/ /

Antonio banderas cikkek

Terrence Malick: Knight of Cups

2016. január 19. · írta

Terrence Malick legújabb filmje egy olyan hollywoodi ember szemszögéből nézve festi fel a talmi sikerlét szükségszerű bukását, akinek mindene megvan és nincs semmije. Egyvalami mozgatja az álomgyári sztárvalakit: az idő és tér dimenzióin túlmutató kutatás, a teljesség meglelése élete kiteljesedett üressége mögött.

// kritika  // filmdráma, romantikus

Mimi Leder: Thick as Thieves / The Code / A kód

2009. április 16. · írta

Egy vonat, bank, kincstár, múzeum vagy gigantikus páncélszekrény kirablásának filmes végigkövetése különösen gazdag és sok lehetőségre alkalmat adó tematikai alapanyag a bűnügyi nagyműfaj világában. Nem véletlen, hogy a műfaji filmesek a némafilmkorszaktól napjainkig előszeretettel alkalmazzák a csoportos rablás bemutatásának narratív sémáit.

// kritika  // bűnügyi film

Antonio Banderas: El Camino de los ingleses / Summer Rain / Forró zápor

2007. december 5. · írta

Szürrealista balett, amelyben a vörös, a vér színe dominál, hogy egy műtét képeinek rideg valóságát oldva nyissa a Summer Rain című filmet – ez a halállal való tánc nem csak a film végkimenetelét vetíti elő, de a balett (pontosabban egy balett-táncosnő) játssza majd a főszerepet a műtőasztalon az élet és halál között lebegő fiatalember, Miguelito (Alberto Amerilla) életében – és okozza annak végzetét.

// kritika  // romantikus

Pedro Almodóvar: La ley del deseo / A vágy törvénye

2005. június 15. · írta

A filmforgalmazók jóvoltából az utóbbi időben érdekes játékban vehet részt minden arra vállalkozó Almodóvar-rajongó. Ki talál több előképet a rendező korai alkotásaiban? – így hangzik a frappáns kérdés, természetesen csak elméletben. A dolognak persze van apropója is, egy éven belül ugyanis már a második nyolcvanas években készült művét láthatjuk mozivásznon, egyet azok közül, amelyek a késő-kádári érában még csak nem is álmodhattak hazai bemutatóról. A hasonlat bár több mint szentségtörő (Almodóvar vonzza az ilyesmit): de mégis valahogy olyan ez, mint visszafelé olvasni a bibliát. Előbb a kész mű, utána az előképek, okozat és ok, időrendben felcserélve.

// kritika  // filmdráma, erotika

Robert Rodriguez: Once Upon a Time in Mexico / Volt egyszer egy Mexikó

2004. március 15. · írta

Valahol Mexikóban, egy eldugott, poros kis faluban, távol a világ zajától éldegél a híres El Mariachi. Közben egy drogkartell vérszomjas főnöke az elnök megölését tervezi, egy CIA ügynök pedig arra számít, hogy az államcsínynek ő lesz a győztese, ő lesz az, aki zsebre vágja a főnyereményt, a sok-sok pénzt, ha ügyesen keveri-kavarja a kártyákat. Ez a kezdet, a mese végét pedig nem nehéz kitalálni.

// kritika  // amerikai