Polák Zsóka

/ / /

· írta

Fából bosszúspirál izlandi módra Hafsteinn Gunnar Sigurðsson: Undir trénu / Under the Tree / A fa alatt Kritika

Az Ádám almái óta tudjuk, mekkora keserédes csinadratta tud kerekedni egy fa körül, ezúttal Izlandon áll a bál a szomszédok közt – kétszer olyan brutálisan és feleannyira viccesen.

Az izlandiak mindig különleges hangulatú alkotásokkal örvendeztetnek meg, Hafsteinn Gunnar Sigurdsson filmje például a szigetország tavalyi nagy kedvence volt, ráadásul a Velencei Filmfesztiválra is bejutott. Csakis Izlandon lehet hihető kiindulópontja egy filmnek az, hogy idegesít valakit egy fa árnyéka, ahogy azt a rendező egy interjúban ki is fejtette: mivel a terebélyes fák és a napfény is hiánycikk az országban, igazi vérre menő konfliktusok születhetnek az ügyben.

Hafsteinn Gunnar Sigurðsson: Undir trénu / A fa alatt

Az idősödő és a fél generációval fiatalabb házaspár pont úgy él egymás mellett, ahogy a jószomszédok szoktak: ha az egyikük kifekszik az udvarra napozni, a másik azonnal nekiáll füvet nyírni. A cicaharc mellé mindkét családnak megvannak a maguk démonai: az egyik házaspár élete a nő peteéréséhez van igazítva, aki a 40-hez közelítve egyre kétségbeesettebben próbál teherbe esni, míg a másik család feldolgozatlan gyásszal küzd. Ezeket a feszültségeket és kimondatlan konfliktusokat egy fa robbantja felszínre az udvar közepén: az egyik házaspár megkéri a másikat, hogy metsszék vissza az ágait, mert árnyékot vet a kertjükre. Az egyre eldurvuló háborúba csöppen bele az idősebb házaspár fia, Atli, akit éppen frissen rakott ki otthonról a felesége. Itt akár át is csaphatna a film egy izlandi Szomszéd nője mindig zöldebb-féle szomszédszivatásba, de inkább sokkal sötétebb vizekre visz.

Hafsteinn Gunnar Sigurðsson: Undir trénu / A fa alatt (2)

Probléma van bőven, az első látásra hétköznapinak tűnő családokban egytől egyig megkeseredett emberek rogyadoznak saját rossz döntéseik súlya alatt. Nem feltétlenül szimpatikusak, mégis egy idő után, ha a szívébe nem is zárja őket a néző, azt kívánja, hogy végre kerüljön sínre az életük, és keveredjenek ki a borzasztó feszültségspirálból. A mindössze másfél órás film nagy pozitívuma, hogy remekül kezeli a szálakat és a karaktereket, egyformán hangsúlyos az egyébként először mellékszálnak tűnő fás probléma, amely párhuzamosan bontakozik ki Atli kálváriája mellett. A kettőt nem csak a rokoni szálak kötik össze, hanem az is, hogy senki sem képes ésszerűen kezelni a problémáját, a felnőttek hibáinak pedig az ártatlanok – a gyerekek és a háziállatok – isszák meg a levét.

A film műfaja nagyon megtévesztő: fekete komédiaként hirdetik, és a rendező nyilatkozatai alapján is  egy humoros szatírát akart vászonra vinni. A fa alatt viszont inkább fekete, mint komédia, egy kezemen meg tudom számolni, hányszor mosolyodtam el a film alatt, ami egyrészt persze jelentheti a humorérzékem teljes hiányát, de azt is, hogy a humor nem igazán része a filmnek – a sajtóvetítésen elhangzó nagyjából három hangosabb mosoly inkább az utóbbira enged következtetni. Már csak azért is, mert a film hihetetlenül szomorú élethelyzeteket vonultat fel önmagában is, ezt hatványozza tovább a fa körüli mizéria, ami végül már egyáltalán nem az a kertitörpe-rongálós finomkodás, hanem egyre elborultabb sakkjátszma. A film második fele már-már brutális, az érzékenyebbek lelkét egészen biztosan megfekszi, az utolsó 15 perc pedig mindenféle mókás bizarrság nélkül önmagában sokkoló, és nem azon a keserédes módon, ahogy azt a fekete komédiák teszik.

Hafsteinn Gunnar Sigurðsson: Undir trénu / A fa alatt (3)

Hafsteinn Gunnar Sigurdsson eddig három egészestés filmet rendezett, mindegyikben karakterdrámát láttunk, a rendezőből pedig filmjei megjelenésével egyenes arányban tűnik el a humor. Az Either Way (Á annan veg) még üde volt és vicces, olyannyira, hogy az amerikaiak David Gordon Greennel a fedélzeten rögtön remakelték is. A Paris of the Northból (París Norðursins) úgy fogyott ki a humor, ahogyan a lendület, A fa alatt pedig már csak a műfajmegjelölést tekintve komédia. Sigurdsson saját bevallása szerint szeretett volna kicsit eltávolodni a karakterközpontú komédiáktól, és thrilleresebb irányba mozdítani a forgatókönyvét. Ez a törekvése be is jött, viszont nem sikerült elég jó arányban a mérleg két serpenyőjébe pakolgatni a komédiát és a tragédiát ahhoz, hogy sírva nevetős legyen a végeredmény.

Hafsteinn Gunnar Sigurðsson: Undir trénu / A fa alatt (4)

Ez persze nem is baj, mert drámaként megállja a helyét, ennek megfelelően kellőképp kifacsarja az ember lelkét, de a nagy nevetéseket hiába várja bárki. Az abszurd helyzetek szomorúak és sokkolóak, a filmnek pedig pont akkor szakad vége, amikor már teljesen kimaxolták a szomszédok a szemet szemért, fogat fogért-dolgot. Szerencsére, mert túlságosan magával ránt ez a kicsit kiegyensúlyozatlan, mégis jól összerakott konfliktusspirál.

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.

Kapcsolódó film

A fa alatt (Under the Tree)

A fa alatt (Under the Tree)

Izlandi filmdráma, vígjáték, 2017. Rendező: Hafsteinn Gunnar Sigurðsson. Szereplők: Steinþór Hróar Steinþórsson, Edda Björgvinsdóttir, Sigurður Sigurjónsson, Þorsteinn Bachmann, Selma Björnsdóttir.

Előzetes a Filmtetten

  • A Filmtett szerint
    8/10
  • Szerinted?

Kapcsolódó fesztivál

Címkék

, , , , , , cikk, filmkritika, magyarul, film