Nagy Boglárka

/ / /

· írta

Portugál filmes fórum és nemzetközi filmszemle

IndieLisboa 2009. április 23-május 3., Lisszabon

Beszámoló

Az IndieLisboa hatodik kiadása lényegesen különbözik az ötödiktől. Ha tavaly még azt a benyomást keltette, hogy helyét keresi a nemzetközi független filmes fesztiválok között, idén jól láthatóan kijelölt magának két fontos irányvonalat a versenyprogram mellett: a portugál film népszerűsítését és az elemi osztályokban kezdődő filmes oktatás támogatását.

IndieLisboa 2009

A portugál film körül támadt lelkesedés mindenképp összefügg azzal, hogy idén a kisjátékfilmes versenyprogramba került Cannes-ban João Salaviza Arenája, ami realista módon mutatja be egy szobafogságra ítélt fiú délutánját. Tetoválással tölti idejét addig, amíg meg nem támadja egy környékbeli banda. A történet egyszerű és nagyon hatásosan van bemutatva, hangulata Bogdan Mustaţă O zi bună pentru plajăját idézi. A nemzeti filmgyártás népszerűsítésének második pillére a fesztiválon Ivo M. Ferreira Áprilisi záporok (Águas Mil) című filmjének a bemutatója volt; a történet főszereplője tisztázni próbálja, hogy mi történt a Piros Szekfűs Forradalom idején a szüleivel, és milyen hatással van ez saját életére és tágabb értelemben véve, a társadalomra. Természetesen a forradalom évfordulójára (április 25-e) esett a vetítés, és meg is telt a São Jorge mozi legnagyobb terme. Ezt már csak az idén 100 éves mester, Manoel de Oliveira új filmje, az Egy szőke leány különcségei (Singularidades de Uma Rapariga Loura), Eça de Queirós azonos című regényének adaptációja tudta meghaladni. Lenyűgőző volt látni, ahogy bevonul a tapsviharban, és humorosan szól pár szót legutóbbi filmjéről. Az ünnepi keret azonban inkább a művész érdemeinek szólt, mert a felvezetést követő vetítés kevésbé lelkesítette a közönséget. Annál inkább az a dokumentumfilm, ami elnyerte a legjobb rövidfilmnek járó közönségdíjat: Tiago Hespanha Kísérős látogatása (Visita Guiada), ami azt ábrázolja, milyen sztereotípiák működnek Portugália bemutatásában és hogyan viszonyulnak hozzá a turisták és az idegenvezetők.

Manoel de Oliveira

A díszvetítéseket kiegészítették a Lisbon Talks nevű kerekasztal-beszélgetések, ahol szóba került a kortárs portugál film nem túl rózsás helyzete; úgy tűnik a filmkészítés körüli gondok mindenütt ugyanazok: hiányzik az anyagi támogatás, gyenge a forgalmazás, és hiányzik a gyerekkorban kezdődő minőségi filmes oktatás. Erre válasz az IndieLisboának a tanügyminisztérium támogatásával felfejlesztett IndieJunior szekciója. Ezt ugyan még régebbről ismerhették a fesztivál látogatói, de idén nőtt a gyerekeknek és családoknak szervezett vetítések száma, és kiegészítette a programot néhány gyerekeknek szervezett filmes műhely is, a gyerekek által megszavazott IndieJunior díj kiosztása és a Museu de Orientében szervezett némafilmes vetítés, Buster Keaton Sherlock Holmes Jr.-a, amit antonipedro és Filipe Rocha élő jazzkoncertje kísért.

Ezen hangsúlyosan képviselt szekciók mellett újdonságnak számított még a kezdő filmesekre és különleges filmes stílusokra összpontosító Cinema Emergente program, de az esti vetítések többet foglalkoztak a díszmeghívottakkal, a „független hősökkel” (a szekció neve Herói Independente), Jaques Nolot és Werner Herzog filmjeivel. Az utóbbi retrospektív vetítésein túl kiállítottak forgatási fotókat, storyboardokat és külön Werner Herzog galériát tartottak fent a fesztivál ideje alatt.

Tavaly a fesztivál egyik tiszteletbeli neghívottja volt az Új Román Film, ehhez képest idén szerényen, viszont annál eredményesebben képviseltette magát: az egyedüli román film a nemzetközi versenyprogramból, Radu Judenak A legboldogabb lány a világon-ja (Cea mai fericită fată din lume) elnyerte a fesztivál FIPRESCI-díjat. A nemzetközi versenyprogram és a befutott rendezők alkotásait bemutató Observatory nevű kategória számos dokumentumfilmes és szociálisan érzékeny történetet vonultatott fel. Ez különösen igaz a fődíjat nyert alkotásra, Lance Hammer Ballast című csendes, költői hangvételű filmjére, mely egy a Missisipi-delta környékén túlélni igyekvő, csonka család és egy testvérpár napjait mutatja be. Nem ez az első díja a filmnek, hisz már megjárta a Sundance Filmfesztivált is és több díjjal jutalmazták másutt is, viszont sokkal fontosabb, hogy a helyi közönség is nagy érdeklődést mutatott iránta.

Nem csak a kitűzős szakmabeliek és meghívottak lézengtek a termekben – ez mindenképp jó jel. Ha jövőben sem maradnak el a gyerekeknek szóló és családos rendezvények, és továbbra is megmarad színvonalas versenyprogramja, az IndieLisboa biztos nem marad közönség nélkül továbbra sem: felneveli és kiképezi a leendő látogatókat.

IndieLisboa 2009 - IndieJunior

A díjak

A nemzetközi zsűri díjai nagyjátékfilmes kategóriában

 • Lisszabon város nagydíja: Ballast (r. Lance Hammer (Egyesült Államok, 2008)
 • Tobis-díj a legjobb portugál nagyjátékfilmnek: Ruínas (r. Manuel Mozos, Portugália, 2009)
 • Forgalmazási díj: Jalainur (r. Zhao Ye, Kína, 2008)

Az RTP2 Onda Curta zsűri és a rövidfilmes nemzetközi zsűri díjai

 • Rövidfilmes nagydíj: Kempinski (r. Neil Beloufa, Franciaország, 2007)
 • Különdíj: It's Nick's Birthday (r. Graeme Cole, Egyesült Királyság, 2009), Bernadette (r. Duncan Campbell,Egyesült Királyság, 2008)
 • A legjobb portugál rövidfilm: Arena (r. João Salaviza, Portugália, 2009)
 • Restart-díj a legjobb portugál rövidfilmes rendezésért: Pássaros (r. Filipe Abranches, Portugália, 2009)
 • FNAC Új Tehetség Díj: Visionary Iraq (r. Gabriel Abrantes, Portugália, 2009)
 • A legjobb fényképezés portugál rövidfilmben: az Alasca operatőrének, Paulo Menezesnek

RTP2 Onda Curta zsűri

 • RTP 2 Onda Curta díj: Tierra y Pan (r. Carlos Armella, Mexikó, 2008), The Herd (r. Ken Wardrop, Írország, 2008), Dix (r. BIF, Franciaország, 2008), Ballad of Marie Nord and Her Clients (r. Alexander Onofri, Svédország, 2008), 2 Birds (r. Runar Runarsson, Izland, 2008)

További díjak

 • FIPRESCI-díj: The Happiest Girl in the World (r. Radu Jude, Románia, 2009)
 • Az Amnesty International zsűri díja: Los Herederos (r. Eugenio Polgovsky, Mexikó, 2008)
 • Különdíj: L'encerclement (r. Richard Brouillette, Kanada, 2008), D’Arusha à Arusha (r. Christophe Gargot, Kanada–Franciaország, 2008)
 • A Pais e Filhos folyóirat díja a legjobb IndieJunior filmnek: O Peso das Pedras, (r. Hanne Larsen, Norvégia, 2008)
 • Különdíj az IndieJunior kategóriában: Ex-E.T (r. Benoit Bargeton, Nicolas Gracia, Rémy Froment, Yannick Lasfas, Franciaország, 2008, 8’)
 • Közönségdíjak: L'encerclement (r. Richard Brouillette, Kanada, 2008), Visita Guiada (r. Tiago Hespanha, Portugália, 2009), No Network (r. Ari Kristinsson, Izland, 2007)

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.

Kapcsolódó fesztivál

Címkék

, , , , , , , cikk