Ott van még a bunkerben Goodman farmjának gondnoka is (John Gallagher Jr.), így létrejön valamiféle dinamika a három karakter között, és lehetőséget ad az íróknak pár egyszerű, de működő csavarra.

Dan Trachtenberg: 10 Cloverfield Lane / Cloverfield Lane 10. (2)

A jó a filmben az, hogy képes fenntartani a feszültséget a mindössze egy helyszín és három szereplő segítségével, és az elemelt, sci-fi-katasztrófafilmes szüzsé ellenére is releváns dolgokat tud mondani. Ott van például a földalatti bunker és a készültségi állapot. Tizenvalahány éve még röhögtünk a kocsordi Fogarasi Árpádon, amint büszkén mutogatta a félkész Ojjektumot, s íme, most, az ismét fokozódó nemzetközi helyzet kellős közepén egy amerikai filmből kell megtudjuk a bunkerépítés mikéntjét-hogyanját: milyen levegőszűrő rendszer van benne, hogyan kell a vízzel takarékoskodni, és hogy érdemes-e perklórsavat tartani a nappaliban (igen, érdemes). A viccet félretéve: John Goodman félelmetesen jó, muszáj mégegyszer leírnom, mert teljesen hitelesíti a hibbant (vagy mégsem?) figurát, aki évek óta készül a harmadik világháborúra, és most, mint egy kisgyerek, végre ki tudja használni főművét. A forgatókönyv intelligensen építkezik, nem lő le minden poént egyből, és mer ellentmondani betokosodott műfaji „szabályoknak” is, ha kell.

Dan Trachtenberg: 10 Cloverfield Lane / Cloverfield Lane 10. (3)

Persze nem véletlenül próbálják eladni az azóta főmuftivá avanzsálódott kókler J. J. Abrams nevével a filmet, a végén az űrszörnyek és a bombasztikus hanghatások rajongói is megkapják a magukét, már csak azért is, hogy ne tűnjön teljesen pofátlanságnak az eredeti Cloverfield renoméját píárként használni, de hálistennek kevés van belőle, és az is a jóízlés határán belül, elég keveset mutat meg, a „hagyjuk a nézőt a sötétben” attitűd még itt is működik. Winstead ezekben a sci-fi-akciójelenetekben is nagyszerű, sőt itt a legjobb. És hát persze meg van ágyazva az esetleges folytatásoknak is rendesen. Ami végülis nem akkora baj, ha tudják tartani ezt a szintet: visszafogottságban, feszültségépítésben, ízlésességben.

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.

Kapcsolódó film

Cloverfield Lane 10. (10 Cloverfield Lane)

Cloverfield Lane 10. (10 Cloverfield Lane)

Amerikai filmdráma, horror, 2016. Rendező: Dan Trachtenberg. Szereplők: John Goodman, Mary Elizabeth Winstead, John Gallagher Jr., Bradley Cooper.

Előzetes a Filmtetten

  • A Filmtett szerint
    7/10
  • A látogatók szerint
    8 · 4 értékelés
  • Szerinted?

Címkék

, , , , , , , , , , , , , cikk, filmkritika, magyarul, film