/ /

Áll a bál cikkek

A film ünneplőruhája

2004. október 15. · írta

„Eleink kezdetben az eget vagy az erdőt fürkészték, egymást vagy a tüzet nézték… képek csak a vizekben voltak. Napjaink már a képek vadonában virradnak. [...] A képek szélei közé szoktatott szemmel látunk.” J. A. Tillmann

// tanulmány  // fesztivál

Cannes-i ellentmondások

2004. október 15. · írta

A legrangosabb és legfényűzőbb filmfesztivál legnagyobb érdeme, hogy minden évben pompát és hírnevet biztosít a befutottakon kívül né­hány tehetséges névtelennek is. A piros lépcsők és a díszvetítések ragyogásától távolabb, a ki­sebb termekben mindig akadnak igazi csemegék és felfedezések.

// tanulmány  // fesztivál

9 válasz 10 kérdésre: hol kezdjed, hogyan folytasd, mivel fejezd be...

2004. október 15. · írta

Okés, eljött a nagy nap. Elkészült életed munkája. A nagybetűs Mű. Benne áll minden megtakarított pénzed, évek ínszakasztó igája, sok sírás, könyörgés, alkalmi hazudozás, s persze a végeláthatatlan álmatlan éjszakák. De mindez most ott van a polcon egy dobozban. Te meg, kiégve, azt kérdezed magadtól: most mi legyen? Míg egyszer csak kigyúl az a bizonyos kis lámpa abban a bizonyos szóbuborékban a fejed felett: megvan! Fesztiválra kell küldeni!

// tanulmány  // fesztivál

Beszélgetés Shane Danielsennel, az Edinburgh-i Nemzetközi Filmfesztivál művészeti igazgatójával

2004. október 15. · írta

Már évek óta rendszeres látogatója vagyok az Edinburgh-i Nemzetközi Filmfesztiválnak, amely nem csak a gyönyörű helyszínével, de változatos programjával és barátságos hangulatával is évről évre elvarázsol, és ami nélkül már el sem tudnám képzelni az augusztust. 2001-ben a fesztivál addigi művészeti igazgatója, Lizzie Francke átadta a stafétabotot az ausztrál származású Shane Danielsennek, aki sok tekintetben hozott változást a fesztivál számára.

// interjú  // fesztivál

Rendszerváltás és kooperáció a fesztiválok világában

2004. október 15. · írta

Jelenleg két nagy szervezet foglalkozik Európában a filmfesztiválokkal. Az egyik a párizsi székhelyű FIAPF (Produceri Szervezetek Nemzetközi Szövetsége – International Federation of Film Producers Associations), a másik a brüsszeli székhelyű ECFF (Filmfesztiválok Európai Koordinációja – European Coordination of Film Festivals). Az előbbi szabályozni és kategorizálni próbálja a filmeket, az utóbbi pedig „csak” a filmek és tapasztalatok cseréjét próbálja elősegíteni közöttük. Vezetőitől azt próbáltuk megtudni, hogy mit gondolnak a filmfesztiválok helyzetéről, jövőjéről.

// interjú  // fesztivál