/ /

Bécs cikkek

Az osztrák filmstúdiók történetéből

2015. május 1. · írta

Ausztria kulturális önértelmezésében a filmművészet sokáig háttérbe szorult a zene, a színház vagy akár a képzőművészet mögött. Az, hogy az osztrák film mára az európai filmélet karakteres szereplőjévé nőtte ki magát, a 80-as évek elején bevezetett filmtámogatásnak köszönhető. De vajon milyen alapokon épült fel ez a viszonylag fiatal struktúra, és milyen gyártási rendszerek váltották egymást az osztrák filmben a 20. század során?

// tanulmány  // stúdiótörténet, nemzeti plán

Ulrich Seidl: Paradicsom-trilógia (Liebe, Glaube, Hoffnung)

2013. május 31. · írta

Egy osztrák család női tagjai külön-külön töltik vakációjukat: Teresa a vakítóan fehér kenyai partokon keresi a feketék egzotikus romantikáját; nővére, Anna Maria végre élete legnagyobb szerelmének, Jézusnak szentelheti minden szabad percét; lánya, Melanie pedig egy túlsúlyos tizenévesektől hemzsegő diétázó-táborban próbál megszabadulni fölösleges kilóitól és lehetőleg ártatlanságától is. Három nő, három történet, három nagyjátékfilm: fikció vagy dokumentált valóság? 

// kritika  // filmdráma

Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál, 2010. nov. 24– dec. 2. Budapest–Bécs

2010. december 3. · írta

...adta „Jenő” szájába Jan Švankmajer az animációs filmfesztivál nyitófilmjének prológusában. S tényleg elröppent ez a budapesti 5 nap. A fesztiválból Bécsnek – meg annak aki odautazott – több jutott: az osztrák fővárosban 8 napon át tobzódhattak az animáció szerelmesei.

// beszámoló  // fesztivál

VIENNALE 2009, október 22 – november 4.

2009. november 9. · írta

Egy neves nemzetközi felmérés jóvoltából május óta tudjuk, hogy jelenleg Bécs a világ legélhetőbb nagyvárosa. Az a metropolisz, ahol a kiegyensúlyozott élet, s azon belül a kultúrával való találkozás esélyei jobbak, mint bárhol bolygószerte. Ebbe a közegbe illeszkedik a Viennale majdnem kéthetes filmfesztiválja, amely nemzetközi programjával évről évre ezreket csábít moziba október végén-november elején. A 6 vetítési helyszín idén 94 800 nézőt vonzott összesen.

// beszámoló  // fesztivál