/ /

Animációs fesztivál cikkek

All about Animation. 5. Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál, 2016. október 19–22.

2016. október 25. · írták: ,

Az ötödik alkalommal megszervezett Primanima évről évre színvonalasabbá vált – rebesgették a rendezvény ideje alatt a visszajárók. Habár nekünk ez volt az első látogatásunk a fesztiválra, biztosak vagyunk abban, hogy a szájbeszéd teljes mértékben igaz.

// beszámoló  // fesztivál, animáció

Interjú Orosz Anna Idával és Patrovits Tamással

2013. november 15. · írta

Családias hangulat, kedves emberek, sok-sok animációs film, napsütés, jókedv – néhány hete zajlott a Primanima, Magyarország legfiatalabb animációsfilm-fesztiválja. Orosz Annaida kurátor, programigazgató és Patrovits Tamás fesztiváligazgató, kreatív igazgató idén második alkalommal szervezte meg a Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivált – ez a szemle azért is különleges, mert az elsőfilmeseknek ad lehetőséget a bemutatkozásra Budaörsön, a fővárostól pár kilométerre, ahol nem zúg a villamos, a troli, a metró, nem rohannak az emberek. Annaida és Patro több szállal kötődik az animációhoz, a fesztivál pedig a „közös gyerekük”. Arra voltunk kíváncsiak, hogyan működtetik ezt a szemlét, mik a terveik, és mi a személyes viszonyuk ehhez a fesztiválhoz.

// interjú  // animáció

VI. Anim'est Nemzetközi Animációs Filmfesztivál, 2011. október 7–16., Bukarest

2011. október 19. · írta

„Haljon meg anyám! Ha tudtam, hogy ilyen jók ezek az animációs filmek, egész nap itt ültem volna!” – ezekkel a szavakkal jött ki a mozisötétből egy „kokálár” stílbe öltözött, és kinézetét igazolóan viselkedő bukaresti fiatalember. A huszonévesnek kinéző pasas alfahímre hajazó ripacs viselkedését azzal folytatta, hogy átkarolta hölgyének derekát, akihez így szólt önelégült hangsúllyal és vigyorral: „Ugye, szivi, jó filmre hoztalak el?” – majd még hangosabban, hogy valaki észre ne vegye őt, odaszólt egy, a fesztiválszervezésben segédkező önkénteseknek: „Jövőre is szervezzétek meg ezt a fesztivált, s hívjatok meg engem is!” No comment.

// beszámoló  // fesztivál

Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál, 2010. nov. 24– dec. 2. Budapest–Bécs

2010. december 3. · írta

...adta „Jenő” szájába Jan Švankmajer az animációs filmfesztivál nyitófilmjének prológusában. S tényleg elröppent ez a budapesti 5 nap. A fesztiválból Bécsnek – meg annak aki odautazott – több jutott: az osztrák fővárosban 8 napon át tobzódhattak az animáció szerelmesei.

// beszámoló  // fesztivál

9. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál, 2009. június 17–21.

2009. június 26. · írta

Kecskeméten június közepén nyoma sem volt a válságnak. A főtér alkalmi söntései és sütödéi között, az égetett szeszek és a forró kürtős kalácsok tömény gőzébe burkolózva a Bor és Pálinkaünnep vendégei kúrálták kedélyüket. Aki pedig másfajta rövidekre is vágyott, az az animációs biennálé vetítésein lelt alkalmas kedélyjavító, illetve tudatmódosító ingerekre.

// beszámoló  // fesztivál, animáció

Animációs körkép – Magyarország 2005

2006. április 15. · írta

Az animálás, a mozdulatlan megmozdítása mindig izgalmas kihívás volt az alkotni vágyó ember számára. A 21. századra egy egész generáció nőtt fel az interneten, számítógépes játékokon, interaktív weboldalakon. Ez a generáció ma különösebb rajztudás és évekig tartó, keserves stúdiumok nélkül is képes életre kelteni ákombákomjait egy animációs szoftver segítségével. És ez a számítógép képernyőjén megelevenedő virtuális világ sajátos közelségbe hozza az eddig titokzatosnak és távolinak tűnő animációs filmkészítést. Reneszánszát éli a műfaj.

// tanulmány  // fesztivál

Interjú Gil Alkabetz animációsfilm-rendezővel

2006. április 15. · írta

Az Anifest 3, az új európai animáció budapesti fesztiválja parádés zsűrit vonultatott fel az ugyancsak fergeteges versenyprogram értékeléséhez. Az izgalmas filmes csemegék, a megannyi országos premier és a gazdag kísérőrendezvények mellett az egyik nagy szenzációnak számított, hogy maga Gil Alkabetz, az animációs film egyik fenegyereke látogatott el a magyar fővárosba. Az izraeli származású alkotó, aki jelenleg Németországban él és saját stúdiójában tevékenykedik, az animációs film egyik nagy úttörőjének számít. Budapestre természetesen saját retrospektív filmválogatásával érkezett.

// interjú  // portré

AniFest 2 – Nemzetközi Animációs Filmfesztivál

2005. február 15. · írta

December 2. és 4. között a budapesti Uránia Filmszínház megnyitotta kapuit az animációs filmek rajongói előtt, s a vásznak felett papírfigurák, bábok, szokatlan terek és formák vették át a hatalmat, rajzolt könnyek hullottak, háromdimenziós poénok röpködtek. Kicsik és nagyok, profik és amatőrök egy helyen találták meg a tartalmas szórakozást a SzimplaFilm által ezúttal másodszor megrendezett háromnapos nemzetközi animációs filmfesztiválon, az AniFest 2-n.

// beszámoló  // fesztivál