/ / /

· írta

Csak a csíkjait nézd

Steven Spielberg: Catch Me If You Can / Kapj el, ha tudsz

Kritika

A mozgókép szereti a szélhámosokat. Hálás szereplők, nem kívánnak különösebb stilizációt, tetteik a dramaturgok verejtéke nélkül is viszik a sztori fonalát. Ha hősünk elég ügyes, szellemes és még motiváció is akad, a néző szimpátiája garantált. Higgyünk az amerikai álom krónikásainak.

Frank Abagnale Jr. nagy volt, sőt a legnagyobb, a legelső, a legravaszabb, a legelegánsabb, a leg-legleg. Ja és a legfiatalabb. Egy minden bájjal megkent életművész zsiványtinédzser a szépemlékű hatvanas években? Vászonra vele, gondolhatta miszter Spielberg, és lőn: két és plusz majdnem fél óra időutazás a lehetőségek országának fényesre suvickolt, szemfényvesztő ügyben mégis zavarba ejtően naiv korszakába. A címe Kapj el, ha tudsz, nosztalgikusan hangzik, olyan, mint maga a mű, fesztelen tanmese, rég nem látott eleganciával tálalva.

Steven Spielberg: Catch Me If You Can / Kapj el, ha tudsz

Miután lefut a zseniális animációs főcím, hősünkön (DiCaprio) éppen kattan a bilincs, a frankoknál gazembereskedett mikor végre elkapták, viszi haza kedves, régi ismerőse, Hanratty FBI ügynök (Hanks), aki már nagyon-nagyon örül a viszontlátásnak. Aztán flashback, miből többek közt az is kiderül, hogy a fent nevezett svihák-legenda szimpla önterápiaként kezd alakokat váltani amolyan beilleszkedés-gyakorlat gyanánt a suliban. Ütős poén, tele van ilyenekkel a film, lehet izgulni, hogy ebből hogy jön ki a srác, folyamatos a könnyed feszültség: jaj, most kapják el, de nem, még sokáig nem akad horogra. Még jó, így legalább nyomon lehet követni vicces, önmegvalósító pályakeresését. Nem szöszöl jelentkezési lapokkal, ugyan már, mit neki a vadakat terelő juhász. Pilóta, orvos, ügyész az a valami…

Steven Spielberg: Catch Me If You Can / Kapj el, ha tudsz (2)

Jó nézni, nagy szó ez, pedig szupersztárok vannak benne, azok meg hajlamosak belefulladni saját nagyszerűségükbe. Itt szerencsére nem egymást akarták lejátszani, rábízták magukat rendezőjükre, talán érezték: az egész úgy tuti, ahogy van, kár lenne puszta nárcizmusból belekavarni. Meg különben is, közelebbről minden a régi: DiCaprio a lehengerlő, Hanks az átlagember, csak most elhisszük. Olyan kedves ez, mindenki brillírozik, még mellékszerepben is. Christopher Walken például frenetikus a közhelyes önhazugságaiba belefulladt apa szerepében, bárgyú önidézetei mögött megrázó a kétségbeesés fel-felbukkanó ábrázolása. A drámai rész tulajdonképpen ki is merül a gyorsan skiccelt, groteszk családi széthullásban, de itt nem is ez az igazán élvezetes, hanem a „fíling”. A ruhák, a zene, a bájos nosztalgia, amihez Spielberg igazán ért. Ez itt, kérem szépen, az „ártatlanság kora”. Még a stewardess-lányok is hitelesek, persze csak olyan „légiesen”, mint az egész, élményszerű miliő.

Steven Spielberg: Catch Me If You Can / Kapj el, ha tudsz (3)

Szóval mindenki becsapódik, a hölgyek, no és a bankok döbbent dolgozói egyaránt Abagnale lába előtt hever-nek. Csekkhamisításban is ő a legnagyobb, lassan már élvezi is a dolgot, mint James Bond, tetszik neki a hajsza, játék az egész. Természetesen a hivatalos szervek nem ilyen boldogok, persze igazából ő se. Család kellene neki, meg igazi barátok, itt van „elrejtve” a motivációs vonal, végül ebbe is bukik bele. Majdnem a film is, de szerencsére Spielberg a szokásosnál kevesebbet moralizál, hagyja a szituációkat magukért beszélni, nem vált hangulatot, pont annyira emberi, amennyire még nem giccses, felesleges tanulság-erőlködés is csak a végén van, azt meg elnézzük, ha muszáj kimondani, hát tegye, fene bánja, élvezte ezt a zeneszerzőtől a kellékesig minden résztvevő, a nézőről nem is beszélve.

Soha rosszabbat.

A szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.

Kapcsolódó film

Kapj el, ha tudsz (Catch Me If You Can)

Kapj el, ha tudsz (Catch Me If You Can)

Amerikai életrajzi, bűnügyi, filmdráma, 2002. Rendező: Steven Spielberg. Szereplők: Leonardo DiCaprio, Tom Hanks, Christopher Walken, Amy Adams, Jennifer Garner, Martin Sheen, Nathalie Baye, James Brolin, Brian Howe, Frank John Hughes, Steve Eastin, Elizabeth Banks, Ellen Pompeo.

Előzetes a Filmtetten

  • A Filmtett szerint
    8/10
  • A látogatók szerint
    7 · 15 értékelés
  • Szerinted?

Címkék

, , , , , , , , cikk, filmkritika, magyarul, film