Berecki Beáta Hajnalka

/ / /

· írta

Reszkessetek, nyúlgyűlölők!

Will Gluck: Peter Rabbit / Nyúl Péter

Kritika

Kicsi a nyúl, de erős, okos, bátor és ellenállhatatlan. Főleg, ha nem is egy hétköznapi példányról, hanem Beatrix Potter legismertebb karakteréről, Nyúl Péterről van szó.

Az angol író és illusztrátor klasszikus meséjének Will Gluck (Könnyű nőcske / Easy A) által rendezett moziváltozata sok tekintetben eltér az eredetitől – de főként stílusában más és egyben mai; a több mint száz év a kék kabátos, de nadrág nélküli tapsifüles (és társai) attitűdjére is rányomta a bélyegét. Nemcsak Nyúl Péter (hangja: James Corden), hanem egyik állat sem elégszik már meg az antropomorfizálással, mind egyéniségek akarnak lenni és valamiben különbözni a többiektől. Így aztán a film alkotócsapata nemcsak a korszerű számítógépes animációra és vizuális effektek használatára fektetett nagy hangsúlyt, hanem a jellemek felépítésére is.

Will Gluck: Peter Rabbit / Nyúl Péter

Az animációs figurákat és élő szereplőket ötvöző vegyes technikával készült filmben a nyuszicsalád és a McGregorok zöldségeskertért folyó örökös harcának vagyunk szemtanúi, s bár az eredeti történet a film expozíciójára korlátozódik, hiába viszi el a „csupa lámpa fagyiskocsi” a szívinfarktust kapott öreg McGregort, mert nemsokára megjelenik a Harrod’s játékboltból kirúgott, mániákusan rendszerető és perfekcionista unokaöcs, Thomas (Domhnall Gleeson), akinek eltökélt szándéka, hogy mihamarabb megszabaduljon a véletlenül megörökölt vidéki háztól – és egyúttal hívatlan lakóitól is.

A tulajdonosváltás között szerencsére még van idő egy állati bulit csapni a kertben és a házban is, ahová nemcsak Péter testvéreinek – a hármasikrek Tapsinak, Fülesnek és Pamacsnak –, valamint unokatestvérüknek, Benjáminnak állt nyitva a kapu és ajtó, hanem a környéken élő összes többi állatnak is, beleértve az (ál)fogyókúrázó malacot, a partiarc rókát, a beállt szarvast és a napfelkeltén minden reggel kibukó kakast.

Will Gluck: Peter Rabbit / Nyúl Péter (2)

A londoni „őshonos”, a természetre folyamatosan rácsodálkozó ifjabb McGregornak van némi előnye idős rokonához képest, ami többnyire korából adódik, azt viszont nemcsak ő, hanem mi sem tudjuk elképzelni előre, hogy a pajkos nyulak mi mindenre lesznek képesek azért, hogy visszaszerezzék a kertet és a házat, amit jogos tulajdonuknak tekintenek. Bár azt gondolnánk, hogy Thomas egyedül is fölényben lesz néhány butuska tapsifülessel szemben (akárcsak Kevin és a betörők esetében), hamarosan ebben a történetben is elkezdenek megváltozni az erőviszonyok. De aki még a nézőknél is nehezebben hiszi el, hogy ezek a simogatnivaló, pihe-puha állatok bizony nem annyira ártatlanok, mint amennyire tűnnek, az a McGregor szomszédságában élő bájos festőnő, Bea (Rose Byrne), aki amellett, hogy többször kimentette őket a végzet kezéből, a történet írójára, Miss Potterre emlékeztetve illusztrációkon örökíti meg életüket. A kert mellett a harc Beáért is folyik, hiszen Nyúl Péter attól fél, hogy legádázabb ellensége elveszi tőle azt, akire nemcsak megmentőként, hanem pótanyaként is tekint.

Will Gluck: Peter Rabbit / Nyúl Péter (3)

Akik az eredeti történet bájára várnak, azoknak valószínűleg nem fog majd bejönni a Gluck-féle harsány stílus; de amennyit veszít ebből a szempontból a film, legalább annyit nyer a helyzet-, jellem- és nyelvi komikumok halmozásával. Bár van néhány poén, ami a közhelyesség és/vagy a jóízlés határait súrolja, és ami jobb lett volna ha kimarad, a film 95 perce alatt nem fog sokat pihenni a rekeszizmunk. Persze a kerti kalandok végéről a moralizáló üzenet sem maradhatott el, ami nem más, mint a bocsánatkérés és a megbocsátás fontossága. Azt már tudjuk, hogy nincsen szenteste Kevin nélkül, de a Nyúl Péter nemcsak húsvétkor lesz jó választás családi mozizáshoz.

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.

Kapcsolódó film

Nyúl Péter (Peter Rabbit)

Nyúl Péter (Peter Rabbit)

Amerikai–brit–ausztrál animációs film, kalandfilm, vígjáték, 2018. Rendező: Will Gluck. Szereplők: James Corden, Fayssal Bazzi, Domhnall Gleeson, Colin Moody, Sam Neill.

  • Szerinted mennyire jó a film?

Címkék

, , , , , , , , , , , cikk, filmkritika, magyarul, film