/ /

Anya-lánya kapcsolat cikkek

Anna Muylaert: Que horas ela volta? / The Second Mother / A második anya

2015. július 7. · írta

A zömében forgatókönyvíróként tevékenykedő brazil Anna Muylaert negyedik nagyjátékfilmje, A második anya egy társadalmi érzékenységgel megfűszerezett anyamelodrámát kínál. A rendezőnő azonban a hányatatott nősorsokat könnyfakasztó pátosz helyett szerethető, helyenként kifejezetten mulatságos hangnemben tálalja.

// kritika  // filmdráma

Shari Springer Berman, Robert Pulcini: Girl Most Likely

2013. augusztus 29. · írta

Adott egy szépreményű főszereplő, aki már az esküvői tortát rendelné, míg a párja azon gondolkozik, egyáltalán kivigye-e vacsorázni; munkahelyén előzékenyen felmentik, hogy annál könnyebben koncentrálhasson igazi hivatására, kilakoltatják, közúti balesetbe kerül, és rég elfeledett családjával kénytelen összeköltözni. Hogy mindezt láttuk-e már? Igen. Hogy most az egyszer más lesz? Most likely...

// kritika  // vígjáték

James L. Brooks: Becéző szavak / Terms of Endearment

2012. július 27. · írta

1984-ben keserédes vígjáték tarolt az Oscar-gálán. A tévés veterán James L. Brooks – aki ekkor már egy sereg Emmy-díjjal büszkélkedhetett tévésorozataiért – először próbált szerencsét a mozivásznakon, és nem is fogott mellé: a Becéző szavak meghozta neki az akadémia legjobb filmrendezőnek járó szobrocskáját, mellé 4 másik Oscart és 6 jelölést, továbbá 4 Golden Globe-díjat, 2 -jelölést, és a díjözön egyre csak folytatódott.

// kritika  // oscar-maraton

Albert Maysles, David Maysles: Grey Gardens / Két nő – egy ház

2010. december 9. · írta

[kritikaíró pályázat] A direct cinema kiválóságai, Albert és David Maysles, korábbi munkáikhoz hasonlóan (What’s Happening!, The Beatles in New York, Salesman, The Rolling Stones – Gimme Shelter) rendkívüli érzékenységgel, éles szemmel közelítették meg, s vitték vászonra a Kennedy-família oldalági rokonainak tragikus történetét. A rendezőpáros életművének egyik kultikussá vált darabja, a Két nő – egy ház című dokumentumfilm az elmúlt 35 évben színdarab és musical formájában is feldolgozásra került, a tavalyi évben pedig Michael Sucsy vezénylete alatt tévéfilm készült belőle.

// kritika  // életrajzi