Székely Bíborka

/ / /

· írta

Hogyan tedd tönkre a bolygódat

Fisher Stevens: Before the Flood / Az özönvíz előtt

Kritika

A 2016-os Oscar-díjkiosztó legnagyobb meglepetése volt, hogy Leonardo DiCaprio a húsz éves kora óra folyamatosan szerzett jelöléseit végre díjra váltotta, de még nagyobb feltűnést keltett, hogy köszönőbeszédében a szokásos semmitmondó névfelsorolások helyett ország-világ előtt felhívta a figyelmet a klímaváltozásra. Ezt a merész környezeti aktivista lépést követte ugyanaz év végén megjelenő dokumentumfilmje, amely a National Geographickal közösen debütált világszerte október 30-án, egyszerre a tévécsatorna összes nemzeti adóján és YouTube-csatornáján, amelyen hónapokig ingyenesen nézhető maradt.

A film a narrátor Leonardo DiCaprio egyik legrégebbi gyerekkori emlékével kezdődik, a bölcsője fölött lógó Gyönyörök kertje Hieronymus Bosch-reprodukció bemutatásával, amely szerinte mai világunk állapotát ábrázolja, majd vetíti előre a poklot illusztráló részben: ilyenné vállhat édeni földünk, ha nem teszünk az ellen, hogy lelassítsuk az általunk okozott éghajlatváltozás mértékét. Ez a meglepő, személyes kezdés teszi egyedivé a dokumentumfilmet, s kíséri végig azt, előrejelezve hogy ez nem egy száraz, mesélős, magyarázó szakmai mű lesz, hanem DiCaprio szubjektív utazása az Északi sarktól Indián át a Vatikánig, felmutatva a globális felmelegedés már érezhető hatását, s megoldási kísérleteket keresve ennek a csökkentésére.

Fisher Stevens: Before the Flood / Az özönvíz előtt

A roadtripszerű narratíva két könnyen elkülöníthető részből áll: „házigazdánkkal” együtt elsőként olyan földrajzi helyeket látogatunk meg, amelyek – legyenek bármilyen különbözőek is minden más téren – már intő példaként nagyban érzik a fosszilis üzemanyagok égetése által kiváltott szélsőséges éghajlat hatását mindennapjaikban (elárasztott termések Indiában, belélegezhetetlen levegő Kínában, süllyedő szigetek a Csendes-óceánon stb.). S mikor a gyanútlan néző már a kétségbeesés szélén áll a gyönyörűen fényképezett, drámaian megrajzolt pusztítás láttán, jön a második rész, amelyben azokat a tudományos és technikai vívmányokat ismerjük meg, amellyel mindez megakadályozható lenne (a marhahús fogyasztásának csökkentése, Elon Musk tiszta energiát gyátró gigagyára, a Párizsi Konferencia ígéretei stb.). A meggyőzés ugyancsak két szinten működik: a National Geography-szerű felvételek mit sem érnének értő magyarázat nélkül. Ezen a téren – noha egy adott ponton belátást nyerünk DiCaprio hosszú időre visszamenő környezeti aktivista múltjára – magát az indoklást a profikra bízza: minden helyszínt egy helyi aktivista, szakember szemével látunk, ahol „idegenvezető” sztárunk visszahúzódik a riporter, a megfigyelő szerepébe.

Fisher Stevens: Before the Flood / Az özönvíz előtt (2)

S ha már a szerepeknél tartunk, érdemes elidőzni DiCaprio sokrétű kapcsolatánál a filmmel: nem csupán egy Attenborough-szerű narrátor, aki csak felolvassa a szövegkönyvet, hanem sokkal intimebb, sebezhetőbb módon tárulkozik fel előttünk, kezdve a média által kigúnyoló archív felvételekkel, s zárva a film utóéletében megvádolt kétszínűséggel. Ugyanakkor producerként nem csak a pénzét adja hozzá, hanem az arcát is: kibújik a színfalak mögül, s celeb voltának minden előnyével, erejével beáll a tények mögé, hogy ezzel hívja fel a figyelmet a klímaváltozásra. Egy olyan kultúrában, amelyben ez jobbára lényegtelen, de néhol akár tagadott információként van jelen.

Fisher Stevens: Before the Flood / Az özönvíz előtt (3)

Van viszont egy harmadik része a filmnek, ami pont Leonardo DiCaprio híresség voltához kapcsolódik elválaszthatatlanul, ő ugyanis nem elégszik meg azzal, hogy beveti minden befolyását, kiaknázza színészi imidzsét, hanem kihasználva kultúránk hírnév iránti hódolatát, szinte lever a lábunkról a hatalmas mennyiségű híresség igenlő felvételeivel, akikre bizonyára mindenki ráismer globális falunk lakói közül. Elvégre ha nekik nem hisszük el, akkor kinek. De sajnos ez az a rész, amely a legkevésbé sikerült: átlépi a dokumentumfilm tisztasága és a propagandafilm kétes értéke közti amúgy is vékonyka határt. A világvezetők (John Kerry, Barack Obama, Ferenc pápa stb.) nagyon fotogének ugyan, és jól hangzó kliséket képesek mondani összefogásról, változásról, de sajnos a tevékenységük – még ha önhibáikon kívül is – ebben ki is merül. A keserűen pesszimista szakemberek és indokolatlanul optimista politikusok egymást váltogató képei az egységes narratíva, de a művészi integritás kárára is mennek, s úgy érezzük, többet kaptunk volna, ha az olvadó jéghegyek, égő esőerdők és a leginkább érintett harmadik világbeli szegénység nyomorúságánál maradtunk volna e helyett a PR-tour de force helyett. De ne feledjük a kontextust: ez a film nem egy iskolai bemutatófilm a klímaváltozásról: nincs szükségünk még egy magyarázó, illusztráló filmre a témában. A tények egyértelműek, a konszenzus megvan: a klímaváltozás itt van. Ez a film DiCaprio sztárságát és más ismert személyiségek nimbuszát használja fel arra, hogy a klímaváltozást legitimizálja, s fontosságát hangsúlyozza, s ha ez visszásnak tetszik, akkor gondoljunk bele abba, milyen visszás helyzet kellett ahhoz, hogy mindezt kikövetelje.

Fisher Stevens: Before the Flood / Az özönvíz előtt (4)

Nem ez az első környezetvédelmi dokumentumfilm, amelyet Leonardo DiCaprio producerként és szereplőként is támogatott, de mindenképp ez a legmonumentálisabb. A bejárt helyszínek, a megszólaltatott több tucat szakértő, az elsöprő mennyiségű adat, a bejátszott archív felvételek, a kitárulkozó személyesség, valamint a felhasznált befolyás mértéke bárki eddig kételkedő számára kétségtelen bizonyítékot nyújt: a fosszilis üzemanyagok égetése során az atmoszférába jutó üvegházgázak jóvátehetetlenül módosították bolygónk éghajlatát, s ha ezt nem fékezzük meg, környezeti katasztrófával találjuk magunkat szemben a nagyon is közeli jövőben. Az özönvíz előtt viszont nemcsak, sőt főleg nem azt mutatja be, hogy egyénenként hogyan csökkenthetjük a szénlábnyomunkat, hanem politikai cselekvést sürget: nagyfokú változást csupán a hatóságok közbenjárásával lehet elérni, arra pedig csak akkor kerülhet sor, ha az állampolgárok – mi mindannyian – kiköveteljük ezt megválasztott vezetőinktől. Lehetőleg még az özönvíz előtt.

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.

Kapcsolódó film

Özönvíz előtt (Before the Flood)

Özönvíz előtt (Before the Flood)

Amerikai dokumentumfilm, 2016. Rendező: Fisher Stevens. Szereplők: Eddie Albert, Lindsey Allen, Jake Awa, Kelly Ayotte, Leonardo DiCaprio.

Előzetes a Filmtetten

  • A Filmtett szerint
    8/10
  • A látogatók szerint
    10 · 1 értékelés
  • Szerinted?

Címkék

, , , , , , , , , , , , cikk, filmkritika, magyarul, film