/ /

Alkotótábor cikkek

Interjú Prikler Mátyással, a Köszönöm, jól! című film rendezőjével

2013. június 7. · írta

Prikler Mátyás szlovákiai filmrendező első nagyjátékfilmjével, a Köszönöm, jól!-lal az idei Rotterdami Nemzetközi Filmfesztiválon szerepelt, Magyarországon a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál keretében láthattuk a filmet, Romániában pedig a TIFF-en, a Fókusz Szlovákia szekcióban vetítik. A rendezővel a magyar premier után beszélgettünk.

// interjú  // magyar

Beszámoló a 10. Filmtett-alkotótáborból – 2011. július 27. –  augusztus 7., Sepsibesenyő

2011. augusztus 9. · írta

A hosszan utazó ember valamiért késztetést érez, hogy folyamatosan reagáljon a látottakra. Mindenféle, addig talán nem is ismert művészi hajlam és szándék előkerül ilyenkor. Az utas regényt akar írni, vagy éppen megrendezi magában azt a filmet, amelyben remekül működne egy csendes, sejtelmes vonatjelenet. Így vagyok én most: lejárt a tizedik Filmtett-tábor, és én majdnem nyolc óra alatt próbálom meg összerakni, szavakból, hangokból és képekből, hogy milyen is volt ez a tíz nap.

// beszámoló  // erdélyi műhely

Tudósítás a 10. Filmtett-alkotótáborból – 2011. július 27. – 2011. augusztus 7., Sepsibesenyő

2011. augusztus 3. · írta

Tudósítani nem egyszerű. Öt nap eseményeit kellő igényességgel, részletességgel és pontossággal visszaadni – nagyon nem egyszerű. A 10. Filmtett-alkotótábor eddigi történéseit pedig gyakorlatilag lehetetlen olyan formába önteni, hogy a távolmaradtak ne kezdjenek hirtelen idekívánkozni. De megeshet, hogy pont ez a cél.

// beszámoló  // erdélyi műhely

Ismét beszámoló a IX. Filmtett–Duna Műhely Alkotótáborból

2010. augusztus 13. · írták: ,

Ne haragudj, hogy nem írtam gyakrabban, de az idő úgy repült, mint a legyek, ahogy mifelénk mondani szokták. És való igaz, a térerő is akadozik (anyáék, bocs!). Csak kapkodom a fejem, Irén, annyira összesűrűsödtek itt a dolgok! Az az igazság, hogy két napja nem aludtam, de itt mindenki tüsténkedik, hogy mindent befejezzünk a ma esti vetítésig.

// beszámoló  // erdélyi műhely

Beszámoló a IX. Filmtett–Duna Műhely Alkotótáborból

2010. augusztus 9. · írták: ,

Szívélyes üdvözletem küldöm a vadregényes Homoródfürdőről. Amint írom e sorokat, susognak a fenyvesek és zúg a kis patak. Most biztos azon tűnődsz, hogy mit keresek itt. Nos, drága Irén, úgy döntöttem, hogy 2010 nyarán feltárom a kreatív oldalam, és részt veszek a Filmtett – Duna Műhely Alkotótáborában.

// beszámoló  // erdélyi műhely

Beszélgetés Margitházi Bejával, a filmológus csoport vezetőjével

2009. augusztus 7. · írta

A filmológus csoport minden táborban egy kicsit titokzatos. Tagjai olykor hunyorogva bújnak elő egy sötét teremből, vetítésről, máskor lázasan rohangálnak és rámenősen követelnek interjúkat a csoportvezetőktől, gyakran látni őket élénken beszélgetni egy asztal körül vagy a fűben, de többnyire a forgatásokon is hasznossá teszik magukat. A csoport régi-új vezetőjét, Margitházi Beját faggattuk a két hete lezárult közös munkáról.

// interjú  // filmkritikaírás, filmelmélet

Beszélgetés Pálffy Tibor színésszel

2009. augusztus 7. · írta

Számtalan színházi és filmes sikere ellenére Pálffy Tibor alapvetően kereső és kételkedő színész maradt, akit nem nagyon nyugtatnak meg az előregyártott válaszok és megoldások. Talán ezért is sikerült hatékonyan együttműködnie a tábori rendezőkkel, és tökéletesen megtalálnia a hangot a csoportjával − annak ellenére, hogy hivatalosan sohasem tanított még.

// interjú  // színészet, erdélyi műhely