Berecki Beáta Hajnalka

/ / /

· írta

Mese az egyenlő(tlen)ségről

Guillermo del Toro: The Shape of Water / A víz érintése

Kritika

Guillermo del Toróról köztudott, hogy nemcsak akció- meg horrorfilmek rendezésében sikeres, hanem a felnőtteknek szóló mesék vászonra komponálásában is remekel. A Faun labirintusa óta több mint tíz év telt el, és a film rajongói jogosan remélték, hogy a rendező legújabb filmje is – amelyen 2011 óta dolgozott – hasonlóan ragadja majd magával nézőjét.

A Los Tres Amigos-ként emlegetett mexikói triászból ketten már elnyerték a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat. Alfonso Cuarón Gravitációja című filmje és Alejandro González Iñárritu Birdmanje után A víz érintésével végre del Toro is esélyes a rendezői Oscarra. Tavalytól ugyanis úgy tűnik, újra hódít a romantika, legalábbis ami az Oscar-jelöléseket illeti; a Kaliforniai álom (La La Land) után idén is egy olyan film kapta a legtöbb jelölést, aminek központi témája a szerelem. Persze a témán kívül több válasz is elképzelhető arra a kérdésre, hogy miért épp A víz érintése kapott 13 jelölést, del Toro személyétől kezdve egészen a film marketingkampányáig.

Guillermo del Toro: The Shape of Water / A víz érintése

A víz érintése egy hatvanas években játszódó Hamupipőke-átirat, a történet főszereplőnője Elisa Esposito (Sally Hawkins), aki takarítónőként dolgozik egy szigorúan őrzött kormányzati létesítményben. Részben munkájából adódóan, részben amiatt, hogy néma, nem túl szociális lény; többnyire afroamerikai kollégájával, Zeldával (Octavia Spencer) és egy Jiles nevű (Richard Jenkins), idősebb, meleg illusztrátorral van kapcsolatban. A Faun labirintusához hasonlóan a történelmi-politikai helyzet, amelyben a történet játszódik, ezúttal is fontos; csakhogy ezúttal nem a polgárháború utáni Spanyolország, hanem a hidegháború alatti Amerika a keret. Az a reményteli időszak, amikor az Egyesült Államok számára (szinte) minden a jövőről szólt; és ezzel egyidejűleg amikor még nyíltan hátrányos helyzetnek számított az, ha valaki fekete, meleg – vagy néma.

Guillermo del Toro: The Shape of Water / A víz érintése (2)

Ebbe a kiszámítható és logikus keretek között működő létesítménybe szállítanak egy szigorúan őrzött emberformájú, kétéltű lényt, akit a Faunt is megtestesítő Doug Jones alakít. Bár először horrorfilmeket eszünkbe juttató jelenetekben látjuk, Elisával együtt hamarosan felfedezzük, hogy inkább emberi lény, mint egy víziszörny, ráadásul Dél-Amerikában istenségként tisztelték. A két magányos és különc szereplő felfedezi egymásban a rokonlelket és a közös nyelvet is megtalálják; a halembernek ugyanis nem okoz gondot a jelbeszéd megértése (és a zenéé sem). Így alakul ki kettejük között egy tiltott, de aztán mindent elsöprő univerzális szerelem; legádázabb ellenfelük a kutatóintézet egyik könyörtelen vezetője, a pozitív pszichológiáról olvasó, de könyört nem ismerő Richard Strickland (Michael Shannon), aki semmitől sem riad vissza azért, hogy saját céljait elérje. A film tagadhatatlan erényei közé tartoznak a remek színészi alakítások – kiemelten Sally Hawkinsé, akit szavak nélkül is tökéletesen megértünk –, illetve, hogy egyszerre tud egy réteghez és a nagyközönséghez szólni.

Guillermo del Toro: The Shape of Water / A víz érintése (3)

A víz érintése egy sok tekintetben klisékre alapuló mesefilm, klasszikus sémával, amire a narrátor szerepét betöltő Giles már a bevezető képsorokban felhívja a figyelmünket, amikor egy néma hercegnőről és egy mindent elpusztítani vágyó szörnyetegről mesél. De a szótlan lány és a kétéltű lény szerelmi története bámulatos képi világgal van tálalva, amely árnyalataiban A Faun labirintusát juttatja eszünkbe. Guillermo del Toro és Dan Laustsen operatőr figyelmét tényleg egyetlen részlet sem kerülte el, az 1954-es Creature from the Black Lagoon című filmből inspirálódótt lény kidolgozottságát és a víz alatt játszódó jelenetek érzékiségét is beleértve. Egy kis filmes reflexió is teret kapott A víz érintésében; és nemcsak egy Fred Astaire-t és Ginger Rogers-t idéző táncjelenet erejéig, hiszen Elisa egy – általában kongó – mozi fölött lakik. A háztartásokban ott van már a kis képernyő, de a mozivásznon pergő képek a kétéltű lényre is hatással vannak.

Guillermo del Toro: The Shape of Water / A víz érintése (4)

A Faun labirintusában nemcsak a képi világ, hanem a történet is gazdag volt (többek között drámai fordulatokban és a tragikus sorsokkal ötvöződő mesés elemekben). Ezzel ellentétben A víz érintésére leginkább a kiszámíthatóság nyomja rá a bélyegét. Merthogy ennek a szerelmes történetnek nemcsak ezer formáját láttuk már (mindnek ugyanaz a vége), de például az 1984-es A nagy csobbanásra (Splash) is kísértetiesen emlékeztet; annyi különbséggel, hogy abban a történetben egy fiú szeret bele egy sellőbe. Hiába van ez a közönséges és rendkívüli házasságáról szóló szerelmi történet megspékelve rémmesével, musicallel, kémthrillerrel és a del Toróra jellemző horrorral, ha nagy elvárásokkal ülünk be a filmre, szinte biztos, hogy minimum némi hiányérzettel fogunk távozni; mert láttunk már hasonlót a rendezőtől, csak eredetibb és merészebb megvalósításban.

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.

Kapcsolódó film

A víz érintése (The Shape of Water)

A víz érintése (The Shape of Water)

Amerikai filmdráma, fantasy, sci-fi, 2017. Rendező: Guillermo del Toro. Szereplők: Sally Hawkins, Michael Shannon, Richard Jenkins, Octavia Spencer, Michael Stuhlbarg, Doug Jones, David Hewlett, Nick Searcy, Stewart Arnott, Nigel Bennett, Lauren Lee Smith, Martin Roach, Allegra Fulton, John Kapelos, Morgan Kelly.

Előzetes a Filmtetten

  • A Filmtett szerint
    9/10
  • A látogatók szerint
    7 · 10 értékelés
  • Szerinted?

Címkék

, , , , , , , , , , , , cikk, filmkritika, magyarul, film