/ / /

· írta

Meztelen a királynő

Francis Lawrence: Red Sparrow / Vörös veréb

Kritika

Jennifer Lawrence új kémfilmje brutális, néha sokkoló, és szinte végig piros karikás. Mégsem ez fogja megváltani a színésznő döcögő karrierjét.

A nagyrészt Budapesten forgatott Vörös veréb tele van jobbnál jobb színészekkel Bill Camptől Jeremy Ironsig, de kis hazánk is nagyot alakít benne. Tökéletesen játssza a lepukkant Orosz- és a még lepukkantabb Magyarországot, és olyan hangulatot teremt – fülledtet, dekadenst, fojtogatót –, amitől nehéz szabadulni. Az Operaház lépcsőjén balettdívaként vonul Jennifer Lawrence, a Festetics-kastély a havas semmi közepén maga az elegáns pokol. A Lehel térnél motoros gyilkosok menekülnek, a dunaújvárosi sportuszodába pedig csábítani járnak a kémek, miközben mi azon álmélkodunk, hogyan tudnak Budapest ezer arcából rendre egyet hangsúlyozni: a máig velünk élő szocializmusét.

Francis Lawrence: Red Sparrow / Vörös veréb

Mégsem a rossz píár miatt fordulhat elő, hogy most nem olyan szórakoztató azt kiszúrni, hogy milyen utcában akcióznak a hollywoodi nagykutyák, vagy azon filozofálni, hogy felbukkant-e a kedvenc közértünk a háttérben. A Vörös verébben ugyanis áttüremkedik a magyar valóság az attól messzire emelt hollywoodi fikcióba, és szétzúzza az illúziót, hogy mi most egy amerikai kémfilmet nézünk. Amikor intimen közelednek egymáshoz a sztárok, és gondos kémkezek feltekerik a hangerőt, hogy a tévé elnyomja a suttogásukat, hirtelen Harsányi Levente lép előre, hogy a Szerencseszombattal akaratlanul is széttrollkodja a bensőséges jelenetet. Ahogy azon is inkább csak nevetni lehet, amikor Molnár doktort várják a tizenkettesben, mert a tizenkettesben most épp Hollywood egyik legnagyobb sztárja fekszik, nem pedig Lenke néni a Szomszédokból.

De nincsenek egyedül a magyar helyszínek és a magyar szereplők, amelyek óhatatlanul is meghackelik a filmet: a Vörös veréb már önmagában is disszonáns. Van benne valami hamis, valami skizofrén, talán mert a történet Le Carré tollára kívánkozik, a stílus viszont – az erőszak, a szexualitás – vörös karikás ponyvába. Bonyolult pszichológiai átveréseket kéne látnunk, de csak fizikai bántalmazást kapunk, kínzást bőrhámozóval meg death metallal, és végeláthatatlan szexuális abúzust. Akciók csak mutatóba vannak, ez szerencsére nem a Fekete Özvegy-film, amit a képregény-rajongók várnak, de nem is egy szellemes és provokatív Le Carré-koppintás, amire az előzetes alapján számíthattunk.

Francis Lawrence: Red Sparrow / Vörös veréb (2)

Lawrence egy orosz balerinát játszik, akinek egy napon a bokájával együtt a karrierjét is kettétörik, és az állam úgy dönt, hogy nem fizeti tovább az édesanyja betegellátását. Dominikának így csak a másik Putyincare marad: a verébképző, ahol azt tanítják meg a csinos titkosügynököknek, hogyan csábíthatják el testükkel a mocsok imperialistákat a haza ellenségeit. Egy rossz viccbe illő tréning után (szadomazo-pornót nézetnek és közösülésre kényszerítik a tanulókat) Dominikát Budapestre küldik, hogy összeismerkedjen egy nagyrangú CIA-ügynökkel, és kiszedje belőle az orosz tégla nevét, aki információt szivárogtat az amerikaiaknak.

Papíron jól hangzik (és papíron állítólag jól is működött) ez a kémsztori, mert az egykori CIA-s Jason Matthews arról írt egy okos és feszes regényt, hogy miképp működik manapság a kémipar, hogyan csábítanak, kínoznak és szeretnek 2013-ban a titkosügynökök, és igazodnak közben az aktuálpolitikai irányelvekhez, Obamáéhoz, Putyinéhoz, na meg a háttérben továbbra is folyó hidegháborúéhoz. Hollywood viszont kipucolt innen mindenféle aktualitást Harsányi Leventén kívül, mert úgy gondolták, ha a szájukra veszik Putyin nevét, azzal az észak-koreai hackerek után az oroszok is lecsapnak rájuk. Mivel senki nem akart egy újabb Sony-botrányt, jött a politikai nagytakarítás, ami után mindössze két dolog maradt a történetben: jó sok szex és még több erőszak.

Francis Lawrence: Red Sparrow / Vörös veréb (3)

Amiből kisülhetett volna egy trashbe, campbe, és egyéb ismeretlen szakszavakba hajló, de legalább szórakoztató kéjthriller, de akár egy eszes kémthriller is, ami az akciók helyett a pszichológiai hadviselésre helyezi a hangsúlyt. Francis Lawrence valószínűleg máig azt hiszi, hogy az okos verziót forgatta le – miközben mi a szenzációhajhászat nézzük a moziban. Azt, amelyikben elvileg minden ember „a vágyak kirakósa”, de mindenki csak egyvalamire vágyik: szexre vagy hatalomra. Így aztán nehéz zseninek látni Dominikát, aki olyan könnyen olvassa a gondolatokat, mint más a Facebook-folyamát, és még nehezebb beletörődni abba, hogy a téglát leszámítva itt tényleg mindenki az, akinek látszik. Legtöbbjük egy lejárt szavatosságú sztereotípiának: vérfertőző nagybácsinak, jéghideg pártkatonának, vagy erkölcsös amerikainak, akinél naivabb kémet nem hordott hátán a filmvilág, mióta Mr. Bean Mr. Bondnak állt.

Bonyolult jellemek híján nincsenek élvezetes pszichológiai játszmák, élvezetes pszichológiai játszmák nélkül pedig nincs semmi, ami ezt a tömény szexet és erőszakot legitimálná. Hogy miért vállalta el mégis Hollywood legkeresettebb színésznője ezt a kínzással és meztelenkedéssel járó szerepet? Még erre is egyszerű a válasz: Lawrence, akinek 2014-ben feltörték a mobiltelefonját és feltöltötték a netre a privát, meztelen képeit, úgy érezte, ezzel a filmmel tudja visszaszerezni a kontrollt a teste felett, amelyben a megalázott balerina a szexualitásával regulázza meg az őt fizikailag és lelkileg bántalmazó férfiakat. Amikor közzétették a képeit, azt úgy élte meg, mintha megerőszakolták volna, de a forgatáson évek óta először érezte úgy, hogy ura a testének. Ez a játékán is látszik: merész, bevállalós és érett alakítás, simán felpakolhatja az anyám! mellé a polcra.

Francis Lawrence: Red Sparrow / Vörös veréb (4)

Lawrence-nek tehát jól sült el a filmes terápia, és jól sülhetett volna el nekünk is, mert a Vörös verébben megvolt minden, hogy valami merészet és aktuálisat mondjon a zaklatási botrányok és a #metoo korában. Szólhatott volna, mondjuk, a nemi erőszakról, a trauma hatására elfojtott érzelmekről, és az intimitásról, amit ezután már nehéz, vagy egyenesen lehetetlen megélni, de nem szólt, mert a rendező a történetnek csak a sokkértékét tudta kidomborítani. Ahol a kényszerpályán haladó kém lelki töréseit kellett volna sorolni, ott nagyon is szégyenlős maradt. Leereszkedett ugyan a kémvilág mocskos bugyraiba, de arra kínosan ügyelt, hogy fenntartsa a kétpólusú hollywoodi világrendet, amelyben az oroszok perverzek, az amerikaiak pedig csak becsületesek lehetnek, nehogy véletlenül szembesüljünk vele, hogy ez a világ tényleg bedarálja és kiköpi az embert, bármelyik oldalra is álljon.

Nagyon valószínű, hogy nem is fog kasszát robbantani a film, pedig Jennifer Lawrence-nek szüksége lenne már egy nagy dobásra, vagy legalább egy jó filmre, mert olyanban nagyjából öt éve nem játszott. Amióta véget ért Az éhezők viadala, nem találja a helyét Hollywoodban. Szimpatikus, hogy új franchise helyett ambiciózus filmeket keres, de az már kevésbé, hogy a választásaival rendre melléfog. Két éve Chris Pratt-tel állt össze egy romantikus sci-fire, de az Utazók olyan lett, mint a Sziget már jó pár éve: látványosnak látványos ugyan, de roppant üres és nullszaldós csupán. Az anyám!-ért pedig csak Arany Málnát kapott, elismerést nemigen: Darren Arronofsky elborult vallás- és művészetallegóriáját se a kritikusok, se a nagyközönség nem értékelte.

Francis Lawrence: Red Sparrow / Vörös veréb (5)

És valószínűleg a Vörös verebet se fogják. A hidegháborús kémthriller egyébként sem jövedelmező műfaj (Angelina Jolie a Salt ügynökkel, Charlize Theron az Atomszőkével vonta le ezt a konzekvenciát), a Vörös verébről ráadásul meg sem lehet mondani, hogy nem a nyolcvanas évek szülte, annyira poros a története. Hiába fut a hideg mindig egy kört a hátunkon, ha színre lép Matthias Schoenaerts vagy Charlotte Rampling, és hiába hatol valóban csontig az erőszak, ami miatt nem lehet nem végignézni – és egy kicsit, de tényleg csak kicsit, -izgulni – a filmet, a Vörös veréb akkor is csak egy középszerű thriller marad. Egy felejthető biztonsági játék – a pokolban.

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.

Kapcsolódó film

Vörös veréb (Red Sparrow)

Vörös veréb (Red Sparrow)

Amerikai thriller, 2018. Rendező: Francis Lawrence. Szereplők: Jennifer Lawrence, Joel Edgerton, Matthias Schoenaerts, Charlotte Rampling, Mary-Louise Parker, Ciarán Hinds, Joely Richardson.

  • A Filmtett szerint
    6/10
  • A látogatók szerint
    4 · 1 értékelés
  • Szerinted?

Címkék

, , , , , , , , , , , cikk, filmkritika, magyarul, film