Jakab-Benke Nándor

/ / /

· írta

Eleve evil 2008 legjobb filmes gonoszai Lista

2008 sem szűkölködött filmes gonoszokban, hála az egyre népszerűbb képregény-adaptációknak, ahol, mint tudjuk, a lényeg nem is a szuperhősön, hanem a szupergonoszon van. Lássuk, kik ijesztgettek idén a vászonról, avagy végre egy lista, ahol Heath Ledger Jokerje csak a második.

10

Mángorló / Iron Monger – Obadiah Stane (Jeff Bridges; Iron Man / A vasember)

Jeff Bridges minden volt már a 70-es évektől napjainkig, de főgonosz viszonylag ritkán. Az idei nyáron sem ő volt a legeslegijesztőbb figura, de a kopasz fejjel kombinált hatalmas szakáll meggyőzött arról, hogy a top tízben a helye. Főleg, ha a film végére átöltözik egy panzerfaustnyi bádogba.

Eleve evil – 2008 legjobb filmes gonoszai

 

9

Abomination / Förtelem – Emil Blonsky (Tim Roth; The Incredible Hulk / A hihetetlen Hulk)

Amikor Tim Rothot látjuk a képen, nem túl izgalmas. Amikor viszont átalakul erektől dagadó óriáslénnyé, a tíz éven aluliak jogosan rezelhetnek be. Kár, hogy ők elvileg nem ülhetnek be erre a filmre. De akkor legalább kimaradnak a két félpucér hústorony homoerotikus táncra emlékeztető birkózásából.

Eleve evil – 2008 legjobb filmes gonoszai (2)

 

8

Aleister Crowley, „the wickedest man in the world” (Simon Callow; Chemical Wedding)

Ez sem lesz 2008 legnézettebb filmje, de aki vonzódik az okkultizmushoz és a 60-as éveket megidéző, camp-szagú malackodáshoz, az remegő szempillákkal fog visszaemlékezni Simon Callow felejthetetlen cseleire, amint a világ leggonoszabb embereként, Mister Crowleyként egyetemi tanári talárban a diákokra hugyoz.

Eleve evil – 2008 legjobb filmes gonoszai (3)

 

7

Péter és Pál, a két fehérruhás szépfiú (Michael Pitt és Brady Corbet; Funny Games U. S.)

Amint most kiderült, a gonosz nem kizárólagosan Ausztriában szeret fehér golfkesztyűs srácokban materializálódni, hanem Amerikában is – snittről snittre ugyanúgy. Haneke mégegyszer ellőtte ugyanazt a poént, ezért nem érdemli meg, hogy gonoszai a top háromban legyenek. Viszont kihagyni sem lehetett őket.

Eleve evil – 2008 legjobb filmes gonoszai (4)

 

6

Tran, a vietnami drogkartell kiskorú vezetője (Brandon Soo Hoo; Tropic Thunder / Trópusi vihar)

A kis Tran, kisgyerek lévén, igazából se nem ijesztő, se nem veendő túl komolyan, ami elég nagy baj tud lenni egy főgonosznál. Viszont ha a film egy fergeteges akció- és háborúsfilm-paródia, akkor ez egyenesen erény.

Eleve evil – 2008 legjobb filmes gonoszai (5)

 

5

Sweeney Todd, a démoni borbély (Johnny Depp; Sweeney Todd)

Ha egy filmet Tim Burton rendez, Johnny Depp a főszereplője, és egy haj helyett torkokat vagdosó borbélyról szól, akkor bele kell-e kerülnie minden ilyen toplistába? A válasz egy határozott igen, még akkor is, ha a címszereplő dramaturgiailag nézve nem is a gonosz, hanem a főszereplő. És még akkor is, ha Depp idegesítő módon néha csak úgy dalra fakad.

Eleve evil – 2008 legjobb filmes gonoszai (6)

 

4

Jack Wander rendőrkapitány (Forest Whitaker; Street Kings / Az utca királyai)

A Serpico-szerű filmek reneszánszát éljük Scorsese vénkori sikere óta (The Departed), a sok közül filmként nem emelkedik ki az átlagból Az utca királyai, de a Forest „szeme se áll jól” Whitaker által alakított korrupt, mindenre képes, sokszorosan hátbaszúrós és kicselező rendőrfőnöktől kirázza a hideg az embert.

Eleve evil – 2008 legjobb filmes gonoszai (7)

 

3

Col. Dr. Irina Spalko (Cate Blanchett; Indiana Jones és a kristálykoponya királysága)

Sokáig utáltam Cate Blanchettet, s azt is bevallom, hogy miért. Mert egyszerűen nem nyeltem le, hogy őt válaszotta Peter Jackson és a stúdió a ragyogó szépségű tündekirálynő szerepére A gyűrűk urában. Az új Indiana Jonesban viszont ő az egyik tényező, aki miatt nézhető lesz a film. A hideg arcvonású, merev, katonás nőről néha nehéz eldönteni, hogy náci vagy kommunista, de valószínűleg pont ettől lesz meggyőző.

Eleve evil – 2008 legjobb filmes gonoszai (8)

 

2

Joker (Heath Ledger; The Dark Knight / Batman – Sötét lovag)

Igen, kihagyhatatlan. De mivel minden egyes filmes toplistában kötelezően első helyre került, én még csak azért is második dobogósnak tartom, amúgy no comment. És igen, ez dac.

Eleve evil – 2008 legjobb filmes gonoszai (9)

 

1

Anton Chigurh, a fura frizurás ámokfutó gyilkos (Javier Bardem; No Country For Old Men / Nem vénnek való vidék)

És, nahát, mégsem dac: Javier Bardem tényleg a leghátborzongatóbb jelenség volt az idei mozikban. A hülye haj, a hülye név és a hülye eszközhasználat (marhaölő szegezőpisztoly) csak még félelmetesebbé teszi a fickót, de amitől az első helyre került az izgága Jokerrel ellentétben, az a hidegvér és a nyugalom, amivel a dolgát végzi.

Eleve evil – 2008 legjobb filmes gonoszai (10)

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.