/ /

Báthory cikkek

Interjú Julie Delpyvel

2009. november 5. · írta

Mintha egy preraffaelita festményből lépett volna ki. De már nem olyan hamvas üdvöske, mint 20 évvel ezelőtt volt Godard és Kiesłowski filmjeiben, amikor a People magazin a 25 legszebb híresség közé választotta. Szeplős arcán kibuggyanó nevetése sem a régi, de a 40 éves színésznő, aki idén anya lett, nem adja fel: Báthory Erzsébetről szóló, A grófnő című filmjét 2002-ben írta, azóta kalapozott világszerte az ötmillió dolláros büdzsére.

// interjú  // színészet

Juraj Jakubisko: Bathory / Báthory – A legenda másik arca

2009. szeptember 3. · írta

A Báthory Erzsébet-mítosz, -élettörténet újabb filmes egyvelegbe lett mártva. Ezúttal egy szlovák szuperrendező szuperprodukciójaként kel életre a mese, mi meg ismét az orrunkat lógatva húzódunk el a vászon elől. A vérfürdőből, a drakulanénikből, a hamis történelmi rekonstrukciókból elég volt – ilyen formában, legalábbis.

// kritika  // életrajzi, történelmi film

Beszámoló a 43. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválról

2008. július 18. · írta

A Karlovy Varyt kettészelő keskeny folyó két partján július legelején vagy a fürdőzni és gyógyulni vágyók sétálgatnak komótosan, csőrös kancsócskákból kortyolgatva a különböző hőmérsékletű gyógyforrások vizét, vagy lelkes fiatalok sietnek egyik vetítésről a másikra. A városka szépen felújított patinás szállodáit évente egyszer elözönlik a filmipar és a sajtó képviselői, akik közül idén mintha jóval kevesebben jöttek volna el.

// beszámoló  // fesztivál