/ / /

· írták: , , ,

Ezt láttuk a 16. TIFF-en 3. Rasmus Heisterberg: I blodet / In the Blood; Damjan Kozole: Nočno življenje / Nightlife; Miguel Calderón: Zeus; Stephan Richter: Einer von uns Kritika

Dán orvostanhallgatók és az a fránya felnövés, egy szétmarcangolt, szlovén ügyvéd és egy dildó, anyucikicsifia és egy sólyom, a beteges, osztrák, fogyasztói társadalom és néhány unatkozó, külvárosi kamasz – ezt láttuk a TIFF harmadik napján.

Rasmus Heisterberg: I blodet / In the Blood, 2016, dán, 114 perc

[szupernóva] A nemzetközi színtéren is (el)ismert dán (műfaj)filmek társforgatókönyvírója, Rasmus Heisterberg (A tetovált lány, Fácángyilkosok, Egy veszedelmes viszony) rendezésre adta a fejét. És milyen jól tette! A természetesen saját forgatókönyvéből készült I blodet (szabadon fordítva: Vérben) nemzedéki közérzetfilmként (is) leírható: talán azok tudnak leginkább rákapcsolódni, akik megrekedtnek érzik magukat a felnőttélválás fordulópontja előtt – ha egyáltalán van ilyen, ugyebár… A film hőseinek szinte kötelező lenne már felelősséget vállalniuk, hiszen végzős orvostanhallgatók. Piálni, bulizni, bunyózni talán még praxis mellett is lehetne, de minimum nem kéne folyamatosan egészségügyi szeszt lopni a kórházból.

Ezt láttuk a 16. TIFF-en 3. – Rasmus Heisterberg: I blodet / In the Blood; Damjan Kozole: Nočno življenje / Nightlife; Miguel Calderón: Zeus; Stephan Richter: Einer von uns

Simont viseli meg leginkább ez a köztes állapot: nem csak szakmai dillemái, hanem szerelmi, érzelmi, szociális, sőt kialakuló egzisztenciális válsága is nyomasztja. Ugyanis történetének katalizátora az, hogy három jó barátja el akarja adni a lakást, amelyben négyen olyan jól megvoltak az évek alatt. De míg mindenkinek kidolgozott forgatókönyve van a jövőre nézve, Simonnak egyáltalán nincs: tovább tengődve, futó párkapcsolatokkal, fesztiválbulikkal és még több piával próbálja megúszni azt a fránya felnövést. Meglátszik Heisterberg filmjén az évtizedes forgatókönyvírói igényesség: bő másfél órában sikerül hitelesen, átélhetően magragadnia azokat a szorongásokat, amelyek időszakosan megbénítják napjaink huszon- és harmincéveseit. Ezek szerint máshol is „van valami furcsa és magyarázhatatlan” az ők állapotában. Most mindezt nyersebben, amolyan „dánosabban” láttuk. (ne)

Még vetítik: június 11., vasárnap, 20:30, Dacia mozi (În sânge)


Damjan Kozole: Nočno življenje / Nightlife / Éjszakai élet, 2016, szlovén-macedón-bosnyák, 93 perc

Damjan Kozole a mai szlovén film talán legismertebb rendezője, akinek a szervezők külön 3x3-as szekciót szenteltek a TIFF-en. Legutóbbi filmje, az Éjszakai élet – mint némiképp a cím is utal rá – egyetlen éjszaka története: egyetlen nagyon hosszú éjszakáé. A filmben bemutatott Ljubljana atmoszférája nem sokban különbözik a hazai mozi városábrázolásaitól, de nem csak ez a vonatkozás köti össze Kozole filmjét a román újhullámmal. Már-már szociografikusan realisztikus módon ábrázolt hétköznapi – avagy éjjeli – terekben követi a (mozgó) kamera Leát, az ügyvédfeleséget, akinek hírneves férjét egy éjjel félmeztelenül, szétmarcangolva, halálközeli állapotban találják meg egy fővárosi sugárúton. Az eset egyértelműen gyilkossági kísérletnek tűnik, a vizsgálat megállapítja, hogy Milan Potokart kutyákkal tépették szét, mégsem ez a legkülönösebb részlet az ügyben. Hanem az, hogy az ügyvéd alig pihegő teste mellett találnak... egy dildót.

Ezt láttuk a 16. TIFF-en 3. – Rasmus Heisterberg: I blodet / In the Blood; Damjan Kozole: Nočno življenje / Nightlife; Miguel Calderón: Zeus; Stephan Richter: Einer von uns (2)

Ez így egy sokat ígérő krimi vagy thriller felvezetése, nyomozással, leszámolással, leleplezéssel, bűnös üzelmekkel és sötét titkokkal – és a film szinte végig ezt a narratívát erősíti, lépésről lépésre húz bennünket egyre beljebb a csőbe, míg rá kell jönnünk, hogy itt nem a „ki a gyilkos?” vagy „mi az indíték?” klasszikus kérdéseire adott válasz a lényeg, hanem azok a hatásmechanizmusok, amelyeket az eset kivált a film szereplőiből, mindenek előtt az összezavarodott, szégyenét, fájdalmát és kételyeit kétségbeesett lépésekkel enyhíteni akaró asszonyból (mindenkit le akar fizetni a helyszínen talált kínos tárgy eltüntetése érdekében). Nehezen tudnám eldönteni, hogy megérte-e ez az egyébként mesterien kivitelezett műfajtörés az érthető – talán túlságosan is érthető – tanulságokért. (pazs)

Még vetítik: június 7., szerda, 22.00, Cinema City – Iulius Mall – 4-es terem (Viață de noapte)


Miguel Calderón: Zeus, 2016, mexikói, 86 perc

[verseny] Hiába Zeus a címe, egy másik görög mitológiai figura ugrik be rögvest a mexikói versenyfilmet nézve: Ödipusz. Joel egy 33 éves, intelligens, de – ahogy manapság mondnák – szociálisan némileg visszafejlődött csávó, neves sebész anyjával él együtt egyfajta kodependens „lakótársi” viszonyban. Egyetlen igazi barátja a Zeusz nevű vadászsólyom, akivel vadászgatni jár, és a ketrecbezárós anyai viszony egyfajta ferde mását éli meg vele. Egyik vadásztársa révén megismerkedik egy, a dolgokat nem túlteketóriázó lánnyal, akivel elindulni látszik valamiféle kapcsolat. Ha klisésnek tűnik az, amit most írok, az azért van, mert tényleg az: Joelnek nem adathat meg mindhárom viszony, választania kell közülük, illetve meg kell tanulnia az elengedés művészetét is.

Ezt láttuk a 16. TIFF-en 3. – Rasmus Heisterberg: I blodet / In the Blood; Damjan Kozole: Nočno življenje / Nightlife; Miguel Calderón: Zeus; Stephan Richter: Einer von uns (3)

A soványka történet nagyszerű vizuális érzékkel van elénk tárva: Miguel Calderón lehet, hogy elsőfilmes rendező, de érződik rajta, hogy Mexikó egyik legizgalmasabb kortárs képzőművésze. A sztori könyörtelensége nem emelkedik hanekei magasságokba, de a megvalósítás, a hangulat, a színészi játék (többek közt a rendező apjáé) néhol az osztrák mesteréhez hasonlóan szűkszavú, enigmatikus és markáns, még némi fekete humorra és gyönyörű (láz)álomjelenetekre is futja. Már csak a „szüzesség-elvesztős” jelenetért is érdemes megnézni, annak minden véres hozadékával együtt. Felszusszantam: van élet a versenyfilmes szekcióban. (jbn)

Még vetítik: június 6., kedd, 17:30, Victoria / Győzelem mozi


Stephan Richter: Einer von uns, 2015, osztrák, 86 perc

[fókusz Ausztria] 2009. augusztus 5-én, szerdán, a hajnali órákban egy 14 éves fiút mellbelőtt egy rendőr a helyi szupermarketben, az északkelet-ausztriai Krems an der Donau városában. Az áldozat belehalt a sérülésbe, s az eset hetekig izgatta az osztrák közvéleményt, mint a rendőri túlkapások mintaesete. Ebből a történetből Stephan Richter 2015-ben filmet írt és rendezett Einer von uns címmel, amely egy évvel később felkerült az Európai Filmdíjak esélyeseinek rövid listájára. Személyes bűnbakkeresés helyett Richter esztétikailag a társadalom beteges fogyasztói attitűdjében és a hagyományos értékektől kiürült emberi kapcsolatok általános jelenségében találja meg a tragédia okozóját, amelynek közvetlen áldozatai a mellőzött, életcélt vesztett, unalmukban véletlenszerű izgalmakat hajhászó külvárosi tinédzserek.

Ezt láttuk a 16. TIFF-en 3. – Rasmus Heisterberg: I blodet / In the Blood; Damjan Kozole: Nočno življenje / Nightlife; Miguel Calderón: Zeus; Stephan Richter: Einer von uns (4)

A szupermarket polcain sorakozó termékek tarka neoliberális rémálmában Winkler üzletvezető precízen kínos rendet tart, a kiskorúak börtönéből nemrég szabadult 16 esztendős Marko visszailleszkedni próbál a szupermarket parkolóját uraló gyerekhierarchiába, Julian a tüdejét, és vele együtt önbizalmát edzi tizennégy évesen. Victort, a helyi neppert dühíti, hogy nem tölthet időt apró gyermekével, Michaelt, az egykori tolvajt pedig éppen alkalmazza Winkler, de a régi reflexek nehezen kiirthatók. Amikor hárman, mindannyian zavartak és feszültek úgy gondolják, hogy jó buli lesz részegen és befüvezve ráijeszteni a szupermarket okoskodó üzletvezetőjére, és egyúttal lázadni a rend ellen, menthetetlenül a hasonlóan kiürült és velük szemben csípőből ellenérző rendőrökkel szembesülnek. A városka nevének átrendezett betűiből (Krems – Merx’s) nyert üzletnévvel s a körkörös, egymás farkába harapó frusztrációk dinamikájával Richter a kortárs élet teljes allegóriáját nyújtja, kicsiben. Vásárlói alaplétünk színes-szimmetrikus poklában a nemzedékek egymással szembeni forradalma zajlik. És mindenki veszít.(fsz)

Még vetítik: június 6., kedd, 22:00, Sapientia EMTE (Unul dintre noi)

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.

Kapcsolódó filmek

I blodet (In the Blood)

I blodet (In the Blood)

Dán filmdráma, 2016. Rendező: Rasmus Heisterberg.

Előzetes a Filmtetten

  • A Filmtett szerint
    7
  • Szerinted?

Éjszakai élet (Nightlife)

Éjszakai élet (Nightlife)

Szlovén–macedón–bosnyák filmdráma, 2016. Rendező: Damjan Kozole.

Előzetes a Filmtetten

  • Szerinted mennyire jó a film?

Einer von uns (One of Us)

Einer von uns (One of Us)

Osztrák filmdráma, 2015. Rendező: Stephan Richter.

  • A Filmtett szerint
    8
  • Szerinted?

Zeus

Zeus

Mexikói filmdráma, 2016. Rendező: Miguel Calderón.

  • Szerinted mennyire jó a film?

Kapcsolódó fesztivál

Címkék

, , , , , , , , , , , , , cikk, filmkritika, magyarul, film