Gyenge Zsolt

/ / /

· írta

Képpé lett szöveg – képtelen múltról és leírhatatlan jelenről

Stephen Daldry: The Reader / A felolvasó

Kritika

Hangoskönyv vagy rádiójáték formájában lett volna igazán autentikus ez a történet: e helyett regény íródott és film forgott belőle. A leginadekvátabbnak az tűnik, hogy egy ilyen sztorit könyvlapokon olvasunk. De hasonlóan abszurd az is, hogy a betűk képének megfejtésére képtelen nő életét egy alapvetően irodalmias filmen követjük, esetenként a megértés érdekében a feliratokat olvassuk.

Vajon milyen kép alakulna ki bennünk, ha – akár Hanna a filmben – az alaposabb megértést, a felidézést segítő újraolvasás lehetősége nélkül az egyszeri hallgatásra kellene hagyatkozzunk? Vagy ha nem az elképzelést megkönnyítő történeti hitelességgel megkonstruált filmképek segítségével és Kate Winslet tényleg remek alakításában ismernénk meg a náci múltat hordozó nő történetét?

Kate Winslet és David Kross a The Reader / A felolvasó című filmben

A holokauszt borzalmainak ábrázolhatatlansága sokszor merült már fel művészetben és (művészet)elméletben egyaránt – vajon nem az lett volna a legmegfelelőbb, ha a szerzők mindez, illetve a főszereplő analfabetizmusa előtt tisztelegve legalább a vizualitás szintjét kivonják az alkotásból? „Szerencsére” a film a haláltáborok néhány kiállítási elemének pár snittnyi, turistafilm-jellegű bemutatásán nem megy túl, úgyhogy ez a kérdés nem válik akuttá. Bár elsőre talán másként tűnhet, valójában az, hogy a 2. világháború jelenléte olyan halvány Stephen Daldry új filmjében, nem is annyira tévedés: a kényes múlt utólagos kezelhetetlensége a kényszerű felejtés és az önsanyargatóan kötelező emlékezés kínos keverékét hozta létre a német társadalomban. A nagy nyilvánosság előtt zajló perek és tárgyalások ellenére a hétköznapok túlélése érdekében az emberek kénytelenek (voltak?) száműzni annak a gondolatnak az árnyát, amit a film sajnos meglehetősen vázlatosan villant fel. A holokauszttal kapcsolatos perekkel foglalkozó jogászhallgatók egyik szemináriumi jelenetében kerül elő a téma, hogy hiába ítélünk el néhány – gyakran csak a véletlennek köszönhetően – reflektorfénybe került, beazonosítható bűnöst, valójában mindenki tudott a haláltáborokról, és nagyon sokan, akár közvetett módon, járultak hozzá a hitleri Németország rémtetteihez... A szemellenzős felejtés ellenére mindenütt jelen lévő múlt egyik kiváló megjelenítése a filmben az, hogy a náci múlt a hétköznapokban egyetlen helyen, a gyerek bélyegalbumában meglapuló SS-bélyegeken bukkan fel.

Ralph Fiennes a The Reader / A felolvasó című filmben

Daldry a nőiség különböző vetületei érzékeny ábrázolójának bizonyult előző két filmjében is: míg a Billy Elliot csupán közvetetten, egy alapvetően nőies „szakma” világába és a férfiasság azzal kapcsolatos viszonyulásaiba enged betekintést, a Virginia Woolf életét feldolgozó Órák kifejezetten erről szól. Mindehhez – főleg a második filmben nyilvánvaló ez – a női színésznők remek kiválasztása és kivételes alakításokra való ösztönzése párosult, és ez A felolvasóban sincs másképp. Mivel valamiféle személyes antipátia van bennem Kate Winslettel szemben, előre féltem, amikor megtudtam, hogy újra egy, az ő főszereplésével készült filmet kell végignéznem, de kellemeset csalódtam. A Revolutionary Roadban nyújtott érzelgős, sablonos és túljátszott teljesítménye után azt kell mondanom, hogy kifejezetten szerencsés véletlennek tekinthető, hogy a szerepre előzőleg kiszemelt Nicole Kidman családi okok miatt visszaadta a szerepet. Kevés megfelelőbb testalkatot és arcbeállítást lehetett volna találni, mint a filmért frissen Oscar-díjat kapott színésznőét: mozdulataiban és mimikájában állandóan benne van a felejthetetlen elfelejtésének igyekezetéből, a túlélhetetlen túlélésére való törekvésből fakadó zavartság. Kate Winslet szinte eszköztelenül, minimális gesztusokkal játssza el a hétköznapok rutinjába való belefeledkezést, amelybe fokozatosan lopózik be a feldolgozhatatlanság alig tudatos felismerése és a több évtizedet átfogó történetnek megfelelő megöregedés.

Kate Winslet és David Kross a The Reader / A felolvasó című filmben (2)

Az már nem az ő, hanem inkább épp a Bernhard Schlink regényéből adaptált sztori hibája, hogy a film nem képes az érzelmi azonosulás kiváltására. A múlt csak az emlékeinkben létezhet, ezért kifejezetten megfelelőnek tűnik az a napjainkból (pontosabban 1995-ből) induló keretes szerkezet, amelyet a forgatókönyv a regénnyel szemben választ: a múlttal való foglalkozásnak csak a visszaemlékezés pillanata által nyújtott perspektíva figyelembe vételével van értelme. Michael Berg (felnőttkori énjét Ralph Fiennes játssza) életének három fontos időszakába nyerünk bepillantást: a nála 20 évvel idősebb nővel folytatott kamaszkori viszony néhány hónapjába, a múlttal való kegyetlen, ítéletszerű szembesülés diákkori pillanatába, majd pedig ezen múlt feldolgozhatatlan megemésztésének időskori éveibe. A történelmi-társadalmi léptékű események személyes életben zajló lecsapódásának komplex története ez, amely azonban éppen nagyívűsége miatt inkább az észhez, mint a szívhez szól.

Kate Winslet és David Kross a The Reader / A felolvasó című filmben (3)

Nem igazán érzünk megrendülést, fájdalmat a szereplők iránt a film megnézése után, azonban ha hajlandók vagyunk odafigyelni a történet mélyén megjelenő szemléletmódra, akkor újra ráébredhetünk a múlt feldolgozásának kényes és megkerülhetetlen mivoltára. Arra, amivel – aktualitása és szükségessége ellenére – mifelénk a kelleténél valószínűleg sokkal kevesebbet foglalkozunk. Ha az igényt egyáltalán tudatosítjuk.

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.

Kapcsolódó film

A felolvasó (The Reader)

A felolvasó (The Reader)

Amerikai–német filmdráma, háborús, romantikus, thriller, 2008. Rendező: Stephen Daldry. Szereplők: Alexandra Maria Lara, Alissa Wilms, Bruno Ganz, David Kross, Florian Bartholomäi, Frieder Venus, Friederike Becht, Jeanette Hain, Kate Winslet, Lena Olin, Matthias Habich, Moritz Grove, Ralph Fiennes, Susanne Lothar, Volker Bruch.

Előzetes a Filmtetten

  • A Filmtett szerint
    8/10
  • A látogatók szerint
    7 · 7 értékelés
  • Szerinted?

Címkék

, , , , , , , , , , , cikk, filmkritika, magyarul, film