Csoma Emőke

/ / /

· írta

Az adószedő feketében volt

Gabriele Muccino: Seven Pounds / Hét élet

Kritika

Nem becsüljük meg azt, amink van. Nem vigyázunk eléggé egymásra. Nem gondolunk eleget a jövőnkre, és gyakran elhanyagoljuk szeretteinket. Szüntelenül rohanunk, és önző módon azt hisszük, hogy így mindent megúszhatunk. Persze ez nem a megoldás az élet nagy problémáira, és ezt mi is nagyon jól tudjuk. Éppen ezért egyáltalán nincs szükségünk egy milliomodik szemfelnyitós amerikai drámára.

Gabriele Muccino: Seven Pounds / Hét élet

Gabriele Muccino nem az első és nem is az utolsó európai rendező, aki „eladta a lelkét” Hollywoodnak. A nemrég még oly bájos romantikus vígjátékokkal (például a L’ultimo bacio – Az utolsó csók, aminek persze azóta már hollywoodi remake-je is készült) hódító olasz rendező legelőször 2006-ban cseppent bele a nagy amerikai zúzdába. Ennek eredményeképp készült el A boldogság nyomában című alkotás, a mindenki által jól ismert Will Smith főszereplésével. Úgy tűnik, hogy Will Smith-szel dolgozni nagyobb élvezet, mint bármelyik más attoréval vagy attricével, hiszen Muccino legújabb filmjében ismét ő kapta a főszerepet. Smith-szel csak egy baj van, de az elég nagy ahhoz, hogy bezavarjon az amúgy is hadilábon álló filmbe: nem illik hozzá a komolykodás. Ugyanaz a szindróma, mint Jim Carrey esetében A 23-as számban. Éveken keresztül idétlenebbnél idétlenebb vígjátékokban láttuk, és valljuk be, neki az áll(t) jól – errefel Joel Schumacher fogja magát és egy thriller főszereplőjévé „lépteti elő”. Will Smith-szel is hasonló a helyzet, hiszen csak fel kell bukkannia és máris ilyen legendás címek jutnak eszünkbe, mint a Sötét zsaruk, Kaliforniába jöttem (a kultikus frizurával!) – ezek után nagyon nehéz komoly akcióhősként és az élet által megkeserített, komoly férfiként tekinteni rá.

Gabriele Muccino: Seven Pounds / Hét élet (2)

A Hét életben viszont kapunk még egy esélyt. Ugyanígy, filmbeli karaktere, Ben Thomas is esélyt kap arra, hogy igencsak különös körülmények között 7 ember életén könnyítsen. Az állandóan tökéletesre vasalt öltönyökben mászkáló adószedő (látszólag) rejtélyes módon csöppen bele 7 ember életébe, akiknek (látszólag) semmi közük egymáshoz. Ben csak hirtelen megjelenik, segít, majd felszívódik – kivéve egy esetet, amikor akaratlanul is szerelmes lesz a szívbetegsége miatt haldokló, szépségtől és nőiességtől sugárzó Emilybe. A film első másfél órája roppant vontatottan szemlélteti az adószedő mindennapjait, de legalább időt ad arra, hogy jól kidolgozza az Emilyvel bimbózó-félben levő kapcsolat részleteit. Semmit nem siet el, ami a film második felében inkább a kárára válik – a könnyed varázzsal induló mozi szívmarcangoló drámába és sajnos kiszámítható történésekbe torkoll (kitartó férfi egy haldokló nő mellett? – az Édes november százszor hitelesebben és ezerszer fájdalmasabban előadta már ugyanezt).

Gabriele Muccino: Seven Pounds / Hét élet (3)

A Hét élet tipikusan az a film, melyben már az első percekben lelövik a poént, pedig nagyon szükség lenne rá, hogy az utolsó pillanatokra tartogassák. Ben valódi kilétét és múltját hatalmas homály övezi, csupán néhány flashback-kel emlékeztetik a nézőt arra, hogy emberünk miért is teszi azt, amit tesz. Az is hetedhét rejtély akar lenni, hogy miért pont erre a 7 emberre esett a választása, ám a szemfülesebbje nagyon hamar rájön a titok nyitjára. Nekik nem nagy meglepetés a film hátralevő része.

Gabriele Muccino: Seven Pounds / Hét élet (4)

A kissé satnyára sikerült forgatókönyv ellenére (noha „az élet írta”) a rendező és a színészek is nagy erőfeszítéseket tettek a végtermék érdekében. Rosario Dawson tüneményesen nőies alakítása messze kiemelkedik a többiek közül, Woody Harrelson viszont látott már jobb napokat is. Will Smith leginkább a homlokráncolásban jeleskedik, és a Ben múltját felidéző flashback-ek egyikében Tom Cruise adoptált fia, Connor is feltűnik – ez első filmes „szereplése”. A zenére sem lehet semmi panasz, hiszen Mozarttól kezdve Morriconéig mindenfélét hallhatunk – legalább fenségesen kitölti a drámai űrt.

Gabriele Muccino: Seven Pounds / Hét élet (5)

Túlzottan egyszerű film, és meglepő lenne, ha bárkinek bármi újat mondana. De sosem lehet tudni, egy próbát talán megér… Viszont az alatt a két óra alatt inkább elkezdhetnénk rendezkedni saját életünk és gondolataink táján – ne várjuk meg, hogy Will Smith rágja a szánkba.

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.

Kapcsolódó film

Hét élet (Seven Pounds)

Hét élet (Seven Pounds)

Amerikai filmdráma, 2008. Rendező: Gabriele Muccino. Szereplők: Will Smith, Rosario Dawson, Woody Harrelson, Michael Ealy, Barry Pepper, Robinne Lee, Joe Nunez, Gina Hecht.

Előzetes a Filmtetten

  • A Filmtett szerint
    5/10
  • A látogatók szerint
    9 · 13 értékelés
  • Szerinted?

Címkék

, , , , , , , , , , , , cikk, filmkritika, magyarul, film