A háború vonzásában

Csapón kívül 20.: Richard Attenborough: A híd túl messze van / A Bridge Too Far

Christopher Nolan háborús filmje, a Dunkirk még csak egy hete debütált a mozikban, de máris az év filmjeként emlegetik, egyszerre lebilincselő, érzelmes és átélhető háborúsfilmként, olyan alkotásként, amely kicsit újraírja a műfaj jellegzetességeit, s épp ezáltal válhat 2017-ben egyszerre kasszasikerré és a kritikusok kedvencévé. És az új sikerek eszünkbe juttatnak régieket is, hiszen a második világháború döntő eseményei sok rendezőt megihlettek. Az idén 40 éves A híd túl messze van című film épp a másik oldalt mutatja meg: a Dunkirkben az angol katonák próbálnak hazájukba visszajutva megmenekülni a német túlerő elől, míg Richard Attenborough klasszikusában a területeket visszafoglaló szövetségeseket látjuk, immár ők lévén fölényben.

Richard Attenborough: A híd túl messze van / A Bridge Too Far
  • Eredetileg Attenborough nem is akarta ezt a filmet megrendezni, mivel már 1977-ben, a végül 1982-ben elkészült, Gandhi című film volt az áhított célja. Ám a Gandhit nem akarták a filmstúdiók finanszírozni, így Attenborough Joseph E. Levine producerhez fordult, aki azzal a feltétellel támogatta a Gandhi elkészítését, hogy a rendező elkészíti A híd túl messze van című alkotást is. Joseph E. Levine összesen 24 millió dollárt fektetett a filmbe.
  • A film a korszak sztárjait vonultatta fel: Dirk Bogarde, James Caan, Michael Caine, Sean Connery, Edward Fox, Robert Redford, Anthony Hopkins, Gene Hackman, Liv Ullmann és Elliott Gould is játszottak a filmben. De olyan sztárok is pályáztak a szerepekre, mint Steve McQueen vagy Audrey Hepburn, valamint Roger Moore-nak felajánlották Brian Horrocks szerepét, de ő A kém, aki szeretett engem című Bond-film forgatása miatt kénytelen volt visszautasítani a felkérést.
Richard Attenborough: A híd túl messze van / A Bridge Too Far
  • Sean Connery a film egyik főszereplője. A színész eredetileg nem is akarta vállalni a szerepet, mivel azt hitte, hogy a film egy háborús katasztrófát dicsőít, ám a forgatókönyv elolvasása után megváltoztatta véleményét. Connery egyébként szerepe ellenére igencsak neheztelt a film alkotóira, miután megtudta, hogy a sokkal kisebb szerepet játszó Robert Redford sokkal nagyobb összeget kap, mint ő, csupán két hetes munkájáért.
  • A főszerepeket játszó színészek beleegyeztek abba, hogy mindannyian ugyanolyan gázsit kapjanak, így fizetésük fejenként heti 250 000 dollár volt, ami mai viszonylatban körülbelül egymillió dollárnak felel meg.
  • A filmnek összesen 14 Oscar-díjas alkotója volt, hét szobrocskát a színészek tudhattak magukénak. A film egyébként négy BAFTA-díjat is bezsebelt, többek között Geoffrey Unsworth (Superman, 1978 és Egy tiszta nő, 1979) megkapta a legjobb operatőrnek járó díjat, míg John Addison a legjobb filmzenének járó elismerést szerezte meg.
  • A film forgatása nem volt balesetmentes, menet közben több munkatárs is megsérült, köztük John Richardson, aki a különleges effektusokkal foglalkozott. Alf Joint kaszkadőr egy tetőről leesve vétette el a matracot. Richardson barátnője, Liz Moore tragikus balesetben hunyt el a film forgatásai idején, amit sokan baljós jelként értelmeztek, hiszen a nő az Omen című filmen is dolgozott, halála 13-án történt, a 6,66-os kileméterkőnél.
Richard Attenborough: A híd túl messze van / A Bridge Too Far
  • A filmben is elkövették a korszak egyik nagyon gyakori háborús filmes bakiját: a német katonák sisakján német jelzés látható, ami a második világháború idején már rég nem volt használatos. Továbbá mivel a valódi Waffen-SS köpenyeket nem lehetett beszerezni, a filmben használt darabok a háború utáni másolatok. A légifelvételek még 1976-ban elkészültek, a forgatásokba több, mint 1000 embert bevontak. Elsősorban Dakota repülőgépeket használtak.
  • A film elején A27M Cromwell tankokat láthatunk, amik a brit hadtörténet talán leghatékonyabb hadijárművei. Ez a film a tankok első és egyetlen megjelenése a háború utáni filmekben. A brit tankokkal ellentétben, a német járművek estében már nem beszélhetünk hitelességről, mivel 1965 és 1979 között gyártott Német Leopárd 1A1-eseket használtak.
  • Attenborough egyébként mindent megtett a hitelesség érdekében: ez volt az első olyan háborús film, amelyet megelőzően a színészek kiképzőtáborban vettek részt, valamint a forgatás alatt is barakkokban voltak elszállásolva.
  • Sir Laurence Olivier a forgatáson egy koszos és elnyűtt fekete cipőben és egy régi zakóban jelent meg. Kinézetét azzal magyarázta a rendezőnek, hogy mivel az általa megformált karakter egy holland farmer, megfelelőnek vélte felhúzni azt a a lábbelit, amiben hónapok óta kertészekedett.

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.
Kapcsolódó