/ /

Astra filmfest cikkek

A rögvalóságtól a posztigazságig  – Beszámoló a 24. Astra Filmfesztiválról

2017. október 25. · írta

A szebeni Astra dokumentumfilm-fesztivál egyetlen helyszínnel rendelkező családias fesztiválból 24 év alatt az egyik legfontosabb romániai filmes eseménnyé nőtte ki magát, A-kategóriás fesztiválokra emlékeztető struktúrával, hét helyszínnel, off-programokkal. Október 16. és 22. között 132 külföldi, illetve hazai filmből rakhattak össze saját valóság-puzzle-t a látogatók.

// beszámoló  // fesztivál, dokumentumfilm

A túlélésért küzd az Astra Filmfesztivál

2014. április 9. · írták: ,

Április 3-án indított online aláírásgyűjtést és kezdett tiltakozni szinte minden létező módszerrel a nagyszebeni Astra Filmfesztivál a városháza március 27-én véglegesített határozata ellen, amelynek értelmében a helyi tanács nem támogatja a nemzetközi rendezvény idei, 14. kiadásának megszervezését.

// beszámoló  // román, fesztivál

9. ASTRA antropológiai és dokumentumfilm-fesztivál – Nagyszeben, 2007. október 22–28.

2008. január 15. · írta

A szebeni ASTRA filmfesztivál az antropológiai dokumentumfilmekre szakosodott. Olyan munkákat vetítettek, amelyek rendszerint nem vonzzák a nagyközönséget, viszont annak, aki rászánja magát a megtekintésükre, annál többet mutatnak meg az emberről és az emberi természetről. Az érdeklődés szempontjából a szabály és kivétel eset jellemzi az ASTRA filmfesztivált. A párszáz fős nagy vetítőterem nem egyszer telt meg a dokumentumfilm-vetítések alkalmával.

// beszámoló  // fesztivál, dokumentumfilm

Interjú Kató Csillával

2004. május 15. · írta

1996-tól működik Szebenben a Vizuális Antropológiai Alapítvány (FAV – Fundaţia Antropologie Vizuală1). Tagjai dokumentumfilmeket készítenek, antropológiai kutatásokat végeznek, film- és fotógyűjteményt hoztak létre. Az alkotómunka mellett 10 éve szervezik az Astra Film Fest nemzetközi antropológiai filmfesztivált. A FAV működtetői Dumitru Budrala (alapító), Kató Csilla és Adina Vărgatu.

// interjú  // fesztivál