/ / /

· írta

A véletlen képei

Joel Schumacher: Phone Booth / A fülke

Kritika

Szeretném azt írni A fülkéről, hogy zavarba ejtő alkotás, hogy a székhez szögezi az álomgyár tucattermékeihez szokott nézőt, ám valamiért nehezen áll össze ez a mondat. Valami mindig lelöki a jó szándékú kezet a klaviatúráról. Egyrészt, bár az alkotók mindent elkövetnek, hogy egy igazi, minimalista ízekkel fűszerezett kamaradrámát hozzanak össze a főként elnagyoltsággal és szélesvásznú történésekkel dolgozó iparágban, a produkció mégis amolyan keverék a „tisztavérűek” között: nagy ambícióval forgatott minimál-mainstream a maga szépérzékével és logikájával. Bár ez önmagában talán még nem volna baj.

Hiszen A fülke épp olyan merész, mint amennyire kiszámított: az aktuális témát – minden sarkon leselkedik ránk az agresszió – semmi sem tehette „torokszorítóan” izgalmasabbá, mint a nemrégiben Amerikában garázdálkodó orvlövészek esete. A fülke orvlövésze azonban nem szívtelen és vagdalkozó őrült: egyszerre hordja a Hetedik igazságosztó és megváltó angyalának, valamint az Összeomlás hétköznapi igazságtalanságaitól bekattanó szürke kisemberének a jelmezét. Igazából ő, és nem a telefonfülkébe beszorult öntelt áldozat a főszereplő, kár, hogy jelenléte a film végén nem olyan hangsúlyos, mint Kevin Spacey felbukkanása és kinyilatkoztatása a Seven végkifejletében. Persze, nem is lehetne, hiszen Schumacher mozija bevallottan vissza kíván venni a teatralitásból, s inkább a hitelességre, a „velünk is bármikor megtörténhet” csalóka félelmére épít. Ezért az első pillantásra szimpatikus egyszerű fogalmazás, már-már aszketikus történetvezetés. Csakhogy mindebbe nem illik bele az osztott képmezők, az idegesítően kiszámított kameraváltások, a mindent megmutatni igyekvés kényszere.

Joel Schumacher: Phone Booth / A fülke

Mintha a híradó stábja készülne bemutatni a headline-ban szereplő tragédiát. Egyetlen kockáról, egyetlen párbeszédfoszlányról sem maradhatunk le. A motivációnak és a jellemfejlődésnek is gördülékenynek, egészen fogyaszthatónak kell lennie. Az elhallgatás, a lebegtetés, a meg nem válaszolt kérdések ugyanis csak oda vezethetnek, hogy a nézők kielégületlenül tápászkodnak majd fel a képernyő elől. Ám épp ezek veszik el a történet erejét: a rutinosabbja már jóval a végkifejlet előtt sejteni kezdi, hogy a pizzás férfi lesz a hunyó, de mégse, mert van annál is rosszabb, mint például a büntetlenül mászkáló gyilkos, akikre pénzéhesebb stúdiók egész horrorfilm-sorozatokat barkácsolnak.

Joel Schumacher: Phone Booth / A fülke (2)

Ám Schumacher új dolgozata mégsem ennyire rossz film. Colin Farrell ugyanis meglepően ügyesen szorong helyettünk is abban a bizonyos fülkében – csak érdekességképpen: Camus is egy telefonfülke segítségével vezeti be az abszurd fogalmát híres esszéjében –, amely nyilvánvalóan azonos életünk iszonyú bezártságával és tehetetlenségével. Ez az a hely, ahol pillanatok alatt rádöbbenhetünk: illúziókkal és önbecsapásokkal vagyunk körülvéve, s az egyetlen megoldás csak az lehet, ha lemondunk a reményről. Schumacher idáig nem mehet el. Stunak meg kell menekülnie, mert belátta hibáit. Fel kell lélegeznünk tehát, az álomgyári törvények szerint.

Joel Schumacher: Phone Booth / A fülke (3)

Egy nagy játszma gyalogjai vagyunk, sugallja az alkotás, csak a nagymester már rég nem hús-vér alak, hanem maga a véletlen. Talán nagy V-vel. Vagy egészen kicsivel. Vannak pillanatok, amikor ezt elhisszük a produkciónak. Vannak pillanatok, amikor nem szeretnénk abban a fülkében izzadni, kiszolgáltatottan saját piti hazugságainknak. Aztán történik valami, kamerát vált a rendező, a kellő szögből érkezik a fény az ügyet megoldó zsaru arcára, s akkor világossá válik: mindez csak film. A véletlen már rég egérutat nyert. És nincs, aki üldözné.

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.

Kapcsolódó film

A fülke (Phone Booth)

A fülke (Phone Booth)

Amerikai thriller, 2002. Rendező: Joel Schumacher. Szereplők: Colin Farrell, Forest Whitaker, Kiefer Sutherland, Radha Mitchell, Katie Holmes, Paula Jai Parker, Arian Waring Ash, Tia Texada, John Enos III, Richard T. Jones, Keith Nobbs, Dell Yount, James MacDonald, Josh Pais, Svetlana Efremova, Maile Flanagan, Tom Reynolds.

Előzetes a Filmtetten

  • A Filmtett szerint
    7/10
  • A látogatók szerint
    9 · 5 értékelés
  • Szerinted?

Címkék

, , , , , , , , cikk, filmkritika, magyarul, film