Szemet fogért – filmért díjat

4. Cinefest – Európai Fiatal Filmesek Fesztiválja, Miskolc

Sztároktól, csillogástól, túlzott felhajtástól mentes, viszont annál barátságosabb hangulatban találkoztak Európa fiatal filmesei Miskolcon, idén már a negyedik alkalommal szeptember 16–23. között. Nyugodt város, pihentető fesztivál.

Ritkán tud ugyanis az ember egész nap filmeket nézni úgy, hogy nem kell rohannia az egyik helyszínről a másikra, az egymásba csúszó vetítések miatt. A filmeket kétszer vetítették, így nehéz volt egyet is kihagyni, a szervezők minden lehetőséget megteremtettek arra, hogy nemcsak a zsűri, hanem mindenki láthassa a fesztiválon szereplő összes alkotást.

Ha már a zsűrit említettem, akkor kis kitérővel a tavalyi Cinefest díjnyertes filmjét szeretném ajánlani. A tavalyi fődíjas, Oskar című, harminc perces norvég kisjátékfilmben minden tökéletesen működik – idén információs vetítésen lehetett látni. Guro Ekornholmen hihetetlen finomsággal nyúlt a mindenkit foglalkoztató halál témájához. A zsűrielnök idén a rangidős Jens Rykær volt, aki a Dán Moziszövetség és az Európa Cinemas vezetőségi tagja, a bíráló bizottság többi tagja pedig Guro Ekornholmen, Massimo Amici (a tavalyi diákzsűri fődíjasa), Pálfi György filmrendező és Libor Anita filmkritikus volt. Több mint kilencven alkotást kellett végignézniük, huszonnégy országból. Nem volt könnyű feladatuk, mivel az előzsűri több mint háromszázötven alkotás közül válogatta össze az igencsak erős mezőnyt.

Egy filmfesztiválhoz képest idén nagyon kevés nagyjátékfilm került be a versenyprogramba. Ezek közül az egyik a Fehér tenyér volt, a másik négy közül a legsikeresebbnek végül Csaba Benne Perlengberg filmje a The Walk (Séta) bizonyult. Prágában és New Yorkban tanulta a mesterséget a magyar nevű, alig huszonhárom éves fiatalember. A film, amelynek eredeti nyelve svéd és hatvan percét egyetlen snittben vették fel, a nagyjátékfilm szekció és a kritikus zsűri díját nyerte el. A film zsenialitása nemcsak az ötleten, hanem a színészeken is múlik, akiknek improvizációs készsége, aprólékos játéka egy valódi sétára viszi el a nézőt is, ahol a két ember közötti kapcsolat gesztusokon és párbeszéden túli mélységei is érezhetőek.

Hajdu Szabolcs: Fehér tenyér

Kísérőprogramok is tarkították a fesztivált. Producerek és dokumentumfilmesek beszéltek a moziteremben a jelenlegi magyar filmkészítés problémáiról. A kritikusok szerencsésebb helyszínt választottak, egy kávézó teraszán, erős napsütésben vitatták meg a filmes sajtóban felmerülő gondokat, nemhiába volt a konferencia fedőneve „Friss levegő”.

Celluloid Workshop a Cinefest ideje alatt négy fiatal alkotónak biztosított technikai és szakmai segítséget, hogy elkészíthesse a fesztivál ideje alatt egy-egy kisjátékfilmjét 16 mm-re, illetve első alkalommal egy filmet 35 mm-es filmre. Az első vágott verziók a fesztivál szombatján már láthatóak voltak azok számára, akik megpróbáltak beférni az ismét kicsinek bizonyult moziterembe.

Egy kellemesen, hasznosan és várakozással együtt töltött hét után, a miskolci Kossuth moziban tartott zárógálán kiosztották a fesztivál díjait egy – ahogy a zsűri elnöke mondta – habos tortához hasonló teremben, amely az összes multiplex mozit lekörözi. A fesztivál fődíját a spanyol Elvind Holmboe A Tooth For an Eye című filmje nyerte el. Ez a film a végzet gondolatával játszik el, egy éjszaka alatt hét embert hoz benne össze a véletlen – vagy talán mégsem? Játszik a sorssal, a véletlennel, miközben megmutatja, hogy mindennek megvan a maga ok-okozati összefüggése és a végzet sajátos és kegyetlen eszközeia maguk módján ki nem egyenlített számlákat törlesztik.

A kisjátékfilm szekció és egyben a diákzsűri díját, a Melodramat című lengyel film alkotója Filip Marczewski kapta, a dokumentumfilm szekció fődíját Morrer (To Die) című, tizenhárom percig sokkoló portugál film nyerte el, amit Diego Camoes rendezett és amelyben a halottasházak világát ábrázolja valódi emberi közelségben, úgy, hogy szinte elfogadhatóvá, emberivé teszi ezt a rettegett világot. A kísérleti film kategória fődíját a Aaike Stuart kapta Performing Life című alkotásáért.

Az animációs filmek közül a zsűri egy homokanimációt emelt ki az erős mezőnyből és a díjat a szlovák Martin Snopek öt perces filmje, a Pik a Nik (Pik és Nik) kapta.

Az egymillió-hatszázezer forint összdíjazású fesztivál fődíja mellett az eddigi öt kategórián túl egy speciális, a Roma-Kép – Romák a kamera előtt és mögött kategóriában két film nyerte el a különzsűri tetszését: a Viva Constanþa, Ambrus Emese filmje valamint Gát Balázs Gypsy side-ja.

Emellett több különdíjat is kiosztottak az alkotóknak: Miskolc város díját Hajdu Szabolcs Fehér tenyér című alkotása kapta, ez a díj idéntől a város Oscar-díjas szülöttének, Pressburger Imrének a nevét viseli, akinek az emlékére a fesztivál alatt emléktáblát is avattak. A Kodak különdíját a Celluloid Workshopon résztvevő Fogarasi Gergely kapta az Utóirat című kisjátékfilmjéért. A Magyar Televízió, illetve a Duna Televízió különdíjait a The Fable About Nail szlovák animáció rendezője, Marián Stano érdemelte ki, és Geller-Varga Zsuzsanna kapta a Zsinagógát vegyenek! című dokumentumfilmjéért.

A személyes kedvenceim közé két film is bekerült, amelyet nem díjazott a zsűri, Az egyik egy rövid kis animáció Wolf címmel – klasszikus mesét dolgoz fel, azonban egyáltalán nem a megszokott módon. A film a megszokott farkas-bárány konfliktus sémáit egy nagyon is emberi night-club sémáivá személyesíti meg, de sejteni lehet a rajzok mögött: a bárány bundája nem 100%-os bárányt rejt. A madárház című maláj nagyjátékfilm szintén kimaradt a díjözönből, de szintén dicséretet érdemelne. A film képi világa, egy fiatal filmes gondolkozásához képest, megdöbbentően következetes és finom volt. Mintha Wong Kar Wai-filmek tapasztalatát, egyszerűségét és tablószerű kompozícióit idézné, miközben mégis egyedi, sajátos hangulatot teremt, rejtett és mély gondolatokat közvetít.

Nem könnyű manapság fiatal filmesként bekerülni az elismert filmesek közé. Nem azért, mert kevés a fórum, hanem inkább azért, mert nagyon sokan vannak, akik a videó világában kamerához nyúlnak. Azonban egy ilyen fesztivál némi bátorságot adhat, hiszen minimális költségvetéssel, fiatalon is lehet jó filmeket készíteni. A szervezők máris föltették a honlapjukra, hogy december 1-től lehet nevezni az 5. Cinfestre, amely 2008. szeptember 14–21. között lesz.

(Részletek a www.cinefest.hu oldalon.)

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.Kapcsolódó